Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Sport and business seminar – Aslak De Silva



Kirjoittanut: Aleksi Röyhkiö - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ennakko-odotukset

 

En ollut aikaisemmin koskaan kuullut Aslak De Silvan nimeä, mutta hetken googletettuani, tajusin kyseessä olevan todella kovan luokan tekijä! Aslak on siis Nordic Business Forumin toimitusjohtaja, jolla on runsaasti kokemusta suurista yritysrooleista, viimeisimpänä tietysti tämä rooli. Hän on harvoin puhujana, joten on hienoa, että omat proakatemialaisemme ovat saaneet hänet mukaan jakamaan tietojaan muille kuuntelijoille. En ole ollu ikinä tyylisessä seminaarissa, joten en oikein tiedä mitä odottaa. Mutta odotan kuitenkin hauskaa ja innovatiivista päivää. Toivon myös voivani verkostoitua muiden saman henkisten ihmisten kanssa ja luoda ehkä uusia kontakteja tulevaisuutta varten.

 

 

Tuntemukset puheenvuoron jälkeen

 

Yleinen fiilis on todella hyvä. Puheenvuoro oli noin 45 minuutin mittainen + kolme esitettyä kysymystä. Puheenvuoro alkoi pienten teknisten ongelmien pelastamisella, johon Aslak määräsi kaikille pienen alkujumpan, jolla saatiin yleisön tunnelmaa kohotettua. Seuraavaksi hän esitteli itsensä ja kertoi hieman historiaansa. Hänen vanhempansa ovat myös menestyneitä henkilöitä, jotka asuivat ennen hänen syntymistään toisissa maissa. He kuitenkin päättivät tehdä kompromissin ja muuttaa Suomeen, josta olivat myös jälkikäteen tyytyväisiä.

 

Hänen puheenvuoronsa pohjautui pitkälti omaan kirjaansa: Winners mindset. Hän esitteli neljä eri sääntöä, joita pohjusti erilaisilla tarinoilla ja opeilla, joita hän on matkan varrella saanut. Ensimmäinen sääntö oli se, että tee asiat oikein. Voit vaikuttaa asioiden kulkuun ja uuttaa niitä tekemällä kaikki siihen liittyvät asiat oikein. Hän kertoi myös, että yleinen ajatusmalli on tämä: Tee kaikki voittamisen eteen. Hän kuitenkin esitteli meille uudenlaisen mallin: Ole valmis tekemään kaikki, ennen kuin voitat. Ymmärsin välittömästi tämän ajatusmallin idean ja se sytytti lampun päässäni.

 

Aslak käytti myös paljon kuuluisan näyttelijän Bruce Leen sanontoja. Yksi sanonnoista osui itseeni hyvin, koska olen todella kilpailuhenkinen ihminen, joka inhoaa virheitä ja häviämistä. Virheet ovat kuitenkin oikein, jos ne oppii hyväksymään. Tämän kuultuani aloin miettimään tekemiäni virheitä ja olen aikaisemmin ollut huono hyväksymään omat virheeni. Tämän jälkeen yritän todella muuttaa tätä käytäntöä, koska se helpottaa varmasti asioihini suhtautumista.

 

Toinen sääntö oli: Follow your do, älä keskity hetkeen, keskity tulevaisuuteen. Usein hetkessä toimiminen tapahtuu ihmisisillä alitajuntaisesti, pitää kuitenkin keskittyä aina tulevaisuuteen. On tärkeää ajatella, että mitä ratkaisuni ja tekemisenä vaikuttavat omaan tulevaisuuteeni. Kun tarpeeksi pitkään aikaa olet toteuttanut tätä ajatusmallia, olet jatkuvasti oman tulevaisuutesi ajatuksen tuotos. Esimerkiksi Kungfu Panda elokuvassa huomaa, että vanhemmat ”mestarit” ovt keskittyneet yhteen asiaan vuosikymmenten ajan ja tämän vuoksi he ovt oman alansa parhaita. Tämä tietysti on suoraan verrannollinen oikeaan elämään. Aslak käytti jokainen aamu 30 minuuttia uuden asian oppimiseen. Vain harvat ihmiset tekevät tätä, mutta hän tiesi kuuluvansa heihin.

 

Kaksi ensimmäistä sääntöä on itsestäsi kiinni. Seuraava sääntö: Kuuntele palautetta kaikilta ja kaikkialla. Ja nimenomaan sillä mentaliteetilla, että palaute on eteenpäin vievää ”Feedforward” palautetta. On usein tärkeää kuunnella palautetta kaikkialla, mutta on silti hyvä oppia suodattamaan sitä. On myös tärkeää ietää, että kaikki palaute ei aukea meille heti, vaan jokin palaute vaatii aikaa. Joten ei pidä heti tyrmätä kaikkea palautetta mitä saa. Aina kun saa palautetta ja kritiikkiä, pitää ajatella, että ei ole tarpeeksi hyvä vielä.

 

Neljäs sääntö on: Find your zen. Tämä ei täysin auennut aluksi minulle, mutta Aslakin kertoessa hieman lisää aiheesta, sytyin tälle. Joskus on pakko hyväksyä oma tappionsa asioissa. Tämän jälkeen kehosi rauhoituttua saatat löytää uuden keinon selvittää tilanne. Eli Sumoeksi sanottuna, pitää löytää oma sisäinen rauha. Ihminen on loistava keksimään tekosyitä, mutta on tärkeää taistella näitä vastaan. Oppi on siis se, että älä ikinä luovuta yrittämättä. Yksi suuri oppi oli myös se, että mitä teen tänään, on valmistautumista huomiselle.

 

Lopuksi Aslak piti mielestäni hyvän kertauksen kaikista puhumistaan asioista, koska onhan kertaus opintojen äiti. Pidin paljon Aslakin puheenvuorosta ja olen todella tyytyväinen tulostani ensimmäiseen seminaariini.

20-vuotias mies kotoisin Ylöjärveltä. Ylioppilas

Kommentit
  • Tutta

    Aslak De Silva teki myös minuun vaikutuksen! Olet tiivistänyt hänen puheenvuorostaan todella tärkeitä nostoja. Aiotko ottaa näistä vinkeistä joitain käyttöön? Itsekin pohdiskelen näitä omalta osaltani. Voimme vaikka palata tähän keskusteluun vielä.

    2.6.2022
Kommentoi