Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Smart Campus Innovation Lab 2018, Tiimiläisen tipsit



Kirjoittanut: Jyri Lempinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Viime keväänä lähdin sokkona kohti Scilliä en ymmärtänyt edes mihin olin lähtenyt ja miksi sillä oli niin hieno nimi. Arttu kerto hieman pieniä tippejä sieltä täältä. Hieman ennen kurssin alun lähestymistä pohdin hieman, millaisia tavoitteita itselleni kurssille asettaisin. Päätin, että lähden mukaan tiiminrakentamisen näkökulmasta ja luonnollisesta roolin rakentamisesta työyhteisöä tarkistellen. Tarkoituksenani oli noudattaa kevään ja syksyn aikana opittuja johtajatippejä, mitä olin kirjoista lukenut kyllästymiseen asti.

 

  1. Anna pala itseäsi, rakenna luottamusta

 

Ihmisen on annettava itsestään jotain, mitä aivan kaikki eivät tiedä. Aseta itsesi hieman haavoittuvaiseksi ja avaa tarkoitusperiäsi sekä osoita inhimillisyytesi. Tällä on nimenomaan tavoite saada muut ryhmään kuuluvat avaamaan hieman heidän sanallista arkkuansa. Salaisuuksia ei tarvitse kertoa, mutta olisi toivottavaa, että asia kertoo jotain siitä, millainen ihminen olet. Esimerkiksi, kuinka reagoit erilaisiin asioihin tai mitkä asiat saattavat joskus inhottaa sinua. Näin kertomalla saatat löytää muista samankaltaisuuksia ja näin he uskaltavat kertoa saman asian itsestään. Yhtäläisyydet saattavat rakentaa yhteisöllisyyttä. Yksi yksinkertainen ja tehokas keino on kertoa rohkeasti harrastuksista.

 

 

  1. Kehu ja kerro rohkeasti mielipiteitäsi

 

Kannattaa alusta lähtien jo kehua mielipiteitä ja kertoa, jos olet samaa mieltä asioista. Ole aktiivinen, sillä omilla mielipiteilläsi saattaa tehdä hyvän pointin ja rakentaa uutta keskustelua eteen päin mentäessä. Mielipiteiden kysyminen on mielestäni tärkeää jo pelkästään sen takia, että ihminen reflektoi omaa tietämystään mielipiteisiin. Mielipiteet rakentuvat useimmiten faktojen pohjalta. Ihminen rakentaa välittömästi mielipiteensä asioihin, mutta saattavat muuttaa mielipiteitä keskustelun edetessä. Tämän takia pelkästään nyökkäily ei ole hedelmällistä koko ryhmän etenemiselle. Ihmisten erilaisuus saattaa tuoda keskusteluun haasteita ja vastakkaisuuksia, keskustelussa pitää siksi aina ottaa huomioon kriittisyys.

 

  1. Muista unelmoida

 

Anna tilaa itsellesi ja älä unohda elää, muista unelmoida ja nauttia elämästä. Tavoitteiden asettaminen on huomattavasti helpompaa silloin kun osaat unelmoida tulevaisuudestasi. Kerro itsellesi tulevaisuudessa olevia hienoja asioita. Oli se sitten omakotitalo, farmari Volvo ja kultainen noutaja tai maailmanmatkaaja ja mahdollisuus toteuttaa omaa ammattitaitoa paikasta riippumatta. Kunnioita omia unelmia, tee askeleet niiden eteen ja aloita toteuttamaan niitä. Kuvittelin, että jokainen ihminen tässä maailmassa osaisi unelmoida kuten länsimaalaisessa hyvinvointi valtiossa kuuluu. Käsitykseni muuttui hyvin nopeasti. Tuntui siltä, että ihmisen suunnan löytämiselle ei ole tilaa ja yliopisto opiskelijat ovat aivan hukassa oman tulevaisuutensa kanssa. Olisi korkeakouluillekin huomattavasti helpompaa, jos panostettaisiin enemmän tulevaisuuteen

 

 

Ensimmäiset viikot vaikuttivat haasteellisilta ja tuntui, että keskustelua on mahdollista saada vain ja ainoastaan rakentamalla jonkinlainen tehtävä. Moni kurssilainen koki tutustumisen ahdistavaksi ja tarpeettomaksi. Itse kuitenkin näin ryhmäläisissä paljon potentiaalia ja toivoin heidän ajatustensa muuttuvan. Hyvin nopeasti ensimmäisen viikonaikana kurssilaiset alkoivat ymmärtää, miksi käymme asioita läpi tiimirooleista ja tiiminrakentamisesta sekä tiimidynamiikasta.

Kommentoi