Tampere
27 Mar, Monday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Some on hyvä renki, mutta huono isäntä



Kirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Voimme myöntää sen varmasti kaikki, nykypäivänä elämämme pyörii todella vahvasti sosiaalisen median ympärillä. Somesta on tullut niin arkipäiväistä, että emme aina edes tiedosta miten paljon somea käytämme päivittäin. Itselleni on ollut hyvä herätys puhelimeni ”viikkoraportti”-ilmoitus – saan joka sunnuntai puhelimeeni koonnin siitä, miten paljon olen käyttänyt mitäkin sovellusta viikon aikana. Viime viikolla vietin puhelimeni näyttöä tuijottaen yhteensä reilut 15 tuntia, suurin osa käytöstä oli juurikin sosiaalisen median selaamista. Viikossa vietin 6 tuntia Instagramissa, 2 tuntia WhatsAppissa ja hieman alle tunnin Facebookissa. Luvut ovat olleet joinain viikkoina vielä suurempia, mutta olen yrittänyt nyt tietoisesti hieman vähentää somessa notkumista. Yksi syy siihen on Jaron Lanierin kirja 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt.

 

Vietän paljon aikaa somessa vapaa-ajallani, mutta myös työni puolesta. Vastaan meidän suomalaisen designin kaupan Miela Designroomin markkinoinnista, eli päivitän lähes päivittäin Mielan somekanavia, sekä käyn tykkäämässä ja kommentoimassa brändiemme ja asiakkaidemme postauksia. Olen myös Proakatemian MaVi-tiimissä ja vastuullani on Proakatemian Instagramin päivittäminen ja ylläpito. Mietin siis somejuttuja päivittäin työssä, mutta myös vapaa-ajalla. Sosiaalinen media kiinnostaa minua ja uteliaan luonteeni takia pidän somen selailusta ja uusien juttujen löytämisestä sieltä, sekä saman mielisten tyyppien kanssa keskustelusta ja vertaistuesta. Olen kuitenkin alkanut tarkastelemaan omaa somen käyttöäni kriittisemmin ja pohtimaan suhdettani someen. Roikunko välillä ihan turhaan selaamassa Instagramin feediä, vaikka voisin olla tekemässä jotain hyödyllisempää? Viekö someen jumittuminen minulta kallisarvoista aikaani liikaa? Onko viattomalta ajanvietolta tuntuva sosiaalisen median selailu oikeasti haitallisempaa, kuin mitä kuvittelen? Olenko yrityksen markkinoinnista vastaavana henkilönä vastuussa jostain isommasta ongelmasta, mitä en edes voi ymmärtää? Voisinko luopua somesta ja lopettaa sen käytön kokonaan?

 

Tähän Jaron Lanier yrittää kirjassaan meitä kehottaa, luopumaan sosiaalisesta mediasta ja poistamaan omat sometilit pysyvästi. Vapautumaan sosiaalisen median ohjailusta ja nykypäivän suurimmasta järjettömyydestä. Hänellä on kolme syytä siihen, miksi meidän pitäisi niin tehdä. Syyt ovat painavia ja niitä onkin jokaisen hyvä miettiä. Tässä syyt ja lyhyet kuvaukset niistä:

 

  1. Vapaa tahtosi on mennyttä

 

Some koukuttaa ja saa sinut pauloihinsa. Sinun on pakko päästä tsekkaamaan sovelluksiin tulleet kommentit ja tykkäykset sekä uusimmat päivitykset, muuten koet missaavasi jotain tärkeää. Olet somen tarjoamassa dopamiinikoukussa. Palvelut myös ohjailevat sinua algoritmien avulla ja syöttävät sinulle informaatiota, joka voi vaikuttaa esimerkiksi ostokäyttäytymiseesi.

 

  1. Sosiaalisen median hylkääminen on toimivin tapa vastustaa nykyajan järjettömyyttä

 

Todella usein kuulee sanottavan, että nykymaailma on aivan sekaisin. Valtaa hallitsemaan pääsee sellaisia henkilöitä, joille valtaa ei saisi antaa. Ihmiset ovat entistä itsekkäämpiä ja pystyvät ajattelemaan vain omaa parastaan. Moni miettii elämäänsä vain siitä näkökulmasta, miten siitä voisi parhaiten kertoa muille, ja unohtaa keskittyä oman elämänsä aitoon elämiseen. Sosiaalinen media on yksi nykypäivän suurimmista ilmiöistä, siitä luopuminen on selkeä vastalause nykymaailman menoa vastaan.

