Tampere
01 Oct, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Stressi ja paine, miten sitä voi hyödyntää?



Kirjoittanut: Anna Lundberg - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuntuuko stressin käsittely haastavalta? Toimiiko se taustalla lamaannuttavana, hidastavana ja/tai tehokkuutta syövänä tekijänä? Jos vastasit kyllä, ei hätää. Stressiä voi oppia käsittelemään ja hyödyntämään työkaluna omassa elämässään. Muistakaamme silti tässäkin, stressistä on pitkällä aikavälillä paljon negatiivisia vaikutuksia ja liika on liikaa. Tässä kuitenkin muutama tärppi, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla oman stressinsietokyvyn kehittämisessä alkuvaiheessa!

  • Ihmisillä on tapana etsi väliaikaisia ja ulkoistettuja ratkaisuja stressin vähentämiseen ja poistamiseen työhön liittyvissä asioissa kuten etsimällä uusia mielekkäitä tehtävänkuvia, vaihtamalla alaa, jättämällä stressaavan asuan taka-alalle jne. Näiden sijaan ihmisen pitäisi oppia kasvattamaan resilienssiä, jolloin vastoinkäymiset, stressin ja haasteet oppii jalostamaan mahdollisuuksiksi. Tämä puolestaan kehittää ihmistä mukautuvammaksi, luo terveemmän suhtautumisen kontrollintunteeseen, mahdollistaa paremmin jatkuvan oppimisen, auttaa oman merkityksellisyyden öytämisessä ja opettaa muiden tuen ja olemassa olevien työkalujen optimaalisemman hyödyntämisen.
  • Tapa, jolla suhtaudumme stressiin, on merkittävä rooli siinä, miten sen koemme; jos miellämme stressin olevan apunamme, se auttaa meitä selviämään asioista paremmin. Jos taas ajattelemme stressiä pahana, negatiivisena ja haitallisena, saatamme esimerkiksi oikeuttaa asioista luistamisen ja niiden käsittelemättömyyden negatiivisilla olosuhteilla.
  • Stressaavassa tilanteessa, kirjaa ylös, mihin asioihin voit ja et voi vaikuttaa. Tämä opettaa ymmärtämään, mitä voit itse tilanteen eteen tehdä ja mihin omat resurssit eivät riitä tai pysty. Kun ymmärtää, että jokin asia ei ”ole omissa käsissä”, sen stressaaminen helposti vähenee, sillä me stressaamme asioita, jotka ovat läsnä ja vaikuttavat omaan elämäämme sekä ajatukseen siitä, että stressaavalle asialle pitäisi tehdä jotain. Jos emme asialle voi mitään tehdä, voimme vain toivoa parasta.
  • Yritä ymmärtää syvällisemmin suhtautumistasi stressiin; kasvatettiinko sinut välttelemään konfliktia ja ikäviä tilanteita? Pyri tässä tapauksessa välttelemään luonnollista reaktiotasi tilanteeseen ja yritä kehittyä tässäkin taidossa. Nyt onkin hyvä hetki pohtia, onko näkemyksesi stressistä itsellesi rakentama vai ulkopuolisten syöttämä? Onko asia omassa mielessä mustavalkoinen vai löytyykö sieltä myös harmaan eri sävyjä?

Miten meillä sitten stressi näkyy yksilö- ja tiimitasolla Proakatemialla? Siitä lisää podcastissamme!

Tämän(kin) podcastin teille tarjoaa Alina Suni ja Anna Lundberg osoitteessa: https://anchor.fm/dashboard/episode/e107ivc

 

LÄHTEET:

Apter, T. 2014. Suomalaisia vaivaa näköalattomuus – valitammeko vai vaurastummeko? Luettu 4.5.2021

https://tedapter.fi/sv/suomalaisia-vaivaa-nakoalattomuus-valitammeko-vai-vaurastummeko-2

 

Korhonen, P. 2017. Yrittäjyyskasvatuksen aakkoset. Salo. Luettu 4.5.2021

https://salo.fi/wp-content/uploads/2020/06/Yrittäjyyskasvatuksen-aakkoset-kirja.pdf

 

Marston, A. & Marston, S. 2018. To Handle Increased Stress, Build Your Resilience. Hbr. Luettu 4.5.2021 https://hbr.org/2018/02/to-handle-increased-stress-build-your-resilience

 

Stressi kuuluu elämään. Suomen Mielenterveys Ry. Luettu 12.2.2020

https://mieli.fi/fi/mielenterveys/hyvinvointi/stressi-kuuluu-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close