Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Stressi, unettomuus ja uupumus käsikädessä



Kirjoittanut: Olga Penttinen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kaikilla meillä on joskus tilapäistä unettomuutta ja väsymystä. Tilapäiseen unettomuuteen lasketaan yölliset heräilyt, nukahtamisvaikeudet sekä huonolaatuiset yöunet. Näistä ei kannata olla huolissaan, sillä satunnainen unettomuus kuuluu normaaliin elämään ja elämänvaiheiden muuttuessa vaikutus näkyy myös unessa. Unettomuus on kuitenkin viime vuosina lisääntynyt entisestään ja suurin vaikuttava tekijä tähän on stressi. Tällä hetkellä unettomuudesta kärsii noin miljoona suomalaista.

 

Itse olen kova stressaaja ja huomaan sen vaikuttavan negatiivisesti nukkumiseeni. Saatan mennä hieman myöhemmin nukkumaan, sillä hommia on vielä tekemättä, tai vatvon asioita päässäni, kun laitan silmät kiinni. Mikäli seuraavana päivänä on tärkeä tapahtuma, käyn sitä mielessäni läpi ja huomaan nukkuvani levottomasti ja saatan jopa heräillä aamuyöstä useaan kertaan. Lomalla usein nukkuminen ja unenlaatu on parempaa.

 

Unettomuuden jatkuessa puhutaan pitkäkestoisesta unettomuudesta, joka heikentää fyysistä sekä psyykkistä toimintakykyä arjessa. Pitkäkestoisessa unettomuudessa nukahtamisvaikeudet, heräilyt yli 3 kertaa yössä tai uudelleen nukahtamisen haasteet ovat jatkuneet noin kuukauden ajan. Pitkään jatkunut unettomuus voi kertoa ahdistuksesta, uupumuksesta tai masennuksesta. Unettomuus sekä muut mielenterveyssyyt ovat etenkin nuorilla naisilla yksi iso osa sairauspoissaolojen syistä.

 

Onko syy lisääntyneeseen unettomuuteen kasvanut paine tehdä töitä, ja kuormituksen lisääntyminen vai hakeutuvatko nuoret naiset helpommin apua terveydenhuollosta? Koen, että sosiaalinen media luo omat paineensa siitä, että kaikkea tulisi jaksaa tehdä enemmän ja enemmän. Suorittamisen kulttuuri on hyvin läsnä arjessamme, sekä opiskeluissa että töissä. Opiskellessa itsekin on pitänyt opintojen ohella tehdä töitä, jotta pystyy maksamaan leivän pöytään. Sen lisäksi on tärkeää harrastaa, sekä olla perheen ja ystävien kanssa, mutta samalla viettää omaa aikaa. Koko tämä paletti on usein haastavaa, aikataulutettua ja hieman stressaavaa. Deadlinejen paukkuessa ja työvuoropyyntöjen sumassa on vaikea kieltäytyä mistään, ja se näkyy omassa nukkumisessa ja unettomuudessa, sekä jaksamisessa.

 

Unettomuuden hoitoon suositellaan säännöllistä unirytmiä, sekä kannatetaan tasapainoisiin elämäntapoihin eli ruokavalion ja liikunnan monipuolisuuteen. Mikäli nukahtamisen kanssa on ongelmia, olisi illalla hyvä rauhoittua hetki ennen nukkumaan menoa ja laittaa älylaitteet pois sekä välttää henkistä ja fyysistä rasitusta, jotta keho voi valmistautua nukkumaan menoon. Kofeiinin, tupakan ja alkoholin vähentäminen usein myös auttavat unen laadun parantamisessa. Mikäli itsehoidolla unettomuus ei lievene olisi hyvä hakea apua. Avun kanssa on tärkeää selvittää unettomuuden syyt ja lähteä muokkaamaan niitä. Lääkitys ei ole pitkäaikainen apu unettomuuden hoitoon. Sillä voi altistaa riippuvuudella ja pahimmassa tapauksessa lisätä unettomuutta entisestään.

 

Koen myös, että sosiaalinen media on osaltaan lisännyt suorittamisen kulttuuria ja täydellisyyteen pyrkimistä, mutta myös madaltanut kynnystä hakea apua ahdistukseen, uupumukseen ja unettomuuteen. Asioista puhutaan enemmän ja kannustetaan hakemaan apua, mikäli yhtään tuntuu siltä. Vertaistukea ja samaistuttamispintaa voi varmasti somen kautta hakea myös näissä asioissa, mikäli osaa vain etsiä. Avun hakeminen on myös tehty nykypäivänä helpoksi, joka varmasti helpottaa ensimmäisen askeleen ottamista.

 

Haastavinta unettomuudessa ja uupumuksessa on sen myöntäminen itselleen. Miten olla itselleen armollisempi ja myöntää että nyt en ole taaskaan nukkunut hyvin ja tarvitsen oikeasti lepoa? Miten myöntää toisille, jotka luottavat sinun työntekoosi, että et ehkä jaksakaan, sillä töitä on jo liikaa? Meidän tulisi myöntää itsellemme, ettei kaikkia asioita tarvitse tehdä täydellisesti ja suorittaen 10 asiaa yhtä aikaa. Omat odotukset tai muiden odotukset olisi hyvä miettiä ja katsoa, miten haluaa niihin vastata ja miten se vie omaa itseäsi eteenpäin? Muuttuuko elämä, jos yhden asian tekeekin vain hyvin eikä aina pyri täydellisyyteen?

 

Itse olen kamppaillut näiden kysymysten ja ajatusten kanssa opiskeluaikanani. Välillä olen tehnyt monta viikkoa töitä 24/7 enkä ole antanut itseni levätä, vaikka se olisi tullut tarpeen. Pyrin kuitenkin tasaisin väliajoin kysymään itseltäni to do- listaa sekä kalenteriani katsoessani, että mitä voisin karsia tai mihin asioista minun ei tarvitse panostaa 110%. Välillä se on helpompaa, välillä todella haastavaa. Se mistä olen oman jaksamisen ja nukkumisen kanssa pitänyt kiinni on nukkumaan menoajat ja tarpeeksi pitkät yöunet eli rutiinit. Pyrin olemaan nukkumassa viimeistään 23 ja nukkua 8 tuntia. Näistä en haluaisi hirveästi lipsua, sillä koen huonosti nukuttujen yöjaksojen jälkeen koko elämänlaatuni heikentyneen, ja oravanpyörä on taas valmis alkamaan.

 

Lähteet:

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006058596.html

https://www.terveystalo.com/fi/Tietopaketit/Unettomuus/

Kommentoi