


Sport and business seminar 2018
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Sport and business seminar 2018
Olin kuuntelemassa maaliskuun puolessa välissä SB-seminaaria Tampere areenalla. Seminaarissa puhujina olivat Peter Vesterbacka & Sasu Hovi, Mikko Sjögren, Ari Vallin sekä Aki Riihilahti. Seminaari oli hyvin mielenkiintoinen ja antoi paljon vinkkejä myös akatemialla opiskeluun. Tämä oli yksi niistä seminaareista missä olisin toivonut näkeväni enemmän akatemialaisia.
Seminaarin avasi Sasu Hovi, joka kertoi omasta urastaan jääkiekkoilijana ja miten on päätynyt pyörittämään omaa yritystä. Peter Vesterbacka jatkoi Hovin kanssa talvilajiosaamisen viennistä Kiinaan. Heidän puheenvuoronsa oli hyvin mielenkiintoinen, vaikken tiedä opinko siitä hirveästi mitään uutta. Oli kuitenkin hieno kuunnella muiden tarinoita ja kuulla lisää mm. Kiinaan osaamisen viemisestä.
Seuraavana lavalle astui Varapuun perustaja Mikko Sjögren. Hän aloitti puheenvuoronsa hauskasti kertomalla, että ihmisten odotukset puheenvuorolle ovat yleensä luokkaa “tylsää taloutta”. Puheenvuoro oli kuitenkin kaikkea muuta kuin tylsä ja Sjögren kertoikin hauskasti asioita henkilökohtaisesta taloudesta aina sijoittamiseen saakka. Päällimmäisenä vinkkinä mieleen jäi sijoitusvinkit sekä kuinka tienata miljoona. Sjögrenin vinkki tämän päivän sijoitukselle on valita asuntosijoitus kiinteällä korolla.
Seuraavia kahta puhujaa olin odottanut ehkä kaikista eniten ja heidän puheistaan tulikin kirjoiteltua runsaasti muistiinpanoja.
“Arvoista tarvitsee saada tapa” -Ari Vallin
Ari puhui paljon arvoista ja yhteishengestä, josta sain paljon irti, varsinkin HR:n roolia ajatellen. Vallin lähestyi bisnestä hyvin läheisesti urheilun kannalta ja paras oppi urheilusta siirrettäväksi bisnekseen onkin joukkuehenki ja henkilökemia sekä avoin keskustelu. Vallin käytti esimerkeissään myös “Laten ideologiaa”. Ideologiassa on viisi kohtaa, joista ensimmäinen on ajatus jostain. Toisena tulee puhe, 3. toiminta, mistä toivottavasti päästään kohtaan 4 tapa. Kun meillä on tapa, tästä tavasta X tulee pitkällä aikavälillä osa luonnetta eli kohta 5.
Arin puheenvuoro herätti paljon kysymyksiä kuten, minkälainen tai mitä Kajo haluaa olla? Tähän olemmekin nyt perehtyneet tiimin kanssa enemmän. Yrityskulttuuri ja tiimihenki ovat olleet paljon puhuttuja asioita nyt keväällä.
Viimeisenä muttei vähäisimpänä oli Aki Riihilahden puheenvuoro. Aki kertoi yritysten ja seurojen välisestä yhteistyöstä ja korosti, kuinka nykyään pitäisi myydä enemmän palvelua kuin tuotetta. Esimerkiksi jalkapallopeliin tullessa ihmiset haluavat nykyään muutakin kuin katsoa vain peliä. “Tehdäänkö oikeita asioita? Mitä hyödyn tästä? Tehdäänkö olennaisia asioita? Mikä tässä on olennaista?” Nämä ovat kysymyksiä mitä pitäisi aina muistaa kysyä itseltä projektia tehdessä.
“Kohdatessa asiakkaan pitäisi aina muistaa kohdella asiakasta kuin omaa tiimiä.” – Aki Riihilahti
Johtajan tehtävä ei ole olla mukava vaan johtaa. Kompromissit eivät johda mihinkään ja mitä aikaisemmin tehdään päätöksiä (vaikkeivat ne olisi aina parhaita) sitä nopeammin päästään toimintaan, mikä on Akin mielestä tärkeää. Tämä on tarkemmin ajateltuna alkanut pikkuhiljaa näkyä joryn toiminnassa. Enää ei mietitä montaa tuntia asioita vaan tehdään päätöksiä nopeammin, jotta saadaan asiat oikeasti tehtyä. Olemme miettineet myös mitkä ovat meidän ensisijaiset ajankäytön kohteet.
Tarinan voimaa Riihilahti korosti myös paljon ja kertoi myös esimerkin, miten oli saanut Barcelonan jalkapallojoukkueen pelaamaan Suomeen oikeastaan pelkän tarinan avulla. Selvitä mitä asiakas haluaa äläkä asiakkaan vastata mihinkään ei.
“Löydä keino kuunnella kaikkia. Varsinkin hiljaisia. Älä oleta.” -Aki Riihilahti
Riihilahden vinkit tiivistettynä:
- Keskity oleelliseen
- Ole valmistautumisen maailmanmestari
- Uskalla olla tiikeri
- Ota haaste vastaan!