Tampere
03 Dec, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Sisäinen sankariKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämän lukuvuoden aikana olen viettänyt jonkin verran aikaa Jari Sarasvuon kanssa aamulenkeillä ja kuunnellut muitakin hänen vanhempia podcastejaan. Näistä inspiroituneena halusin lukea Sarasvuon Sisäinen sankari kirjan, joka on kirjoitettu silloin kun Jarin ura oli vielä suhteellisen alkuvaiheessa. Vaikka olen näitä itsensä johtamiseen pohjautuvia opuksia jokusen jo lukenut akatemian aikana, niin päätin vielä kerran lähteä tälle tielle, mutta aluksi päämotiivina oli tällä kertaa ennemminkin kirjoittajan tarinaan tutustuminen, eikä katteettoman itseluottamuksen haalinta tsemppaavalta kirjailijalta, joka tosissan sanoo että voin tulla vaikka Ameriikan presidentiksi jos haluan. Kirjan luettuani totesin kuitenkin, että kirja synnytti uusia itseäni hyödyttäviä ajatuksia ja voisin melkein jopa todeta löytäneeni Sankarin sisältäni!

 

Jos haluat olla onnellinen niin miks et jo ole? 

Niin. En tiedä siitä, että olenko, mutta vakuutuin asian pelkistetystä esitystavasta. Rupesin pohtimaan vastausta kysymykseen, mutta totesin, että siihen vastaaminen on aika haastavaa, joka voi toki tarkoittaa sitä, että olen onnellinen. Onnellisuus ei kuitenkaan ole vain päätöksen kautta saatu tunnetila, ainakaan mikäli olosuhteet eivät sitä mahdollista, mutta esimerkiksi minun pääkopastani tuntui putoavan roppakaupalla turhia huolenaiheita, kun rupesin miettimään, että mikä todella estäisi minua olemasta nyt onnellinen, kun kuitenkin osaan varmaksi sanoa haluavani onnellisuuden kokemusta. Onnellisuus tuskin kuitenkaan toteutuu, mikäli istut sohvalla katsoen seinää, vaikka osaisit kuinka hyvin perustella itsellesi, että mikään ei estä sinua olemasta onnellinen juuri nyt. Joten tarvitaan toimintaa. Omien rajojen työntäminen pidemmälle ja pidemmälle lisää tyytyväisyyttä, jolloin myös otsikon kysymykseen vastattu lista pienenee. On miljoonia muitakin asioita, jotka lisäävät tyytyväisyyttä, mutta Jari keskittyy etenkin tekemisen ja kasvamisen vaikutukseen.

“Elämä ei palkitse niitä, jotka tietävät. Elämä palkitsee tekijät”

 

Uljas elämä

Elämäsi laatuun ei vaikuta lahjakkuutesi tai aikaisemmat hyvät kokemuksesi. Ne ovat ainoastaan voimavaroja ja niiden todellinen arvo elämääsi syntyy siitä miten käytät mieltäsi.  Kun ohjattu mieli hallitsee taitoja niin taidot tuovat merkitystä. Oman mielen kehittäminen on hankalaa, varsinkin kun ympäristö haluaa muokata pelkästään ihmisen käyttäytymistä, ei mieltä. Koulussa käsketään toimimaan tietyllä tavalla, mutta jos lapsella on pelkurin ja kusipään persoonallisuus, niin säännöt eivät hänen toimintaa muuta, vaan luonteen muokkaus. Ihmisen tärkein matka on matka itseensä ja se kestää koko elämän. Mielen rajoitteiden poistuessa alkaa myös muun elämän rajoitteet poistua, ja moni jolle näin on päässyt käymään, onkin väitettä myötäillyt. Ongelmia kohdatessa ei pidä antaa niiden lannistaa mielesi kehittymistä. Ongelmia nimittäin on aina, ja jos ne oppii hyväksymään ja ratkaisemaan niin ne tuottavatkin loppupeleissä vain lisää ulottuvuuksia mielellesi.

“Ainoa tie ylöspäin vie sisäänpäin”

 

Muutoksen silmässä

Muutoksen hallitseminen on välttämätöntä, jotta pystyy hallitsemaan elämää. Tai oikeastaan elämähän on jatkuvaa muutosta. Muutoksia ei läheskään aina voi valita, mutta reaktio muutokseen on omalla vastuulla ja se määritteleekin pitkälti muutoksen todellisen vaikutuksen elämääsi. Vääryyksiä on maailma täynnä eikä elämä ole reilua läheskään aina. Jatkuvat muutokset takaavat sen, että ulkoiset asiat joihin olet tottunut ja kiintynyt, eivät ole ikuisesti elämässäsi. Radikaalin kuuloinen väite, mutta tarkemmin kun vielä mietin niin se pitää myös paikkansa. Vääryydet on laitettava sivuun ja jatkettava. Jotta muutokset eivät nujertaisi sinua, niin kannattaa valmistaututa niihin millä muullakaan, kun mielen kehittämisellä. Oikeanlaisten reaktioiden avulla pystyy tekemään omasta elämästään huomattavasti helpompaa.

“On vastuutonta yrittää jarruttaa muutosta, joka kuitenkin on vääjäämätön”

 

Heimo

On muistettava, että sankarit eivät kehity yksin. Ihminen tarvitsee toisia tehdäkseen taakasta nautittavamman ja helpomman. Yhteisöllisesti rikas elämä tarkoittaa mielestäni automaattisesti myöks rikasta elämää yksilötasolla. Sarasvuon mukaan ratkaisevaa ei ole se mitä osaat, vaan se kenet tunnet. Olen samaa mieltä. Taakan jakamisen mahdollisuudet paranee kuin pystyy samaistumaan toisiin ihmisiin ja arvostamaan toista. Tämä on tärkeä taito, joka kasvattaa itseäsi ihmisenä.

 

Sankariksi kasvaminen

Itsestään selvää on varmasti kaikille kuinka tärkeää tavoitteiden asettaminen on menestyksekkään elämän saavuttamiseksi. Jenkkilän Sarasvuo Brian Tracy on maininnut, että menestyminen on tavoitteita. Vaikea sitä on lähteä kieltämään. Tavoitteiden asettamista on painotettu niin paljon akatemian aikana, että niiden merkitys on tullut itselleni ainakin selväksi. Horjuminen lakkaa, kun on joku määränpää asetettu mitä kohti mennä.

Myönteisten tunteiden löytäminen vaatii harjoittelua, mutta ainakin Jarin mukaan sillä tulee olemaan mullistava vaikutus elämääsi, joten miksei sitä kokeilisi toteuttaa.

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close