Tampere
28 Mar, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Sitä saa miten johtaa



Kirjoittanut: Iiris Sorri - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yhteisöohjautuvuus: Jaettu johtajuus
Karl-Johan Spiik
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Kirjoittanut: Iiris Sorri & Julia Liinamaa

Johdanto

Mitä johtajuus todella tarkoittaa? Johtajuus käsitteenä voidaan ymmärtää monella eri tavalla ja usein tulkintoja voi olla yhtä monta kuin on tulkitsijoitakin. Se on käsitteenä siis varsin mielenkiintoinen. Johtajuuteen voidaan lukea esimerkiksi suunnan näyttämistä, vastuun kantamista, luottamuksen rakentumista, näkemyksiä ja kykyä tehdä erilaisia päätöksiä. Johtajuus on kuitenkin niin iso tekijä, että tarvitsemme sitä, jotta voimme viedä erilaisia organisaatioita oikeaan suuntaa.

Viimeisten kymmenien vuosien aikana johtajuus on ollut valtavassa murrostilassa. Se on ennen pohjautunut tietoon ja asemaan, jota ei missään nimessä suosita jaettavan eteenpäin. Ennen vanhaan johtajilla oli useimmiten erilaisia vallan symboleita, kuten esimerkiksi omat autonkuljettajat, hissit, kulmahuoneet sekä ruokalat. Päätöksistä ei missään nimessä haluttu keskustella alaisten kanssa ja vain korkeassa asemassa olevat johtajat verkostoituvat keskenään. Voisitteko kuvitella tällaisen johtajan menestyvän nykypäivänä?

Nykyään valtaa saa jakamalla omaa tietoaan ja pudottautumalla omien työntekijöiden tasolle. Kukaan ei nykypäivänä arvosta johtajaa, joka työskentelee ylhäisessä yksinäisyydessään omassa kulmakonttorissaan. Eniten arvostusta saavat johtajat, jotka työskentelevät avoimessa tilassa ja ottavat muut tasavertaisina huomioon.

Johtajuus nykypäivänä

Nykyaikaisessa johtajuudessa keskitytään yhdessä tekemiseen, kun taas verrattain perinteisessä johtajuudessa keskitytään yleensä etsimään ennemmin syyllistä, kun miettimään miksi tähän tilanteeseen todella päädyttiin. Johtajuus ilman syyllistämistä antaa työntekijälle mahdollisuuden kokeilla uusia asioita ja kynnys tehdä päätöksiä pienenee. (Spiik 2022)

Yksi työpaikan tärkeimmistä edellytyksistä on toimiva kommunikaatio, ilman tätä yksittäistä osaa organisaatio ei voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Eräs toinen yhteisölle elintärkeä asia on yhteiset käytännöt. Jokainen yhteisössä toimiva on tietoinen yhteisistä käytännöistä eikä niiden puolesta tule olemaan ongelmia. Mikäli näistä tingitään, on mahdotonta jakaa johtajuutta organisaation jäsenten kesken. On kuitenkin hyvin tärkeää jokaisen muistaa, että vastuuta säännöistä, ohjauksesta ja kommunikaatiosta ei voida jättää vain yhden ihmisen harteille eli tässä kohtaa johtajan harteille. Jokaisen organisaatiossa toimivan ihmisen on otettava vastuuta kyseisistä asioita ja mietittävä mitä itse voisi parantaa, jotta nämä voisivat toimia vieläkin paremmin. (Spiik 2022)

Karl-Johan Spiik (2022) kirjoittaa kirjassaan ”Yhteisöohjautuvuus: Jaettu johtajuus” seuraavasti: “Jaettu johtajuus on yhdessä tekemistä. Yhdessä tekeminen ei voi toimia ilman keskustelua ja sitä, että kaikki tietävät, miten asiat tehdään.” Akatemialle tultaessa jokaisen tiimin olisi siis hyvä muistaa se, että heidän olisi tärkeintä keskustella vilpittömästi siitä, mitä he haluavat ja miten asiat täällä tulisi tehdä. Mielestämme yksi akatemian haastavimmista asioista on se, että ymmärrettäisiin muiden ihmisten toimintaa, joilla on täysin erilainen työmoraali kuin itselläsi. Tästä johtuen jokaisen olisi hyvä tiimin muodostumisen jälkeen miettiä hyvin tarkkaan, mitä tiimiltä halutaan ja miten haluttuun lopputulokseen voidaan päästä. Myös tiimin on hyvä miettiä yrityksen perusarvoja sekä missiota, että visiota, jotka ohjaavat tiimiyritystä oikeaan suuntaan.

