Tampere
20 Apr, Saturday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Suomalaisten oman talouden hallinta



Kirjoittanut: Elina Valve - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kaikki rahasta
Julia Thurén
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Soluessee – 3 ep. Elina Valve, Tuomas Santala 

Johdanto 

Raha on aihe, joka koskettaa jokaista meistä. Raha kuuluu elämän perustarpeisiin, mutta silti siitä puhuminen on edelleen vaikeaa. Julia Thurenin kaikki rahasta kirjassa käsitellään miksi raha on monelle edelleen tabu, ja miten voisimme rikkoa tämän käsitteen sen ympäriltä. Tabua voidaan rikkoa puhumalla rahasta avoimesti. Jokaisen tulisi ymmärtää vähintään omaa talouttaan. Oman talouden ymmärtäminen vaatii rahasta avoimesti puhumista. Mikäli rahasta vaietaan, se on vaarallista omalle henkilökohtaiselle taloudelle. Talouteen liittyviin haasteisiin liittyy paljon tunteita, kuten ahdistusta ja häpeää. Siksi siitä halutaan yleensä mieluummin vaieta. Mitä arkisemmin rahasta puhutaan, sitä paremmin oppii rahaa käsittelemään. Rahasta puhuminen myös purkaa arvolatauksia. “Ylipäätänsä ihmisen arvo ja hänen omaisuutensa määrä eivät liity toisiinsa, mikä jokaisen olisi hyvä tiedostaa”, (Thuren, 2020, s. 10). Kun rahasta puhutaan rehellisesti, se tekee myös eriarvoisuudesta näkyvää.  

 

Raha nykypäivänä 

Raha tarkoittaa jokaiselle erilaisia asioita. Se voi merkitä vapautta, turvallisuutta ja kokemuksia. On hyvä tiedostaa mitä raha itselleen merkitsee ja miten siihen suhtautuu. Rahakäyttäytymisemme on perimä, siitä miten vanhempamme puhuivat rahasta. Suurimmassa osassa kotitalouksissa se on tabu. Tämä yleensä johtaa häiriintyneeseen rahankäyttöön, (Reenkola 2020). Rahakäyttäytymistään voidaan muuttaa, mutta ensimmäinen askel siihen on puhua omasta taloudestaan rehellisesti.  

Nykypäivän raha-asioiden näkymättömyyteen vaikuttaa myös tapa jolla maksamme asioita. “Toronton yliopiston markkinoinnin professori Avin M. Shahin tutkimuksen mukaan käteisellä maksaminen aiheuttaa kipua. Kortilla maksaessa kipu piilotetaan” (Thuren, 2020, s. 32).  Samoin toimivat e-laskut, suoratoistopalveluiden automaattimaksut. Nykyään pidetään huolta siitä, ettemme huomaa, miten rahaa kuluu. Jokaisen kannattaisi käydä oma henkilökohtainen budjettinsa, ja uskaltaa katsoa tiliotteista, mihin sitä rahaa oikeasti menee. Jokainen priorisoi käyttöään. Toiset ajattelevat pidemmälle ja haluavat säästää esim. Eläkepäiviään varten, kun taas toiset haluavat elää suurpiirteisemmin. Näiden kahden välinen tasapaino olisi ihanteellisin. Budjetin tekeminen on helpompaa, kun tietää kuinka paljon rahaa tulee ja mihin sitä kuluttaa. Myös asiaa helpottaa se, että palkkapäivänä siirtää ja maksaa kaikki pakolliset laskut ja menot sekä säästöt, jonka jälkeen käteen jäävää on vapaata riistaa. 

 

Suomalaisten rahaongelmat 

Ilta-Sanomien Suomen asiakastiedon dataan perustuvassa uutisartikkelissa kerrotaan, että Suomessa on 400 000 maksuhäiriömerkinnän omaavaa henkilöä. Tämä luku on hieman alle 8 prosenttia kaikista suomalaisista. Luku on siis hälyttävän suuri. Luku on kasvanut lähes 100 000 henkilöllä viimeisen 8 vuoden aikana. Trendi on siis se, että maksuhäiriömerkinnät yleistyvät koko ajan. (Kokko, 2021) 

Suurin syy maksuhäiriöiden yleistymiseen on ollut verkon välityksellä tehtyjen ostosten yleistyminen. Jo aikaisemmin esseessä kirjoitetusta helppoudesta on kyse myös tässä. Eri tuotteiden ja palveluiden ostaminen on tehty niin helpoksi ja houkuttelevaksi verkon avulla, että ostosten määrä kasvaa, jolloin luonnollisetsi myös laskuja jää helposti maksamatta. Ostosten lisääntyessä useat laskut kumuloituvat suureksi summaksi, jonka jättää helposti osamaksulla tai pitkällä maksuajalle maksaessaan huomiotta.  

