Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Sinä valmennettavana, sinä valmentajana



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Käytän tässä esseessä termiä valmentaja. Valmentaja voi olla myös esimies, projektipäällikkö tai pomo. Tai mikä vain käyttämäsi termi joukon johtajasta.

 

Hyvät tavat huonot tavat

Hyvät tavat juurtuvat samalla tavalla kuin huonotkin. Miksi tekisit jotain puolivillaisesti?

Hyvä kysymys. Harvemmin on varmaan tullut ajateltua asioita tältä kantilta, itselleni ainakin ihan uusi näkökulma. Mutta hetken tätä miettineenä voin olla täysin samaa mieltä. Vertaisin tätä omaan harrastukseeni ratsastukseen. Lause on siellä useammin käytetty ja tavallaan iskostunut omaan tapaan toimia, mutta en ole ajatellut sen olevan niin relevantti työ- tai opiskelu elämässä.

 

Huomaan tämän useasti tallilla, kun käyn yksin ratsastamassa. Välttämättä aina ei jaksa panostaa siihen tekemiseen, menee vähän sinnepäin ja antaa hevosenkin vähän oikoa kulmia. Eihän se nyt tämän kerran haittaa, jos laukka ei nouse ensimmäisestä pohkeesta tai pohkeenväistö jää vajavaiseksi. Ensikerralla sitten, mutta se siinä onkin, kun sitä tarpeeksi kauan päästää itsensä, ja samalla hevosen helpommalla on hevoselta enää turha pyytää kunnollista pohkeenväistöä. Sillä ei sen ole viime aikoina tarvinnut sitä tehdä. Kun taas olet jaksanut panostaa omaan ratsastukseesi ja vaatinut hevoseltakin kunnollista työskentelyä ei muutama helpompi päivä tuota ongelmia. Koska pääsääntöisesti on pitänyt työskennellä oikeaoppisesti.

Huonot tavat juurtuvat siis yhtä huonosti kuin hyvätkin. Hetken jos sitä miettii, ainakin esseiden kirjoitus on tehnyt hyvää syvää uraa ja juurtunut oikein kunnolla. Ja ikävä kyllä ei hyvällä tavalla. Kehityskeskustelussa käydyn pohjalta aloinkin tsemppaamaan asian suhteen ja tämän pohjalta olen ainakin kokenut jonkinlaisen oivalluksen. Tehtäväni onkin kuluvan vuoden aikana saada tämä syvä juurtunut ura sille paremmalle puolelle, ja jäämään sinne.

Kannattaa lopettaa hyvän sään aikana. Vähän klisee, mutta totta. Lapsena tuppasi äiti aina sanomaan, että kannattaa lopettaa ennen kuin joku itkee. Yleensä ei lopetettu koska oli kivaa ja loppujen lopuksi päättyi sitten siihen itkuun. Ehdottomasti kannattaa lopettaa hyvään suoritukseen, sen lisäksi että siitä jää päälle hyvä mieli. Palaamalla edelliseen kappaleeseen hyvät tavat juurtuvat. Ja niin käy tässäkin, saat itsellesi opetettua pikkuhiljaa sisäistä tapaa lopettaa aina hyvään suoritukseen. Ei myöskään kannata lähteä liikaa puskemaan parempaan ja parempaan heti hyvän suorituksen perään. Sillä harvemmin siitä tulee yhtään sen parempaa, ehkä jopa huonompi. Palaa asiaan sitten seuraavana päivänä, jos siltä tuntuu. Uusin silmin ja ajatuksin. Välillä täyty vain levätä.

Valmentaja

Valmentajan tärkein työväline on hänen oma persoonansa. Vain aito ihmisyys synnyttää todellista luottamusta. Hän on myös suunnannäyttäjä tiimille.

On tärkeää tiedostaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa, sillä tiimi tulee huomaamaan ne ennemmin tai myöhemmin. Mitkä tapahtumat omassa elämässä ehkä ajavat sinua tiettyihin päätöksiin ja millaiset sinun omat arvosi ovat? Ohjaavatko arvosi paljon sinua valmentajana ja vaikuttavatko ne sinun tiimiläisiisi?

Jotta valmentaja saisi ryhmänsä jäsenet motivoitumaan tehtäväänsä, on heille kerrottava selvästi tekemisen tarkoitus. Valmentajan tehtävä on päättää mitä tänään teemme ja miksi. Mitä tulemme tällä saavuttamaan ja miksi lähdemme tätä tavoittelemaan. Mitä me saamme tästä. On kaikille helpompaa lähteä tekemään, kun yhteiset tavoitteet ovat kaikille selvät ja kaikki ovat ne hyväksyneet. Valmentajan on helpompi ohjata porukkaa, ja samalla motivoida heitä, sillä päämäärä on selvä ja he tietävät saavuttavansa jotain hyvin tehdyllä työllä.

 

Kaikki tässä maailmassa ei ole mahdollista, mutta täytyy ajatella niin, kuin kaikki olisi mahdollista. Et voi liikaa rajata tiimisi ajatuksia, sillä emme voi oikeasti tietää missä menevät mahdollisuuksien rajat. Joten täytyy tehdä ja edetä niin kuin niitä ei olisi. Kyllä ne jossain kohtaa tulevat esiin. Mutta parhaisiin lopputuloksiin päästään, kun lähdemme tavoittelemaan parasta, parasta mahdollista.

 

 

10 000 tuntia harjoitusta, ja voit oppia mitä tahansa. Toki tuolla määrällä alat olla osaamisessasi huippu. Paljon pienemmälläkin määrällä pärjää, riippuen ihan siitä millä tasolla haluaa osaamisensa olevan. Tuntimäärää ei kannata ottaa kumminkaan minkäänlaisena lakina, sillä edelleenkin tekemisen laatu ja ajankäytön tehokkuus, korostuu tässä huimasti. Helpostihan tuo 10 000 tuntia ei tule täyteen, jos mietitään että vuodessa on 8760 tuntia. Välillä olisi hyvä kumminkin nukkua ja viettää myös sitä vapaa-aikaa.

Harvemmin kukaan on missään hyvä syntyessään, ihan kaikkea on harjoiteltava ennekuin se tulee selkärangasta. Ihminen tarvitsee toistoja toistojen perään. Oli kyse piirtämisen opettelusta, asioiden ulkoa muistamisesta, uusien tanssi liikkeiden muistamisessa, Indesignin käytöstä. Tai Exelin salojen oppimisesta. Oppimista tulee jatkuvasti lisää, kaikessa et voi olla loistava.

 

Kommentit
Kommentoi