


Soluessee: Strateginen henkilöstöjohtaminen ja yrityksen tuloksellisuus
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Johdanto
Olemme molemmat työelämässä ja henkilöstöjohtaminen on aihealueena kummallekkin melko tuttu. Patrik on Elisan myymälässä töissä myyntitehtävissä ja Tuomaksella on oma yritys, joka keskittyy myöskin myyntiin. Mielestämme onnistunut ja hyvin toteutettu henkilöstöjohtaminen, on erittäin oiva tapa sitouttaa henkilöstöä yhteiseen päämäärään ja pitää korkeaa työmoraalia yllä.
Tämä kirja analysoi suomalaisyritysten strategisen henkilöstöjohtamisen yhteyksiä yritysten tuloksellisuuteen. Kirjassa esiintyvä tutkimus liittyy aihetta käsittelevään laajaan kansainväliseen tieteelliseen keskusteluun. Teoksen tutkimuksen lähteet on pääosin Isossa Britanniassa sekä Yhdysvalloissa
Henkilöstöjohtaminen
Henkilöstöjohtaminen eroaa henkilöstöhallinnosta (henkilöstöhallinto oli edeltävä nimike) siten, että henkilöstöjohtaminen ei tyydy vain mekaanisesti toteuttamaan ennalta määriteltyjä toimintoja/yksittäisiä muutoksia henkilöstöosastolla. Henkilöstöjohtaminen on pikemminkin yleisjohdon työkalu, jolla pyritään aktiivisesti henkilöstöresurssien mahdollisimman tehokkaaseen hyödyntämiseen.
Kirjassa henkilöstöjohtamisella tarkoitetaan Storeyn (2001) määritelmän mukaista henkilöstöjohtamista.
Henkilöstöjohtamista on kirjan mukaan 2 eri tapaa. Henkilöstöjohtaminen (HRM ja strateginen henkilöstöjohtaminen (SHRM). Termejä käytetään osittain sekaisin ja toistensa korvikkeina. Usein strateginen henkilöstöjohtaminen määritellään “sillaksi” liiketoimintastrategian ja henkilöstöjohtamisen välille. Esim.Lengnick Hall & Lengnick Hall 1990, Storey 1998). Truss & Gratton (1994, 666) määrittelevät teoksen mukaan strategisen henkilöstöjohtamisen yläkäsitteeksi, joka yhdistää sekä johdon että työntekijät liiketoimintaan ja liiketoimintaympäristöön kokonaisuudessaan. Samalla henkilöstöjohtaminen voidaan nähdä tätä toteuttavaksi alakäsitteeksi.
Heidän mukaan strategisella henkilöstöjohtamisella on kolme keskeistä piirrettä jotka ovat:
1. Eksplisiittinen linkki henkilöstöjohtamisen käytäntöjen ja politiikkojen ja organisaation kokonaisstrategian ja toimintaympäristön välillä.
2. Yksittäiset henkilöstöjohtamisen käytännöt on integroitu toisiaan tukeviksi.
3. Suuri osa henkilöstöjohtamisen vastuusta on siirretty linjajohdolle
Nämä asiat löytyvät strategista henkilöstöjohtamisen määritelmistä usein ja vahvistavat näkemystä siitä, että näitä asioita kun yhdistää, niin lopputulos on on tuloksekkaampi.
Tuloksellisuutta voidaan mitata teoksen mukaan monella eri tavalla, mutta yleisiä mittareita ovat liikevaihto, tuottavuus, yrityksen markkina-arvo, yrityksen tulevaisuuden näkymät sekä taloudellinen tulos. Kirjassa mainitaan myös, että yleisimmin tutkimuksissa tuloksellisuudella tarkoitetaan kuitenkin taloudellista tulosta ja tuottavuutta.