Viisi erilaista johtamistyyliä

Johtajuus on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana teknologian ja kulttuurin kehityksen myötä. Erilaisia johtamistapoja on havainnollistettu erottelemalla johtaminen viiteen erilaiseen tyyliin. (Spiik 2022)

Johtajakeskeisessä johtamiskulttuurissa johtaja on todella vahva yksilö, joka päättää henkisellä ja fyysisellä voimalla kaikesta. Kun taas organisaatiokeskeinen johtaminen perustuu hierarkkiseen kaavioon, josta esimerkiksi armeija on oiva esimerkki. Säännöt ovat todella vahvat ja henkilöstö voi korkeintaan vaihtaa työnjakoa, muut asiat annetaan työntekijöille ylempää. Näille kahdelle edellä mainitulle johtamistavalle huutaminen ja jopa fyysinen kontakti pelotteena tai kannustimena on kovin yleistä ja hyväksytty tapa johtaa organisaatiota. (Spiik 2022)

Yleisin johtamismuoto maailmalla on suorituskeskeinen johtaminen. Kyseisessä mallissa esihenkilö on tajunnut, ettei hänen tarvitse määrätä, miten työntekijät tekevät työnsä. Tässä suorituskeskeisessä johtamisessa esihenkilö asettaa yhteisölleen tavoitteet ja tekee päätökset. (Spiik 2022.) Tällöin yhteisön vastuulle jää työn suorittaminen, joka sisältää työnjaon, tehtävien valinnan sekä työn suorittamiseen vaativat keinot. Tässä mallissa työnteon nopeus määrittää yleensä sen, miten yhteisössä edetään. Mitä ahkerammin töitä tehdään, sitä enemmän työntekijä saa lisää vastuuta ja valtaa organisaatiossa.

 

“Organisaatio toimii kuin kone: jokainen koneen osa on vaihdettavissa tai korvattavissa – kukaan ei ole korvaamaton.” – Karl-Johan Spiik

 

Neljäs johtamistapa nimetään yksilökeskeiseksi johtamiskulttuuriksi. Termillä valmentava johtajuus voidaan hyvin kuvailla tätä kyseistä johtamistasoa, sillä esihenkilön rooli on muuttunut tässä kohtaa enemmän palvelevaksi ja valmentavaksi. Esihenkilön tehtävänä ei ole tehdä työntekijöille valmiita päätöksiä, vaan tällaisessa mallissa työntekijät tekevät itse tärkeät päätökset. Esihenkilön tehtävänä on luoda työntekijöille oikeat olosuhteet, mahdollistaa joustava työskentely sekä auttaa työntekijöitä kehittymään ja tekemään työnsä mahdollisimman hyvin. (Spiik 2022.) Organisaation arvot on rakennettu yhdessä henkilöstön kanssa, eikä niin, että yrityksen johto olisi määritellyt ne itsekseen. Johtamiskulttuurin suurimmat piirteet ovat pehmeä ja voimaannuttava johtaminen.

Viidennelle tasolle mentäessä siirrytään autonomiselle yhteisökeskeiselle tasolle. Esihenkilön rooli pienenee merkittävästi ja joissakin tapauksissa johtajuus voi hävitä kokonaan. (Spiik 2022.) Osassa yhteisöohjattavissa organisaatiossa on vielä olemassa erinäisiä titteleitä organisaatioiden johtajille, mutta kuitenkin todellisuudessa johtajuus on jaettu niin, että tittelit eivät enää vaikuta käytännön johtamiseen. Tämän kaltainen johtajuus näkyy yleensä uusissa organisaatioissa, joissa pyritään poistamaan kiinteät vastuut, mutta lain puitteissa jotkin vastuut täytyy kuitenkin henkilöidä. (Spiik 2022.)

