


Somemarkkinointi on halpaa ja sen kyllä huomaa
Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
- |
- |
Somemarkkinointi on halpaa ja sen kyllä huomaa
Mikä ärsyttää somessa? No sinne tunkevat yritykset ja niiden epäonnistuneet mainokset. Sosiaalinen media on kuitenkin ennen kaikkea viihdepaikka, jossa seurataan mitä ystävät ja tutut tekevät. Silti monet yritykset tunkevat sinne kuolettavan tylsiä tuoteselostuksia ja luulevat tekevänsä ilmaista piilomainontaa, kun he testaavat videoilla omia tuotteitaan. Sitä aina hämmästyy, kun somettaa ja yhtä äkkiä tulee mainos, joka irtoaa somen kontekstista täysin. Jos sosiaalisessa mediassa haluaa mainostaa niin kannattaa unohtaa “piilomainokset” ja yhteistyöt nuorten tyttöjen kanssa ja miettiä kuinka oman yrityksen markkinoinnin voisi upottaa somen kontekstiin. Mitä annamme katsojille ja seuraajille? Jos ainut anti on tuoteselostus ja “idyllinen” kuva tuotteesta, niin ole hyvä, poista yrityksen some ja lakkaa tuhlaamasta aikaani.
Suurin osa sosiaalisen median käyttäjistä käyttää somealustoja itsensä viihdyttämiseen ja tarinan kerrontaan. Alustoja on loputtomiin: Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, Twitter ja monta muuta, joita en edes tiedä. Ajatus on kaikissa kuitenkin lähes sama. Tarkoituksena on seurata muita ihmisiä ja maailmaa, ja jakaa omaa tarinaansa. Eniten seuraajia saavat kiinnostavimmat käyttäjät. Sellaiset profiilit ovat useimmiten hauskoja tai informatiivisia. Profiili voi olla muutenkin mielenkiintoinen, esimerkiksi taiteellinen. On erittäin harvinaista, että tavallinen käyttäjäprofiili nousisi muiden joukosta ja tavoittaisi suuret määrät seuraajia. Miksi kuitenkin tuhannet yrittäjät pyörittävät sellaisia some kanavia, jotka ovat kertakaikkisen tylsä. Jos kanavan tavoitteena on kasvattaa brändiä ja saada näkyvyyttä, pitäisi pohtia tosissaan, mitä annettavaa seuraajilleen on.
On totta, että somemarkkinoinnissa pitää pohtia omaa kohderyhmäänsä, mutta tämä koskee lähinnä mainoksia. Somemarkkinointi kun on muutakin kuin pelkkä mainoskampanja. Markkinointi on kaikkea sitä mitä yritys tekee. Se ei ole päälle liimattua ja teennäistä tekemistä, vaan aitoa asiaa ja vilpitöntä halua auttaa asiakasta. Se on taidetta, tunnetta ja tarinoita. (Vanhatapio 2019.) Yritysprofiilia kannattaakin lähteä rakentamaan somessa yritykselle tärkeän identiteetin pohjalta. Se voi perustua mihin vain, kunhan se on yhtenäinen. Se voi olla huumori, vahva osaaminen tai vaikka molemmat. Kunhan profiilissa säilyy punainen lanka ja seuraaja tietää mitä hän seuraa. Jos päivitykset ovat erilaisia, suorastaan ristiriitaisia on asiakkaan vaikea ymmärtää mitä hän seuraa ja miksi.