Proakatemialla tuloksellisuudesta ja tuloksesta puhutaan jatkuvasti. Usein puhutaan “voitolle” jäämisestä, kun viivan alle jää rahaa projektin jälkeen, vaikka todellisuudessahan tästä summasta maksettaisiin vielä henkilöstökulut. Mielestämme tämä on on muutenkin semmoinen asia, johon yrittäijen kannattaa suunnata huomionsa. Liian harvoin varsinkin pienyritykset ottavat huomioon kaikki kulut ja muut menot, jotka vaikuttaa yrityksen/projektin lopulliseen tulokseen ja kannattavuuteen. Yrityksen tulevaisuuden näkymät ei tule näyttämään hyvältä, mikäli rahaa jää liian vähän viivan alle kulujen jälkeen ja yrittäjän itse on elettävä ilman palkkaa tai hyvin vähällä semmoisella. Lisäksi tämä voi näkyä yrityksen mahdollisessa varastossa. Mikäli yrityksellä ei ole rahaa kassassa tarpeeksi tilata esim. isoja eriä tiettyä tuotetta, voi olla että hän joutuukin maksamaan isomman kappalehinnan valmistajalle. Isompi riski tietysti on, että yrittäjä ei yksinkertaisesti pysty ostamaan haluttuja tiettyjä varastoonsa rahavajeen takia.
Henkilöstöjohtamisen päämäärä
Henkilöstöjohtamisen vaikutuksista yritysten tulokseen on teoksen mukaan käyty paljon keskustelua viime aikoina. Useiden tutkimusten mukaan on löydetty yhteys henkilöstöjohtamisen sekä tuloksellisuuden väliltä. Näiden yhteyttä on tutkittu usealta eri kantilta sekä päällekkäisillä näkökulmilla. Yksinkertaisimmillaan henkilöstöjohtamisen valinnat vaikuttavat yrityksen tuloksellisuuteen joko lisäämällä tehokkuutta tai kiihdyttämällä tuottojen kasvua.
Mielestämme henkilöstöjohtamisen vaikutus tulokseen on ilmiselvä. Suurimpana omakohtaisena esimerkkinä voisimme nostaa maanantai aamut työpaikalla. On ollut mukava viikonloppu motivaatio ei ole paras mahdollinen aamusta. Tällöin yritys pystyy vaikuttamaan suoraan työntekijän loppupäivän sekä viikon tehokkuuteen panostamalla hyvään päivänavaukseen, oli se sitten palaverilla tai jollakin muulla työkalulla työntekijään vaikuttamalla.
Patrikin mielestä Elisalla panostetaan paljon työntekijöihin ja heidän viihtyvyyteen. Jokaisen vuoron avauksessa on aamupalaveri tai päiväpalaveri sekä joka viikon torstaina on viikkopalaveri, jossa käydään läpi edellisen viikon tärkeimmät opit ja luvut. Lisäksi Elisalla järjestetään pidemmällä aikavälillä myös tuloskeskusteluita sekä hyvinvointi keskusteluita. Elisalla palautteen antaminen ja saaminen on myös hyvällä mallilla ja esimieheen saa aina yhteyden tarvittaessa.
Tuomaksen omassa yrityksessä itsensä johtaminen korostuu sekä yhtiökumppanin kanssa sparrailu. Yrittäjän näkökulmasta on tärkeää aina olla skarppina ja esiintyä liikkeessään asiantuntevana sekä edustavalla tavalla. Lisäksi yritys työllistää yhden ulkopuolisen henkilön myyntiständillä ja hänen kouluttaminen ja sitouttaminen yritykseen on jatkuvaa työtä, jonka eteen yrityksessä panostetaan.
Kirjassa käydään läpi henkilöiden Wright & McMahan (1992) tutkimuksen teorioita, joiden pohjalta henkilöstöjohtamisen käytäntöjen yhteyttä tuloksellisuuteen on pyritty selvittämään. Avaan lyhyesti alle nämä 5 teoriaa:
1. Agentti/transaktiokustannusten teoria (Agent/Transaction Cost Theory).
Tässä teoriassa pyritään selvittämään miksi organisaatiot pyrkivät kustannusten vähentämiseksi suorittamaan transaktiot sisäisesti. Henkilöstöjohtamisen rooli on vähentää näitä kustannuksia ja yhdenmukaistaa työntekijöiden käyttäytymistä organisaation strategian mukaiseksi.
