Tampere
26 Sep, Monday
6° C

Proakatemian esseepankki

SINÄ PYSTYT!



Kirjoittanut: Mikko Mäki - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
sinä pystyt
jaakko alasaarela
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Vuoden 2017 lopussa paloin loppuun. Niin kliseistä kuin se onkin kertoa, oli se minulle parasta mitä minulle on työurallani tapahtunut. 10-tuntiset työpäivät, myyntityön hedelmällisyys, dollarin kuvat silmissä, eteenpäin menemisen, menestyksekkään tulevaisuuden kuvat ja vahva tahto myyntipäällikön rooliin ajoi minut henkisesti täydelliseen umpikujaan. Tajusin tällöin, onneksi itse enkä muiden puolesta, olevani palanut loppuun. Legendaarinen jargonina pitämäni burn out sai minutkin. Onni oli onnettomuudessa ja tajusin tämän asian loppujen lopuksi kuitenkin tarpeeksi aikaisin ja olin töistä pois vain kolme viikkoa. Olin tätä ennen ollut vuoden alussa silloisen työnantajani, kick off -päivillä Hämeenlinnassa Aulangon kylpylässä. Meille oli tuolloin puhumassa Sinä Pystyt! -kirjan kirjoittanut Jaakko Alasaarela. Hän on yksi mentoreistani ja ihailemistani suomalaisista yrittäjistä ja oman elämän johtajista. Muistin hänen kirjansa. Hänen puheenvuoronsa kyseisenä kick off -päivänä aiheena oli SINÄ PYSTYT, eli se, että jos vain tahdot, pystyt ihan mihin tahansa ikinä haluatkin. Kun paloin loppuun joulukuussa 2017, kirjasin ylös itselleni asioita, joita muistin Jaakon puheesta. Minä tahdoin päästä eroon loppuun palamisesta ja ettei sitä tapahtuisi enää ikinä. Voimattomuus, tulosten laskeminen ja henkinen hyvinvointi oli juuri niin kauheaa. 1.1.2018 tulikin sitten lahja. Jaakko Alasaarelan Sinä Pystyt! -kirja julkaistiin. Se auttoi minut yli loppuun palamisesta. Sen vuoksi valitsin kirjaesseen kirjaksi juuri tämän upean, voimavaraisen ja aidosti eteenpäin auttavan teoksen. Esseessä tuon ilmi sen, miten kirja auttoi minua eteenpäin vaikeina aikoinani loppuun palamisen kynsissä.

 

Sinä Pystyt -kirja käsittelee aiheita, jotka auttavat ihmisiä tajuamaan ja tiedostamaan sen, että töitä, päätöksiä ja liikkeitä tekemällä pääset juuri niihin tavoitteisiin mistä ikinä unelmoitkaan, jos vain tarpeeksi haluat ja olet valmis tekemään niiden asioita.

 

Kun haluat tehdä jotain suurta, pientä tai keskikokoista, mutta se on unelmasi tai tavoitteesi, täytyy sen eteen tehdä tajuton määrä asioita. Kaikki liittyy kaikkeen. Jaakko Alasaarela on Suomen maassa eniten tätä aihetta opiskellut ja ainakin oman ajatusmaailmani mukaan yksi parhaista jokapäiväiseen käytäntöön näitä asioita ottanut henkilö. Jaakko inspiroi lukijaa ja kuuntelijaa pelkällä olemuksellaan, jonka hän on oppinut muilta, Jaakon tapauksessa ulkomailta tulevilta asiaan perehtyneiltä ja niistä kirjoittaneilta sekä luennoinneilta ihmisiltä. Muun muassa Jim Rohn, joka on yksi Jaakon esikuvista.