Täysin yhteisökeskeisen johtamisen tasolla yhteisö asettaa itse itselleen omat tavoitteensa, jotka he haluavat saavuttaa jossakin tietyssä määräajassa. Organisaatio määrittelee omat tarkoituksensa ja päämääränsä yhdessä, jolloin jokaisen jäsenen tulisi sitoutua niihin. Kaikilla organisaation jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa jopa sen tarkoitukseen ja strategioihin. (Spiik 2022.) On kuitenkin hyvä muistaa, että kyseisessä organisaatiomallissa kuka tahansa ei voi hetken mielijohteesta tehdä isoja yhteisiä päätöksiä ja muutoksia. Yhteiset suuntaviivat sovitaan yhdessä ja päätösten on sovittava organisaation jo ennalta asetettuihin suuntaviivoihin.

Akatemialla yleisin johtamismuoto on mielestämme juuri äsken kuvailemamme yhteisökeskeinen johtajuus. Tässä on kuitenkin selkeitä ristiriitoja muiden johtamistyylien kanssa. Akatemialla yleistä on, että valitsemme Business Leaderin ja Team Leaderin, joiden tehtäviin luetaan päättää tietyistä tiimiin kohdistuvista asioista. Tiimissämme Empiriassa emme kuitenkaan ole antaneet kyseisille henkilöille lupaa johtaa organisaatiota. Tällöin BL ja TL vain tuovat asioita tiimille ja päätämme yhdessä tiimin asioista. Ideana on siis ollut, että haluamme antaa BL:lle ja TL:lle mahdollisuuden johtaa, mutta todellisuudessa tämä on jäänyt vain ajatuksen tasolle ja olemme tyytyneet kyseiseen yhteisökeskeiseen johtamiseen. Olisi siis hyvä keskustella yhdessä tiimin kanssa, mitä todella haluamme ja siitä haluammeko antaa tuleville johtajille mahdollisuuden opetella oikeaa johtamista. Tilanne onkin Empirialla varsin ajankohtainen, sillä kävimme keskusteluja uusista BL ja TL valinnoista edellisellä viikolla. Tämän keskustelun aikana olikin hyvä käydä läpi juuri sitä, haluammeko antaa heille mahdollisuuden aitoon johtamiseen. Jokaisen tiimin jäsenen on kuitenkin sitouduttava päätökseen yksimielisesti.

Organisaatio ja paras tapa johtaa

Jokainen johtamisen taso on yhtä hyvä, eikä mikään ole toistaan parempi – on vain erilaisia johtamistyylejä (Spiik 2022). Kaikkia johtamistyylejä tarvitaan erilaisissa ympäristöissä. Esimiehen tehtävänä on lukea tilanteita ja henkilöitä niin, että tämä osaa valita johtamistyyleistä parhaimman mahdollisen tavan kyseiseen hetkeen. On myös hyvin yleistä, että organisaatiosta voi löytyä useita erilaisia johtamistyylejä. Emme siis voi suoraan sanoa, että jokin tietty johtamismalli käy tiettyyn organisaatioon. On myös mahdotonta sanoa, miten nämä viisi eri johtamismallia toteutuvat esimerkiksi sadan vuoden kuluttua. Johtamiskulttuuri hakee koko ajan muotoaan ja elää yhteisön tarpeiden mukaan.

