Tampere
03 Dec, Sunday
-12° C

Proakatemian esseepankki

Sosiaalinen media tiedonlähteenä



Kirjoittanut: Matias Falkenberg - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sosiaalinen media on nykypäivänä merkittävä tiedonlähde monille ihmisille. Se tarjoaa mahdollisuuden saada nopeasti ajantasaista tietoa monista eri aiheista. Sosiaalinen media voi olla hyvä tapa löytää tietoa, mutta samalla siihen liittyy haasteita ja riskejä. 

Yksi sosiaalisen median suurimmista eduista tiedonlähteenä on sen nopeus ja laajuus. Uutiset ja ajankohtaiset tapahtumat leviävät usein ensin sosiaalisessa mediassa, ja käyttäjät voivat saada tietoa hyvin nopeasti. Monet asiantuntijat ja organisaatiot käyttävät sosiaalista mediaa tiedon jakamiseen ja viestintään, joten se voi tarjota luotettavaa tietoa. 

On tärkeää olla kriittinen sosiaalisen median tarjoaman tiedon suhteen. Monet käyttäjät voivat jakaa virheellistä tietoa, huhuja ja valeuutisia. Siksi on tärkeää tarkistaa tiedon lähde ennen kuin luottaa siihen.  

Katso, kuka on kyseisen tiedon jakaja. Onko kyseessä tunnettu asiantuntija, organisaatio tai luotettava media? Aina kuitenkaan tittelit eivät tarkoita, että on täysin ajan tasalla asioista ja isoimmatkin organisaatiot saattavat olla väärässä. On myös hyvä tarkistaa asiantuntijoiden viittaukset heidän väitteilleen. 

  

Lähdeviittaukset ovat äärimmäisen tärkeitä sosiaalisessa mediassa, sillä ne liittyvät tiedon luotettavuuteen, läpinäkyvyyteen ja vastuulliseen viestintään. Ne ovat keskeinen osa vastuullista ja luotettavaa tiedonjakamista sosiaalisessa mediassa. Lähdeviittaukset edistävät avoimuutta, auttavat torjumaan väärää tietoa ja antavat mahdollisuuden arvioida tiedon luotettavuutta. Nämä asiat nousevat esille tieteellisissä väittämissä, kuten esimerkiksi terveysalalla.  

 

Yritä etsiä samasta aiheesta tietoa muista luotettavista lähteistä, kuten uutissivustoilta tai virallisilta verkkosivuilta. Mitä useammasta lähteestä löytää saman kaltaista tietoa lisää se kyseisen tiedon luotettavuutta, mutta ei tee siitä silti välttämättä totuutta.  

 

Sosiaalisessa mediassa ihmisten seuraaminen joiden mielipiteet saattavat erota omista estää kaikukammioon joutumista. Joskus voi olla itselle moraalisesti hankalaa antaa oma seuraus henkilölle, jonka ajatusmaailma ei sovi yhteen oman kanssa. Kaikukammiossa oleminen ei myöskään ole pidemmän päälle hyväksi omalle maailmankuvalle. Tieteellisissä asioissa on hyvä seurata useaa saman alan edustajaa, tällä tavoin voi saada lisää tietoa aiheesta. 

 

Kysy itseltäsi, onko tiedon jakaja puolueeton vai onko hänellä selkeä poliittinen tai taloudellinen agenda. Sosiaalinen media on hyvä markkinointityökalu, joten sen avulla voidaan pyrkiä myymään tuotteita. Jotkut jopa ottavat sellaisen reitin, että lietsovat pelkoa esimerkiksi terveyteen liittyvillä asioilla ja myyvät samaiseen ongelmaan “ratkaisuja” 

 

 

Sosiaalinen media voi olla arvokas tiedonlähde, kun sitä käytetään oikein. Sen ei silti pitäisi olla pääasiallinen tiedonlähde suurimmassa osassa asioista. Kriittinen ajattelu ja tietolähteiden tarkistaminen ovat keskeisiä taitoja, jotka auttavat erottamaan luotettavan tiedon epäluotettavasta sosiaalisessa mediassa. Luotettavuutta selkeästi lisää, jos väitteille on lähdeviitteet ja useimmiten käyttäjät eivät käytä absoluuttista puhetta. Läpinäkyvyydellä, avoimuudella ja keskusteluvalmiudella voidaan luoda parempaa ja luotettavampaa tietoa sosiaaliseen mediaan.  

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close