Tampere
19 Apr, Friday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Steve Jobs



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Steve Jobs – Walter Isaacson

 

 

Kuka oli Steve Jobs? Multimiljonääri, visionääri, hippi. Nämä kolme sanaa kuvaavat Jobsia täydellisesti. Mikään superihminen hän ei kuitenkaan ollut, piilaakso oli täynnä nuoria ja älykkäitä teknologiasta kiinnostuneita ihmisiä. 70-luvulla samaan aikaan kun Applekin perustettiin, teknologiabuumi oli loistossaan piilaaksossa, ja monet halusivat päästä leikkaamaan oman siivunsa kakkua tästä tulevaisuuden toimialasta. Ongelmana oli kuitenkin se, että ei ollut selkeää pohjaa minkä päälle lähteä rakentamaan toimintaa tai omaa teknologiaa, sillä käytännössä koko tietotekniikkatoimialaa ei vielä ollut.

 

Mikä oli salaisuus Jobsin, ja Applen menestyksen takana? Miten Steve Jobs onnistui erottautumaan edukseen 70-luvun piilaaksossa? Osatekijänä tähän on varmasti hänen ymmärryksensä teknologiasta, mutta myös tietty kiinnostus silloista hippikulttuuria kohtaan. Kyky hyödyntää molempia puolia omaksi edukseen teki Jobsista suuren ajattelijan, kuka ei pelännyt unelmoida isosti. Tavoitteena oli alusta asti muuttaa maailmaa, eikä tehdä tietokoneita. Aluksi tarkoituksena ei myöskään ollut tehdä sitä tietokoneiden kautta, Jobs ajatteli myyvänsä mahdollisesti joitakin kymmeniä tietokoneita yhtiökumppaninsa Steve Wozniakin kanssa. Saattaa kuulostaa siltä, että tämä ajattelu olisi ristiriidassa maailman muuttamisen ja isosti unelmoinnin kanssa, mutta tässä kohtaa näemme Applen perustajan parhaat puolet, hän osasi unelmoida isosti samalla ollen realistinen. Tuskin kukaan menestyvä ihminen on tosissaan uskonut, että jo ensimmäisestä tuotteesta tulee maailmanlaajuinen myyntimenestys.

 

Applen siivitti nousukiitoon uudistushaluisen ja nuoren ajattelun lisäksi se, että Jobs ja Wozniak sattuivat olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tuskinpa 70-luvun Saarijärvellä olisi ollut eväitä maailman johtavan teknologiajätin perustamiseen. Oleellisessa roolissa niin Applen, kuin Microsoftinkin menestyksen takana oli piilaakson ympäristö, ja se, että tarvittavat osaajat ja tietokoneista kiinnostuneet henkilöt löytyivät miltei naapurista. Näin ollen syntyi monia kumppanuuksia ja yhteistyöverkostoja, jotka ovat kantaneet pitkälle. Kukkahattutätien harmiksi, valitettavasti kaikilla vain ei ole tasa-arvoisia ja yhdenmukaisia mahdollisuuksia elämässä. Se, meneekö olosuhteidensa taakse piiloon vai tekeekö parhaansa olosuhteista riippumatta erottaa menestyjät ja jossittelijat.

 

Nykyisellään voidaan mielestäni hyvinkin sanoa Steve Jobsin päässeen tavoitteeseensa. Hän todellakin muutti maailmaa omalla tavallaan, ja jätti perinnön joka todennäköisesti elää vielä pitkään hänen jälkeensä. Jobs oli monen nykypäivänä jo itsestään selvän teknologian isä, suurimpana esimerkkinä tästä iPod, joka tosin nykyään on jo hieman unholaan jäänyt laite iPhonen ajaessa saman asian. Kyseessä ei kuitenkaan ollut vain Applen tuote musiikin kuunteluun, vaan koko musiikkiteollisuuden mullistaminen ja siirtäminen CD:stä mp3-formaattiin. Uutta teknologiaa tukemaan tarvittiin tietysti ohjelmisto musiikin ostamiseksi ja siirtämiseksi laitteelle. Apple toimitti onnistuneesti kokonaisvaltaisen ja toimivan ratkaisun ensimmäisenä maailmassa.

 

Jobs toi myös ensimmäisenä Nokian insinöörien keksimän kosketusnäytön suurelle käyttäjäkunnalle iPhonen muodossa. Suomalaiset asiantuntijat olivat tulleet siihen tulokseen, ettei kosketusnäyttöteknologia ole järkevä vaihtoehto puhelimiin, kuka sellaisen luurin nyt haluaisi? Kalifornialainen hippi teki sen, mikä Suomessa koettiin järjettömäksi, miten meni omasta mielestä? Aikaisempi pointtini Saarijärven ja Piilaakson eroista teroittuu jälleen, vaikka meillä olisi maailman parhaat insinöörit, jos luovuus ja uskallus puuttuu niin aina jäädään kakkoseksi.

Kommentoi