Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Stressi



Kirjoittanut: Oona Hotakainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Stressiä on nykyään joka paikassa, jokaisella ja melkeinpä koko ajan. Kaikilla tuo arkivihollinen taitaa vierailla edes kerran elämässä.

Tarkoitus

Duofecim Terveyskirjaston mukaan stressi on tilanne, jossa ihmiseen kohdistuu niin paljon haasteita ja vaatimuksia, että sopeuttamiseen käytettävissä olevat voimavarat ovat tiukoilla tai ylittyvät (Mattila, 2018). Haasteet tai vaatimukset voivat olla sisäisiä tai ulkoisia. Yleisesti stressistä puhutaan vain sen negatiivisessa merkityksessä. Mutta on mahdollista, että stressi koetaan myös positiivisena. Tällöin stressireaktio on motivoiva tai innostava, kuten esimerkiksi jännitys ennen tanssiesitystä tai perhoset vatsassa ennen treffejä.

Stressitekijät
Periaatteessa mikä tahansa muutos voi aiheuttaa stressiä. Pääosin stressi on kuitenkin kokemuspohjaista ja tästä syystä sen hyvä- tai huonolaatuisuus riippuu vastaanottajasta ja hänen kyvystään kohdata erilaisia stressitekijöitä. Stressitilan fyysisiä, ympäristöllisiä ja sosiaalisia syitä kutsutaan stressitekijöiksi. Kun stressitekijöiden aiheuttama sisäinen stressitila voi johtaa erilaisiin reaktioihin. Toisaalta stressitilasta voi seurata psykologisia reaktioita, kuten ahdistusta, toivottomuutta, masennusta, ärtyneisyyttä ja yleistä tunnetta siitä, että ei pysty selviytymään maailman kanssa.

Esimerkkejä stressitekijöistä ovat:

1. Kehon vammat tai tulehdukset, ympäristön vaarat, suuret muutokset tai siirtymät elämässä, jotka pakottavat meidät selviytymään uusilla tavoilla.

2. Fyysiset stressitekijät, kuten melu, saasteet, ilmastonmuutokset jne.

3. Arjen hälinää, joka keskittyy työhön, perheeseen, sosiaaliseen toimintaan, terveyteen tai talouteen.

4. Pettymykset ja konfliktit.

Lähteet
Mattila, Antti S. Lääkärikirja Duodecim 30.5.2018
Stressi – Terveyskirjasto

Luettu 17.12.2021

Kommentoi