 

Ensimmäinen askeleeni Sinä Pystyt -kirjan perusteella oli tunnistaa oma ongelmani. Aloitin prosessin ja aloin tunnistamaan ongelmaani kriittisesti. Se ei tuntunut hyvältä. Inhosin sitä, kun joudin omaa tekemistäni moittimaan ja hakemaan ongelmakohtia. Ongelmakohtien tunnistaminen kuitenkin olisi välttämätöntä, jos tahtoisin oikeasti selvitä nopeasti ja erinomaisesti loppuun palamisestani. Ongelmani tuli tunnistettua yhdessä päivässä, jolloin minulla oli koneelle kirjattuna jokainen pienikin asia, jonka näin, ettei se aja minua kohti parantumista loppuun palamisesta. Liikunta oli unohtunut pitkien työpäivien takia sekä laadukkaan unen määrä stressaamisen, viikonloppuisten ”nollausten” sekä television edessä vietetyn arkivapaan vuoksi. Lounastauot jäivät väliin, iltapala ei maistunut. Ihmissuhteet rakkaimpiin ystäviin, perheeseen ja muihin kavereihin katkesi arkipäiviltä kokonaan. Oli myös olemassa muita pienempiä ongelmia, joita normaalisti ei edes ajattele ongelmana. Ongelmani tunnistettua, aloin miettimään miten niistä pääsen yli ja saan tilanteen korjattua. Jaakko kirjassaan kertoo päätösten tekemisestä, antamisesta ja visualisoinnista työkaluina. Niitä aloin käyttää.

Lähdin hengähdystauolle isoäitini luo asumaan Rovaniemelle. Ajatus oli, että viivyn juuri niin kauan kuin tarvetta on. Tavoitteenani oli laittaa elämäni raiteille, joilta on taas helppo lähteä tavoittelemaan asioita. Ensimmäinen askeleeni oli laittaa määrät kuntoon liikunnassa, laadukkaassa unessa ja ruokailuissa määrän lisäksi säännöllisyys ja itse ruokavalio kuntoon. Nämä tavoitteet tietysti tuli nopeasti kuntoon entisenä urheilijana, jolloin näitä piti todella arvossaan. Laitoin elektroniikan sivuun 21:00 joka ilta, luin kirjaa tunnin, kävin nukkumaan ja heräsin 6:00. Treenasin aamulla kuntosalilla, hiihtolenkillä tai ulkojäillä. Söin aamupalan, lounaan, asialliset terveelliset välipalat, päivällisen ja iltapalan. Ja näin olen toiminut sen jälkeen. Helppoa toteuttaa, kun vain niin päättää ja päätöksen vie käytäntöön, vaikka väkisin. Muodostin rutiineja ja rytmejä elämääni. Tässä vaiheessa älysin todellisen ongelmani, joka oli ollut kalenterin käyttö. Aikaisemmin kalenteriini ei mahtunut muuta kuin asiakastapaamisia.

Sinä Pystyt! -huuto Jaakko Alasaarelan huutamana soi korvissani koko ajan. Kuvittelin itseni kirjaan. Tein kaiken mitä kirjassa pyydettiin. Aloin tuomaan elämääni positiivisuutta esimerkiksi suomalaisille hyvin vieraalla tavalla, kun kysyin aina kahviloissa, ravintoloissa ja kauppojen kassoilla ”mitä kuuluu ?”. Kiinnostuminen muunkin kuin vain oman itseni ja urani kannalta merkittävistä ihmisistä auttoi myös luomaan iloa päiviin.

Kirjassa Jaakko kertoo, että ajattelee jokainen aamu mielessään, että mitkä ovat asioita ja ihmisiä, joista hän on kiitollinen, joita hän rakastaa ja käy läpi unelmansa ja tavoitteensa ja visualisoi itsensä niihin tilanteisiin. Aloin itsekin tekemään tätä. Puhuin itselleni ääneen nämä asiat kuunnellessani Johann Sebastian Bachin sävellystä Air jokainen aamu. Se sai hymyn korville ja mielen siihen tilaan, ettei minulla ole mitään hätää, minulla on asiat itseasiassa aivan h**vetin hyvin! Pian alkoikin tehdä jo mieli päästä tekemään asioita, joista olen kiitollinen, kertoa rakastamilleni ihmisille, että he merkkaavat minulle paljon ja ennen kaikkea takaisin kentälle tekemään kauppaa, jotta visualisoimistani tavoitteista ja unelmista tulisi joku päivä totta.