Aloita tarinoiminen
Kaksi yhden hinnalla, ylioppilaskuvaus puoli-ilmaiseksi ja koirakuvat kympillä. Jatkuvat mainokset häiritsevät merkityksellisen asiakassuhteen syntyä. (Nani 2018.) Yrityksen täytyy tarjota asiakkaille lisäarvoa, brändit eivät synny mainoksilla. Pitkäjänteisyys on somebrändäyksen yksi tärkein elementti. Pitkäjänteisyys ei kuitenkaan tarkoita vain aikaa, vaan volyymia, toimintatapaa ja kontekstia. Yritys voi kokeilla uusia keinoja somemarkkinoinnissa, mutta kun tehokkaimmat keinot ovat löytyneet, kannattaa niissä pysyä. Salaojamestarit Oy on tästä hyvä esimerkki. Heillä on yli 50 tuhatta seuraajaa monilla somealustoilla. Somea pyörittää kaksi vanhempaa miestä, jotka jakavat työmaalta huumorivideoita. Konteksti on pysynyt samana jo useamman vuoden. Yksi julkaisu tulee noin kerran viikossa, ja julkaisut ovat lähes aina videoita. Pitkäjänteisyys, volyymi, toimintatapa ja konteksti ovat kunnossa. Salaojamestarit Oy on onnistunut uppoamaan somekulttuuriin. Kun Instagramia selailee, heidän julkaisunsa ei tule mainoksena vaan viihdyttävä tarinana. Juuri sitä mitä tyypillinen Instagram selailija haluaa. Heidän aitoutensa ja rehellisyys on saavuttanut uskomattoman korkean suosion. Vahvan brändin ympärille he ovat voineet ruveta rakentamaan lisää liiketoimintaa, joka ei liity pelkästään salaojiin.
Lopeta myyminen
Loputtomat mainokset ja alennukset vievät yritysprofiileilta mielenkiinnon ja uskottavuuden. Meneekö yrityksellä huonosti vai onko tuotteet vain ylihintaisia? Haluanko seurata mainoskanavaa, kun mainoksia on jo muutenkin kaikkialla? Hyvä suhde mainoksien julkaisuun on yksi kymmenestä. Kun yhdeksän tarinaa on kerrottu, voi väliin tiputtaa mainoksen. Mainokset antavat lisähappea, mutta ne eivät juurikaan kerro siitä miksi teemme työtämme ja mitä voimme asiakkaillemme tarjota. (Nani 2018.)
Jokainen yritys voi liittyä someen, mutta syyt pitää miettiä ennalta. Mitä lisäarvoa yrityksen sometili tuo? Kun yritys tunnistaa tuomansa lisäarvon, voi some alustaa ruveta rakentamaan yhtenäisellä ja pitkäjänteisellä toiminnalla. Mielenkiintoinen yritysprofiili kasvattaa tehokkaasti seuraaja määräänsä. Arvonnat ja muut alelaarit tuovat kyllä oman seuraajakuntansa, mutta pitkäjänteiset ja kestävät asiakassuhteet syntyvät aidoilla päivityksillä, jotka avaavat yrityksen sielunmaisemaa. Seuraajat voivat parhaimmillaan olla ilmaisia mainoksia, jotka jakavat yrityksen postauksia. Suuresta seuraaja massasta voi saada myös kattavan asiakaskunnan yritykselle. Jotta tähän tilanteeseen päästään, pitää yrityksen päivitysten olla sellaisia, joissa asiakkaat voivat elää ja kommunikoida mukana.
Hyvää ei saa halvalla
Mikään ei ole ilmaista, ei edes somemarkkinointi. Vaikka rahallisesti se on edullista, menee tunti työtä valtavat määrät, kun mietitään päivityksiä, jotka eivät vain töksähdä somea käyttävän henkilön naamalle. Yrityksen on helppo liittyä someen, mutta somen kontekstiin pääseminen vaatii omana itsenään olemista ja kovaa työtä, ei mainoksia. Lopuksi haluan todeta, että en seuraa somessa yhtäkään yritystä, vaikka käytän satojen eri yritysten tuotteita ja palveluita. Sen sijaan seuraan verohallintoa. Surullista myöntää, että Suomen Verohallinto on mielenkiintoisempi sisällöntuottaja kuin yksikään suosimani yritys.
Lähteet:
Nani, N. 2018. #025 Lopeta myyminen, aloita tarinoiminen. Podcast-tallenne. Spotify. Julkaistu 5.2018. Viitattu 29.3.2022.
Vanhatapio, E. 4.3.2019. Mitä on markkinointi. Aava & bang. Verkkosivu. Viitattu 28.3.2022 https://marketing.bang.fi/blogi/mita-on-markkinointi