 

  1. Sosiaalinen media tekee sinusta kusipään

 

Sosiaalinen media pyörii huomion ympärillä. Sitä annetaan ja sitä saadaan. Ikävä kyllä, ilkeästi käyttäytymällä saa yleensä nopeasti paljon huomiota. Sosiaalinen media saa ihmiset kommentoimaan rumasti ja vihapuhe onkin yksi nykypäivän isoimmista ongelmista. Ilkeilyyn voi jäädä helposti koukkuun, toisten solvaaminen kerää nopeasti kommentteja puolesta sekä vastaan ja kiivas keskustelu nostattaa adrenaliinia. Ruudun takana on helppo laukoa sellaisia kommentteja, joita ei kasvotusten kehtaisi päästää. Somessa on helppo olla kusipää.

 

  1. Sosiaalinen media turmelee totuuden

 

Valeuutiset, feikkiprofiilit, salaliittoteoriat ja botit. Kaikki tietävät nämä somesta tutut termit, mutta osaavatko kaikki tunnistaa mikä on somessa oikeaa ja mikä valetta? Valeuutisten ja luotettavien uutisten raja on koko ajan häilyvämpi ja moni on mennyt somessa valheiden lankaan. Paljon puhutaan medialukutaidosta, mutta sen harjoittaminen on entistä vaikeampaa, kun luotettavat vuosikymmeniä pystyssä olleet uutistalotkin ovat sortuneet muuttamaan otsikoitaan klikkien perässä. Tänä päivänä toimittajien on kirjoitettava juttujensa otsikot niin, että ne herättävät mahdollisimman monen kiinnostuksen ja saavat heidät klikkaamaan itsensä juttuun. Klikin saadakseen toimittajat käyttävät siis otsikoissa kärkkäitä mielipiteitä ja liioittelua, jotka saattavat välillä olla jopa hieman irrallisia itse jutusta.

 

  1. Sosiaalinen media vie sanoiltasi merkityksen

 

Somessa on helppo vääristellä toisten sanomisia, sillä yksittäiset kommentit voidaan irrottaa asiayhteydestään ja käyttää niitä toista vastaan. Sosiaalinen media on myös täydellinen paikka väärinymmärryksille. Jokainen on varmasti joskus todistanut jos jonkinlaista riidantynkää tuttavan kommenttiboksissa, sillä toisen kirjoittama teksti on tulkittu väärin. Kirjoittaja ei ole tarkoittanut kommentillaan mitään pahaa, mutta vastapuoli on tulkinnut sen niin kuin on itse halunnut.

 

  1. Sosiaalinen media tappaa empatiakykysi

 

Algoritmit muokkaavat sinulle näytettävää sisältöä sen mukaan, mistä se kuvittelee sinun pitävän. Yleensä algoritmit osuvat hyvin kohdilleen ja selaat somessa juuri sellaisia asioita, jotka sinua kiinnostavat ja joista tulee sinulle iloa. Tämä kuitenkin sulkee sinulta pois erilaisella tavalla ajattelevat ihmiset ja maailmankuvasi suppeutuu. Omassa kuplassa eläminen kuihduttaa kykyä ymmärtää toisenlaisia ihmisiä ja empatiakyky heikkenee. Vastakkainasettelu on lisääntynyt entisestään somemaailmassa ja monet mielipiteet polarisoituneet vahvasti.

 

  1. Sosiaalinen media tekee sinusta onnettoman

 

Nuoret kokevat entistä enemmän sosiaalisia paineita ja sekä erilaisia ulkonäköpaineita juuri somen takia. Sosiaalisessa mediassa näkee jatkuvasti kauniita kuvia, jotka kuvaavat täydellistä elämää, jota kuuluisi tavoitella. Some saa sinut vertailemaan itseäsi muihin jatkuvasti, vaikka et sitä täysin tiedostaisikaan. Tunnet ehkä riittämättömyyden tunnetta ja uskot, että et ole tarpeeksi sitä ja tätä. Vertailu tekee sinusta onnettoman etkä tunne koskaan täyttä tyytyväisyyttä elämääsi kohtaan.

 

  1. Sosiaalinen media yrittää viedä taloudellisen itsekunnioituksesi

 

Sosiaalisen median palvelut ovat pääpiirteittäin ilmaisia, kuka vain voi rekisteröidä itselleen sometilin valitsemaansa palveluun ja alkaa tuottamaan sisältöä sinne. Ottamaan kuvia ja lataamaan niitä sovellukseen, josta et maksa mitään, mutta siitä ei myöskään yleensä makseta sinulle. Palvelut tekevät voittoa juuri tällä sinun tuottamallasi sisällöllä ja datalla, jota sovellukseen luovutat. Facebookin ja Instagramin käyttöehdoissa lukee, että ladattuasi sisältöä sovellukseen, luovutat samalla käyttöoikeudet sisältöön sovellukselle. Jaat siis elämäsi sovellukseen ja annat heille oikeudet käyttää sitä jatkossa haluamallaan tavalla – ilmaiseksi ilman korvausta.

