


Sissimarkkinointi
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Sissimarkkinointi |
Jari Parantainen |
Sissimarkkinointi eli guerilla markkinointi, sillä tarkoitetaan epätyypillistä markkinointia ja sen keinoja, jotka tuovat suuria tuloksia pienin investoinnein. Tällä markkinointikeinolla on tapana lisätä julkisuutta keinolla millä hyvänsä – herättää keskustelua, tunteita ja joskus jopa järkytystä.
Sissimarkkinoinnille tyypillisiä markkinoinnin piirteitä ovat ketteryys, luovuus, mielikuvituksellisuus, kustannustehokkuus ja tuloksellisuus. Olen itse aina halunnut kokeilla sissimarkkinoinnissa ja kun itselleni mielenkiintoinen projekti löytyy, aion hyödyntää tätä markkinoinninkeinoa. Sillä yksinkertaisesti sissimarkkinoinnin tarkoitus on tuottaa maksimituloksia minimipanoksin. Mikä olisi sen parempaa, kuin luoda sellainen projekti ja markkinointi sen ympärille, joka varmasti herättää ihmisissä tunteita – positiivisia että negatiivisia – mahdollisimman pienellä budjetilla. Esimerkiksi Jay Conrad Levinson julkaisi 1984 kirjan Guerilla Marketing: Secrets For Making Big Profits From Your Small Business, jossa kannustetaan panostamaan kampanjoihin, jotka ovat hauskoja, uniikkeja, neuvokkaita ja jopa shokeeraavia – kaikki käy, kunhan markkinoinnin ympärillä koohisee ja siitä puhutaan.
Nopeasti ajateltuna sissimarkkinointi saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta ja siltä, että olet nähnyt paljonkin kyseistä markkinoinninkeinoa ympärilläsi. Kuitenkin jos aihetta tarkastelee lähemmin, niin se ei olekaan todellakaan niin yksinkertaista, sillä samoja piirteitä täyttäviä markkinoinnin tyylejä ja termejä on olemassa hurjan suuri kirjo. Useista markkinoinnin alalajeista löytyy keskenään paljon samankaltaisuuksia, mutta myös hurjan paljon eroavaisuuksia. Esimerkkinä Growth Marketing, eli kasvuhakkerointi saattaa nopeasti kuulostaa tyyliltään hyvin samalta kuin sissimarkkinointi, sillä näille molemmille markkinoinnin tyyleille ominaisia piirteitä ovat kekseliäs markkinointi pienellä budjetilla. Kasvumarkkinointi ja sissimarkkinointi eroaa toisistaan kuitenkin paljon – kasvumarkkinoinnissa keskitytään jatkuvaan testaamiseen, dataan ja kokonaiseen asiakaspolkuun. Sissimarkkinoinnissa keskeistä on taas huomion herättäminen pienellä budjetilla, tarkka kohderyhmän tavoittelu ja tiiviiden asiakassuhteiden rakentaminen.
Mistä tulee nimi sissimarkkinointi?
Se juontaa juurensa sissisodasta, jolle ominaista on taistelu suurempaa vihollista vastaan yllätyshyökkäyksen voimin, jossa isketään pelkästään pieniin ryhmiin. Sissimarkkinoinnissa suurempi vihollinen saattaa olla perinteinen markkinointi ja isot budjetit – ja yllätyshyökkäyksen, eli sissimarkkinoinnin innovatiiviset kohteet, eli tarkkaan rajatut potentiaaliset asiakkaat. Tälle markkinointi tyylille on ominaista, että hän on päättänyt etukäteen asiakkaansa, eikä se markkinoi kaikille kaikkea periaatteella. Mikä parasta, sissimarkkinoinnissa käytetään miljoonien eurojen sijasta älyä, ketteryyttä ja aikaa. Se, joka lähtee tuomaan ideaansa esille käyttäen sissimarkkinointia osaa kiertää ne miinat, joihin perinteisessä massamarkkinoinnissa astutaan kerta toisensa jälkeen. Sissimarkkinoinnissa ei pohdita mitään bränditeorioita tai strategisia kumppanuuksia, vaan siinä kääritään hihat ja lähdetään hommiin. Parasta mielestäni tässä asiassa on se, millaisia tuloksia voidaan saada aikaan minimaalisella budjetilla. Muutamilla euroilla voi voittaa massiivisetkin mainoskampanjat.
Sissimarkkinointi, mitä se siis on ja mitä se ei ole?
Yksinkertaisesti ja yhteen virkkeeseen tiivistettynä sissimarkkinointi on jotain niin odottamatonta ja hätkähdyttävää, että turhiin korulauseisiin ei tarvitse turvautua. On kuitenkin muistettava, että tämä markkinoinninkeino ei tarjoa kaikille kaikkea, eikä se pelkää herättää tunteita. Sissimarkkinoinnin tavoite ei ole voittaa muita yrityksiä markkinoinnissa tai saavuttaa kestävää brändipääomaa, vaan saada aikaan tuloksia tehokkaasti. Sissimarkkinoija etsii ongelmia ja ratkaisee ne. Hyvä sissimarkkinoija tunnistaa lukemattomia mahdollisuuksia ja käyttää ne hyväkseen. Hän tuolloin päämäärätietoisesti ratkaisee ensiksi yhden asiakkaan ongelman ja etsii sitten seuraavan. ’’Jos olet ongelmia ratkaiseva yrittäjä, menestyt todennäköisemmin kuin sellainen, joka ei pysty helpottamaan asiakkaidensa elämää’’ (Parantainen 2005, 19). Sissimarkkinointi syntyi alun perin aloittelevien ja pienellä budjetilla pelaavien yritysten tarpeista.