Viimeisenä tehtävänä tein Sinä Pystyt -kirjan mukana tulleen Soturin sivun. Soturin sivuun kirjasin Jaakon ohjeiden mukaan arvoni. Sen jälkeen kirjasin kolme asiaa jokaisesta seuraavista; kuinka varmistan positiivisen asenteeni? Kuinka pidän energiatasoni? Tapoja kuinka virkistän omaa sisintäni? Sitten kolme ihailemaani henkilöä, kolme tapaa, joilla kehitän taitojani, mitä aion antaa itsestäni saavuttaakseni unelmani. Listasin kolme isointa ja tärkeintä unelmaani, jonka päätteeksi kirjoitin ylös päämääräni. Olin aina luullut päämääräni olevan rikastuminen siinä määrin, että voin tehdä rahalla mitä vain. Olin väärässä ja Sinä Pystyt -kirja sai minut tajuamaan, että oikeasti päämääräni on olla paljon muuta. Menestynyt bisnes, taloudellinen vapaus, iso talo ja kallis auto. Toki nämä kaikki on unelmia, mutta kaiken takana oli oma onnellisuus. Vaikka tavoitteet ei toteutuisikaan juuri näissä mittasuhteissa, niin päämääräni on saavutettu joka päivä, kun olen onnellinen. Olin valmis palaamaan Rovaniemeltä Turkuun, se ei vienyt kuin 10 päivää. Palasin töihin kasvaneeni rutkasti vain kymmenessä päivässä. Tämän jälkeen rutiinit, rytmit, mantrojen toistamiset, ihmissuhteista huolehtiminen ja positiivisuuden kautta ajatteleminen toi minut takaisin töihin ja elämään. Olin pysäyttämätön vuonna 2018 ja saavutin kaikki tavoitteeni. Sittemmin tavoitteista ovat myöhemminkin täyttynyt noin 90%.

Soturin sivu tiivistää koko kirjan. Sinä Pystyt -kirja ei ole kirja, josta kirjoitan esseen tiivistääkseni kirjan muille. Jokaisen täytyy lukea se itse, kokea ahaa-elämykset ja ryhtyä niiden pohjalta itselle parhaisiin toimiin. Itseeni Jaakkoa ihailevana ihmisenä kirja puri täysin ja tein sanasta sanaan kaiken. Totta kai hieman Mikkomaista twistiä on jokaisessa, sillä ei kukaan voi kaikkea kopioida. Kirjassakin kerrotaan, että idoleista täytyy ottaa mallia ja tehdä samalla tavalla, kopioida toimintaa, niin itsekin todennäköisesti päätyy samanlaisiin asemiin – erilaisia tilanteita tulee joka tapauksessa matkan varrella, joka muokkaa tarinasta henkilökohtaisen.

Lopussa annoin itselleni kirjan perusteella kouluarvosanoja eri asioista. Tämän jälkeen olen voinut seurata kehittymistäni arvioimalla itseäni uudestaan. Kiristämällä arviointia itse, on itselle koettu parhaaksi mahdolliseksi tavoitteiden saavuttamisen mittariksi.

Sinä Pystyt -kirja pitää sisällään mahtavia ajatuksia ihmisen, joka on itse ottanut kirjan aiheen asiat käytäntöön ja on onnistunut niiden kanssa loistavasti. Tätä psykologiaa itse opiskelen myöskin erittäin paljon ja olen lukenut kirjan useamman kerran, muistuttaakseni itseäni näistä asioista, jotka ovat itseäni eniten auttanut. Useaan kertaan tankattuna olen itse löytänyt kirjan salaisuuden ja osaan hyödyntää kirjan sisältöä elämässäni ja teenkin niin myös tänä päivänä. Kirjan suurin opetus löytyy kannesta – sinä pystyt mihin vain!

 

LÄHTEET:

Alasaarela, J. Sinä pystyt! 2018. Suomi. readme.fi

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close