 

  1. Sosiaalinen media tekee politiikasta mahdotonta

 

Viimeisimmät Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat surullisen kuuluisa esimerkki siitä, mitä sosiaalinen media tekee politiikalle. Se voi antaa ehdokkaalle näkyvyyttä tavoilla, jotka eivät ole reiluja. Some näyttää ihmisille algoritmien avulla sitä, mitä ihmiset haluavat nähdä. Silloin some myös muotoilee ehdokkaista sellaisia kuvia, mitä ihmiset haluavat, mutta ovatko ehdokkaat silloin oikeasti täysin sellaisia, mitä some antaa näyttää? Jos some voi ohjailla meitä ostamaan tiettyjä tuotteita, voi se myös ohjailla meitä äänestämään sellaisia ihmisiä valtaan, joita algoritmi uskoo meidän kannattavan. Kannatammeko silloin oikeasti näitä henkilöitä, vai onko some saanut meidät ajattelemaan niin? Voiko demokratia olla enää oikeudenmukaista ja tasa-arvoista somen muovaamassa ajassa?

 

  • Sosiaalinen media vihaa sieluasi

 

Sosiaalinen media vaikuttaa joka päiväiseen elämääsi ja siihen, mitä koet ja tunnet. Kun hyväksyt sosiaalisen median sovelluksen käyttöehdot, hyväksyt sen, mitä some tekee sinulle. Se ohjailee sinua ja muovaa ajatuksiasi. Esittää sinulle vääristettyjä totuuksia eikä piittaa siitä, miten näkemäsi sisältö muuttaa sinua. Sosiaalinen media ei välitä sinusta eikä sielustasi, olet sille vain väline muiden joukossa. Sosiaalinen media vaikuttaa syvimpiin ja herkimpiin ihmisenä olemisen tasoihin.

 

 

Voinko enää jatkaa somen käyttöä?

 

Kirja on ajatuksia herättävä ja mielestäni osittain oikeassa. Se sai minut miettimään omaa somen käyttöäni ja pohtimaan, pitäisikö minun lopettaa sen käyttö kokonaan. Lanierin käsitys somesta tuntuu kuitenkin itsestäni hieman liian foliohattuiselta ja pessimistiseltä ja en kirjan jälkeen ole heti ensi töikseni poistamassa itseäni somesta. Olen samaa mieltä siitä, että some voi aiheuttaa paljon ongelmia meidän elämiimme, mutta vain jos annamme sen tapahtua. Sosiaalinen media on hyvä renki, mutta huono isäntä. Meidän ei pidä antautua liikaa sosiaalisen median valtaan ja unohtaa omaa itseämme. Omaa somekäyttäytymistä on hyvä osata tarkastella kriittisesti ja huomata, milloin se on itselle haitallista. Jos sinusta tuntuu, että some ottaa enemmän kuin antaa, kannattaa muuttaa tapaa käyttää somea.

 

Jaron Lanierin kymmenen kohtaa on hyvä pitää mielessä ja tiedostan, että jokaisessa niissä on mukana totuuden jyvänen. Kaikki ne ovat ikäviä puolia sosiaalisessa mediassa, mutta en tiedä kannattaako niiden antaa jyrätä kaikkia somen hyviä puolia. Itselleni sosiaalinen media tuo eniten iloa silloin, kun saan vaihtaa ajatuksia ja ideoita toisten ihmisten kanssa ja löytää vinkkejä ja hyviä keskusteluita, jotka auttavat minua ja tuovat minulle lisää hyvää elämääni. Someen voi kuitenkin joskus hukkua kuin suohon, joka vetää sinut syvemmälle ja syvemmälle ja kohta et pääse enää pois sen imusta.

 

Itse olen päättänyt rajoittaa omaa somen käyttöäni ja laitoin eniten käyttämiini sovelluksiin päivittäiset käyttörajoitukset, jotta en huomaamattani tuhlaisi aikaani turhaan somefiidien selailuun. Aion myös kokeilla aina sunnuntaisin ”sometonta sunnuntaita” jolloin laitan puhelimesta mobiilidatan pois päältä, joten en voi käyttää somea. Silloin minut tavoittaa vain soittamalla ja voin keskittyä koko päivän ajan ympäröivään maailmaan ja läheisiini ilman ylimääräisiä ärsykkeitä. Se kuulostaa jollain tavalla yllättävän vapauttavalta ja rentouttavalta. Ehkä meidän kaikkien pitäisi välillä pitää somelomaa, jotta emme aivan täysin huku sosiaalisen median pyörteisiin ja unohda ympäröivää oikeaa maailmaa ja meitä itseämme, joka on loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä. Ei se, kuinka paljon tykkäyksiä kuva aamupalastamme saa.

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close