


Sosiaalinen media työkaluna markkinoinnissa
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Somemarkkinoinnin työkirja |
Salla Virtanen |
Sosiaalinen media työkaluna markkinoinnissa
Kun aiheena on markkinointi, itseäni ehdottomasti eniten kiinnostaa sosiaalisen median hyödyntäminen ja sen tuomat mahdollisuudet markkinoinnissa. Käsitteenä somemarkkinointi pitää sisällään paljon muutakin, kun vain mainontaa. Somemarkkinointi on taitolaji, jossa organisaatio tuo tavoitteitaan, tuotteitaan ja itseään esiin sosiaalisen median eri kanavissa.
Sosiaalisen median eri kanavat ja niiden hyödyntäminen
Sosiaalinen media koostuu monista eri tavoin toimivasta kanavasta ja näin ollen ei ole vain yksi kokonaisuus. Uusia somekanavia syntyy jatkuvasti ja vanhojen kanavien käyttö kuolee. Yritysten kannattaa pitää silmällä uusia kanavia ja tutustua niihin ja näin löytää itselleen sopivat markkinointi alustat. On hyödyllisempää myös yllä pitää yhtä tai muutamaa aktiivista kanavaa, kuin viittä satunnaisesti päivittyvää kanavaa. Yrityksen ei tarvitse olla näkyvillä kaikissa somekanavissa, vaan kannattaa valita käyttönsä sopivimmat. Tärkeintä on olla niissä, joita yrityksen kohderyhmä käyttää eniten. Tällä hetkellä yleisimpiä kanavia yritysten markkinoinnille on Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn. (Virtanen, 2020)
Facebook on edelleen kanava, joka suurimmalle osalle (etenkin keski-ikäisille) tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan sosiaalisesta mediasta. Keski-ikä Facebookin käyttäjien kesken on nousussa ja sen markkinointi potentiaali on kolmikymppisissä ja sitä vanhemmissa käyttäjissä. Facebookin monipuolisuus on ehdoton vahvuus kyseisessä kanavassa. Pitkät tekstit, kuvat, videot, kaikki toimii. Facebookin algoritmit tosin kannustavat julkaisemaan etenkin videoita ja kuvia. Muita vahvuuksia Facebookissa on kattavuus, näkyvyys ja tarkka kohdentaminen. 2,7 miljoonaa suomalaista käyttäjää takaa kyllä potentiaalisten asiakkaiden löytämisen. Maksetulla mainonnalla saadaan näyt halutulle kohderyhmälle ja tarkan kohdentamisen avulla mainoksista saadaan oletettavasti kohderyhmää kiinnostavia. (Virtanen, 2020)
Instagramin pääpaino on kuvissa ja lyhyissä videopätkissä. Kaikkien organisaatioiden ei tarvitse tavoitella suurta seuraajakuntaa tai panostaa turhan paljoa vuorovaikuttamiseen vaan ennemminkin maksettuun mainontaan ja yhteistyöhön vaikuttajien kanssa. Instagramiin on organisaation hyvä luoda yritystili, joka mahdollistaa maksullisen markkinoinnin ja esimerkiksi julkaisujen toimivuuden seuranta on helpompaa. Yrityksen kannattaa myös luoda oma hashtag ja hyödyntää tätä omassa mainonnassa ja tuoda sitä esiin, jotta asiakkaat ja sidosryhmät osaisivat myös käyttää sitä. Instagramissa tarinoiden julkaisua kannattaa hyödyntää. Tarina on kuva tai korkeintaan 15 sekunnin videopätkä, joka on näkyvissä profiilissa vain 24 tunnin ajan. Tarinat ovat helppo tapa tuoda esiin vähemmän suunniteltua ja kevyttä sisältöä esimerkiksi kulissien takaa. (Virtanen, 2020)
YouTube on videomaailma oma ulottuvuus ja sieltä löytyy videoita kaikista maailma aiheista. Jos yrityksestä löytyy video-osaamista, tämä kanava kannattaa ottaa isosti haltuun. Ja vaikka videot ei olisikaan se oma juttu, kannattaa sitä kuitenkin testata, jos ne vaikka olisivatkin. YouTube on kansainvälisellä tasolla todella merkittävä alusta ja kasvaa koko ajan. (Virtanen, 2020)
Somemarkkinoinnin mahdolliset kompastuskivet
Jos yritys ei jaksa panostaa sosiaaliseen mediaan, siellä todennäköisesti tehdään virheitä, jotka sitten vaikuttavat negatiivisesti yrityksen brändiin.
Yritys tarvitsee selkeän ja huolellisesti tehdyn markkinointistrategian, jota seuraamalla toivottavasti vältyttäisiin isommilta virheiltä. Jos tavoitteet ja julkaisuaikataulu puuttuu, pärjääminen somessa on hankalaa. Myös omalle kohderyhmälle sisällön tuottaminen tulisi olla tehokasta ja ymmärrettävää.
Niin kuin aiemmin mainitsin, monessa somekanavassa samaan aikaan vaikuttaminen voi koitua kohtaloksi. Ensin kannattaa ottaa yksi alusta haltuun kunnolla ja panostaa siihen, jonka jälkeen voi sitten siirtyä seuraavaan. Tässä kannattaa tehdä pientä tutkimusta, että mitä kanavaa suurin osa omasta kohderyhmästä käyttää ja aloittaa siitä.
Somessa julkaistavien tekstien ja kuvien sisältöä kannattaa miettiä kuluttajan näkökulmasta. Jos yrityksesi julkaisema sisältö on pelkästään omien tuotteiden mainostusta ja tuoteselostuksia, alkaa se käydä pitemmän päälle tylsäksi. Seuraajat haluavat mainoksien lisäksi jotain, joka tuottaisi heille arvoa. Myynti sosiaalisessa mediassa vaatii luottamuksen ja suhteiden rakentamista. Suurempi osa sisällöstä kannattaa suunnitella siten, että se jollain tavalla auttaisi asiakasta ja pieni osa sisällöstä mainoksia palvelusta ja tuotteista.
Myös ihan ns. itsestäänselvyydet tulee ottaa markkinoinnissa huomioon. Kirjoitusvirheet, negatiivisen palautteen vastaanotto ja siihen vastaaminen ja kannanotot esim. politiikkaan tai uskontoon liittyviin asioihin kannattaa jättää välistä.
Miksi somemarkkinointi kannattaa? Helppoa: siellähän ne asiakkaat ovat. Kunnolla tehtynä somemarkkinointi on yritykselle tuottoisa ja ilmainen markkinointikanava. Se ei ole ainoastaan paikka kertoa informaatiota yrityksestä ja mainostaa tuotteita/palveluita, vaan keino vuoro vaikuttaa potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Sosiaalisessa mediassa markkinointi korostuu entisestään yritysmaailmassa ja yrityksen kokoa katsomatta somessa nykypäivänä tulisi olla. Potentiaalisten asiakkaiden löytämisen lisäksi sosiaalinen media mahdollistaa tunnettavuuden lisääntymisen, myynnin kasvun sekä verkkosivuille liikenteen lisäämisen.
Somemarkkinointi ei ole mitään ydinfysiikkaa, se vain vaatii huolellista suunnittelua ja aikaa. Suunnitelmallinen ja tavoitteellinen toiminta, räätälöitynä oikealle kohderyhmälle on tärkeintä. Jokaisesta organisaatiosta varmasti löytyy jotain mielenkiintoista, mistä päivittää. Onnistunut somemarkkinointi lisää yrityksen brändiarvoa.
Lähteet
Virtanen S. 2020. Somemarkkinoinnin työkirja. Helsingin seudun kauppakamari