2. Käyttäytymiseen perustuva teoria (Behavioral Theory).
Tässä teoriassa keskitytään henkilöstön käyttäytymiseen välittävänä tekijänä strategian ja yrityksen tuloksellisuuden välillä. Erilaisten henkilöstöjohtamisen käytäntöjen tarkoitus on aikaansaada ja kontrolloida työntekijöiden asenteita ja käytöstä.
3. Kyberneettisten systeemien teoria (Cybernetic Theory).
Tämän teorian mukaan organisaatiot voivat olla joko suljettuja tai avoimia systeemejä. Avoin systeemi koostuu kolmesta osasta: sisään menevistä panoksista, niiden käsittelystä ja ulos tulevasta tuotoksesta.
4. Institutionaalinen teoria (Institutional Theory).
Organisaation rakenteet ja käytännöt saattavat vain näyttää olevan rationaalisia ja niillä voi olla funktioita, joita varten niitä ei ole suunniteltu.
5. Resurssilähtöinen teoria (Resource Based Theory).
Teorian suurin anti henkilöstöjohtamiselle on siinä, että pysyvän kilpailuedun oletetaan löytyvän yrityksen sisäisistä resursseista. Näiden sisäisten resurssien tulisi olla harvinaisia, arvokkaita, vaikeasti kopioitavia ja korvaamattomia. Ennen kaikkea näitä resursseja nähdään löytyvän työntekijöiden henkisestä pääomasta.
Teorioita on paljon enemmänkin, mutta nämä teoriat on kirjailija halunnut tuoda eniten esiin. Henkilöstöjohtamista kun ajattelemme, niin ymmärrämme, että asia ei ole mitenkään tuulesta temmattu. Kirja on täynnä erilaisia teorioita sekä tutkimuksia aiheesta ja tätä asiaa on lähdetty kehittämään monelta eri kantilta. Me olemme molemmat työskennelleet erilaisissa myyntiorganisaatioissa ennen nykyisiä työtehtäviämme ja meille henkilöstöjohtaminen on lähinnä näkynyt HR:n työnkuvana sekä esimiestemme työskentelynä. On hienoa huomata, että pinnan alla on oikeita tutkimuksia sekä aihetta on pureskeltu isoissakin hankkeissa.
Mitkä sitten ovat niitä parhaita käytäntöjä?
Koska tutkimuksia ja käytäntöjä on paljon erilaisia, on tärkeää pohtia, mitkä ovat parhaat käytännöt, joilla ihmisiä pitäisi pystyä johtamaan tehokkaasti. Vaikka aihealueesta löytyy paljon keskustelua ja tutkimuksia, ei teoksen mukaan tässä olla päästy yhteisymmärrykseen. On tiettyjä yieteellisiä keskusteluita sekä tutkimuksia, joita pidetään teoksen mukaan hyvinä näkökulmina, kuten Schuler & Jackson (1987) esittävät kattavan listan henkilöstöjohtamisen käytännöistä. Lisäksi esimerkiksi Pfeffer (1994) tunnistaa 16 henkilöstöjohtamisen käytäntöä, joiden avulla voi mahdollisimman tehokkaasti johtaa henkilöstöresursseja.
Meidän näkökulmasta, hyvät käytännöt pohjautuvat “kokeile ja kehitä”-tyyppisesti, kuitenkin henkilöstöjohtamisen alueella työskentelevillä, olisi hyvä olla tietyt teoriat sekä tiedot hallussa. Hyvä pohja luo mahtavan kasvualustan luoda jotain uutta sekä omaan organisaatioon toimivan tavan toimia.
Esseen kirjoittajat: Patrik Peltoniemi & Tuomas Toivonen