Johtajuuden jakaminen voi organisaatiossa tarkoittaa sitä, että tunnistamme minkälaista johtajuutta löytyy ja minkälaista johtajuutta organisaatio ja henkilöstö tarvitsevat. Empirian sisällä olemme keskustelleet lähiaikoina paljon juuri siitä, millaista johtajuutta tarvitsemme ja kuka voisi nämä piirteet sekä toiveet täyttää mahdollisimman hyvin. Tällaisen keskustelun kautta pystyimme valitsemaan uudet BL ja TL roolien vastuuhenkilöt. Johtaminen elää jatkuvasti, sillä organisaation yksilöt kehittyvät. (Spiik 2022) Tämä lause kuvastaa juuri sitä, miten esihenkilön tai johtajan on oltava ajan hermolla ja osattava lukea työntekijöitään sekä heidän tarpeitaan kussakin hetkessä.

Mistä johtamistyylit kumpuavat?

Ihmisten johtamista voidaan opiskella käytännössä tai perinteisillä opiskelutyyleillä, kuten lukemalla tai esseitä kirjoittamalla. Kuitenkaan hyvin oppinut esihenkilö ei työssään ole irrallaan omasta persoonastaan tai temperamentistaan – päinvastoin. (Oikotie.fi 2022) Siinä missä toiselle esihenkilölle tyypillistä on vetäytyä hankalissa tilanteissa miettimään seuraavaa siirtoa, toinen katsoo parhaaksi lähteä itse omin päin ratkaisemaan eteen tullutta pulmaa, kolmas puolestaan kertoo alaiselleen, että hänen tulisi ratkaista kyseinen ongelma itsekseen (Oikotie.fi 2022). Kokemuksemme mukaan olemme huomanneet, että useimmiten esihenkilöt saavat paljon palautetta omasta luonteestaan. Kehityskohteiksi työntekijät ovatkin listanneet vain esihenkilön luonteenpiirteitä, jotka haluaisivat muuttaa. Oleellista sen sijaan olisikin miettiä miten hänen työminänsä toimii ja mitä asioita hänellä on tässä parannettavana.  Johtamistyylit useimmiten kumpuavat siis yksilön persoonasta.

Pohdinta

Johtajuus voidaan jakaa siis viiteen erilaiseen johtamistyyliin ja jokaisella esihenkilöllä on olemassa oma luontainen tapansa johtaa. Johtajuus on kuitenkin sellainen asia, jossa kukin voi kehittyä ja juuri työnsä aloittanut esihenkilö ei useimmiten olekaan täydellinen, vaan hän kehittyy koko ajan matkansa aikana. On kuitenkin myös hyvä muistaa, että työpaikka koostuu yksilöistä ja jokainen yksilö on erilainen. Esihenkilön on siis osattava löytää kullekin työntekijälle mieluisin tapa tulla johdetuksi. Näin esihenkilö saa työntekijöistään parhaan mahdollisen potentiaalin irti ja työntekijöiden motivaatio työtä kohtaan kasvaa. Työntekijöiden motivaatio taas heijastuu suoraan heidän suorituksiinsa, mikä saattaa vaikuttaa positiivisesti yrityksen tekemään tulokseen. Johtaminen ei siis missään nimessä ole helppoa ja se vaatii paljon motivaatiota sekä tietotaitoa ihmisten käyttäytymisestä. Johtajan on osattava lukea alaisiaan ja miettiä miten heistä saisi parhaimman mahdollisen potentiaalin irti. Työntekijät useimmiten myös viihtyvät työpaikoissa pidempään, jos he kokevat johtamisen olevan hyvällä mallilla. Toivomme, että tulevana syksynä Empirian uusi johtajakaksikko saisi luvan kokeilla aitoa johtamista.

 

Lähteet

Spiik, K-M. 2022. Yhteisöohjautuvuus: Jaettu johtajuus. Kaarina. Karlex Oy.

Oikotie.fi. Miten sinua johdetaan? Tunne eri johtamistyylit. Artikkeli. Julkaistu 31.8.2022. Viitattu 19.4.2023 https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/artikkelit/miten-sinua-johdetaan-tunne-eri-johtamistyylit

Kommentit
  • Maria Jussila

    Hyvä essee, jota oli ilo lukea! Tykkäsin miten kävitte läpi teoriaa johtajuudesta sekä reflektoitte johtajuutta akatemialla tähän teoriaan.

    6.9.2023
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close