Kun markkinoinnin ammattilainen kuulee sanan sissimarkkinointi, alkaa hän yleensä puhua lehtien palstoille nousseista katumarkkinoinnin tempauksista. Se on ymmärrettävää, sillä perusteella, että näyttävät kampanjat ovat jääneet hänen mieleensä. Kuten Levinson toteaa, sissimarkkinoija käyttää kaikki keinot hyväkseen. Siksi joissain tilanteissa on vaikea erottaa, milloin kyse on markkinoinnista, ilkivallasta tai sattumasta. On hauska ajatella, millaisia mielikuvia sissi -sanasta tulee, onko se keskellä viidakkoa asuva resupekka. No ei. Sissimarkkinoija ei saa siitä mielikuvasta veruketta, joka oikeuttaisi amatöörimäisiin verkkosivuihin, kirjotusvirheitä täynnä oleviin esitteisiin tai loukkaavaan käytökseen asiakkaita kohtaan. Päinvastoin, sissimarkkinointi edellyttää sen harjoittajaltaan kurinalaista, pitkäkestoista ja ammattimaista asennetta.
Saako sissimarkkinointi suututtaa ketään?
Et voi koskaan miellyttää kaikkia, aina joku suuttuu tai vähintään pahoittaa mielensä. Jos haluat oikeasti miellyttää kaikkia, olisi markkinointi tuolloin mahdotonta. Jos markkinointipäällikkö haluaisi ottaa kaikkien mielipiteet huomioon, lopputulos olisi aikamoinen sekametelisoppa. Ja niin oudolta kuin se tuntuukin, kaikkia miellyttävä viesti ei välttämättä myisi yrityksen tuotetta eniten. Lopputulos saattaisi olla niin tylsä, ettei kukaan siihen enää kiinnittäisi huomiota. Usein sovinnaisia sääntöjä sopivissa määrin rikkova kampanja myy parhaiten, sille on kuitenkin yksinkertainen selitys. Viestin on herätettävä tunteita, jotta se saisi ostajaehdokkaat toimimaan ja laittamaan ostohousut jalkaan. Vaikka monien reaktiot markkinointikampanjaan olisi voimakkaan negatiiviset, yleensä sen vastapainoksi toiset reagoivat voimakkaan positiivisesti ja myönteisesti.
Yrittäjä usein hyvä sissi?
Jos olet yrittäjä, tiedät varmasti, ettei sinun kengissäsi ihan jokainen selviäisi. Jotta liiketoimintasi menestyisi, sinun tulee olla sosiaalisesti taitava, itsenäinen, rohkea, ahkera, sitkeä ja ennen kaikkea tuloksenhakuinen. Tulee sinun omistaa myös aimo annos maalaisjärkeä. Markkinoijalle tarpeellisista ominaisuuksista ei kuitenkaan kukaan puhu. Mitä hyvällä markkinoijalla on ominaista? Hyvän markkinoijan tulee omistaa ainakin yrittäjämäisiä piirteitä. Markkinoijan tulos riippuu nimittäin paitsi osaamisesta ja ammattitaidosta, myös hänen halustaan ja rohkeudestaan.
Miten käynnistät sissimarkkinointisi?
Keskity varsinaiseen liiketoimintaan, ulkoista rutiinityösi. Älä yritä säästää väärässä paikassa, vaan rakenna yrityksellesi ammattimainen ilme. Varmista, että varmasti omistat markkinointimateriaalisi tekijänoikeudet. Ensimmäiset askeleet sissimarkkinoinnin perustalle. Investoi kerran muutamat sadat tai tuhannet eurot, joilla saa ammattimaisen logon ja/tai liikemerkin, käyntikortit, kirjekuoret ja vaikka PowerPoint-pohjat. Jollet todella itse ole luova persoona tai graafisen suunnittelun ammattilainen, palkkaa sellainen. Vaikka todellisuudessa useimmat tavalliset tallaajat eivät osaa jäsentää näkemistään, he kuitenkin erottavat koulutetun ihmisen työt amatöörin tekeleistä silmänräpäyksessä. Ammattilaisen tuottamassa jäljessä on vain oikeasti sitä jotain, mikä tekee siitä uskottavaa. Yritysilmeen ja kuvien täytyy näyttää ammattimaiselta ja vakuuttavalta. Kun nämä kaikki yllämainitut asiat ovat hoidossa, olet jo lähempänä sissimarkkinoinnin ammattilaista.
Lähteet:
Parantainen, J. 2005. Sissimarkkinointi. Helsinki: Talentum
Meltwater. 2021. Sissimarkkinointi eli guerilla markkinoionti – mitä se on ja miksi se on tehokasta? https://www.meltwater.com/fi/blog/sissimarkkinointi-eli-guerilla-markkinointi