Jos oma talouden hallinta ei ole ollenkaan hanskassa, on vaikea hahmottaa minkähintaisia tuotteita ja palveluita on mahdollista ostaa niiden vaikuttamatta liikaa omaan talouteen. Oman talouden hallinnan osaamattomuus johtaa siihen, että liian kalliit ostokset huomataan liian kalliiksi silloin, kun on jo myöhäistä. 

 

Raha- ja talousasioiden epätietoisuus suomessa 

400 000 suomalaisen maksuhäiriömerkintä tarkoittaa sitä, että 400 000 suomalaisella on oman talouden hallinnan kanssa ongelmia. Onneksi maksuhäiriömerkintä on ainoastaan väliaikainen merkintä, joten siitä pääsee eroon ja voi ottaa opiksi. Kaikkien etu olisi kuitenkin se, että yhdelläkään suomalaisella ei olisi maksuhäiriömerkintää.  

Paras tapa ennaltaehkäistä suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen saamista on opettaa suomalaisia hallitsemaan omaa talouttaan. Suomalaisille nuorille oman talouden hallinnasta ei opeteta kouluissa juuri mitään. Kaikki nuoret joutuvat toivomaan, että heidän vanhempansa opettavat ja neuvovat hoitamaan raha-asiat niin kuin ne pitäisi hoitaa. Todellisuus on, että hyvin harvassa suomalaisessa perheessä opetetaan raha-asioista, saati edes puhutaan niistä. Jos lapselle ei ole ikinä opetettu tai puhuttu raha-asioista niin kukaan ei oleta, että lapsi tulisi menestymään niiden hoitamisessa. “Kuuden syy puhua rahasta on tämän kirjan kannalta kaikkein olennaisin: mitä enemmän ja mitä arkisemmin rahasta puhutaan, sitä paremmin sitä oppii käsittelemään. Rahan käyttäminen on taito siinä missä vaikka ruuanlaittaminen.” (Thuren, 2020, s. 14-15) 

Suomessa pitäisi opettaa kouluissa käytännön raha-asioiden hallitsemista. Sitä miten laskut maksetaan, miten suurimmat sudenkuopat vältetään ja miten raha-asioiden hoitamisessa menestytään. Tämä on keino tehdä raha-asioiden puhuminen vähemmän tabuksi ja olemaan avoin raha-asioistaan varsinkin omille tuleville lapsille. Tätä kautta tulevaisuudessa suomessa ei tarvitsisi olla yhtäkään maksuhäiriömerkintää. 

 

Yhteenveto  

Rahasta puhumisen avoimuuden lisäämisellä maksuhäiriömerkinnät ja muut rahaongelmat vähenevät huomattavasti. Jos raha-asioista vaikenee, niistä syntyy omaan päähän entistä suurempi mörkö, jonka esiin nostaminen on entistä hankalampaa.  

Oman talouden hallintaa pitäisi opettaa nuorille enemmän, jotta suomalaista rahakulttuuria saataisiin muokattua kaikille suomalaisille paremmaksi. Tämä onnistuu, jos raha-asioista puhuminen aloitetaan nuoresta pitäen ja sitä ylläpidetään normaalina arkisena asiana eikä tabuna. Tietoa kyllä löytyy, jos sitä etsii mutta totuus on, että liian harva jaksaa perehtyä asioiden opettelemiseen ja sisäistämiseen tarpeeksi ajoissa. Tämän takia jonkinlainen ohjattu opetus aiheeseen liittyen olisi tarpeellista. 

 

LÄHTEET:  

Reenkola. E. 2020. Salkunrakentaja 18.02.2020. Miksi rahasta on niin vaikea puhua? https://www.salkunrakentaja.fi/2020/03/miksi-rahasta-on-niin-vaikea-puhua/ Luettu 04.12.2021 

Thuren, J. 2020. Kaikki rahasta. Helsinki: Gummerrus.  

Suomen Asiakastieto Oy. (2021) https://www.asiakastieto.fi/web/fi/?gclid=CjwKCAiA-9uNBhBTEiwAN3IlNKYxbTrzIMhl-ipEqP6pOTY_9hzJM_yUUblgVJ3NhE1iRK6u3ciroBoC8DwQAvD_BwE  

Kokko, O. (2021). “Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä – täällä niitä on kaikkein eniten”. https://www.asiakastieto.fi/web/fi/?gclid=CjwKCAiA-9uNBhBTEiwAN3IlNKYxbTrzIMhl-ipEqP6pOTY_9hzJM_yUUblgVJ3NhE1iRK6u3ciroBoC8DwQAvD_BwE  

 

Kommentoi