Kirjoittanut: Petra Kokko - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

You were born to win, but to be winner, you must plan to win, prepare to win, and expect to win

– Zig Ziglar

You are a winner

Erik Seversen – kirjoittaja, puhuja, valmentaja – ison lätäkön toiselta puolelta. Hän on kirjoittanut Winner´s Mindset kirjan viimeisen luvun. Kaikkihan me tykkäämme tarinoista?

Sinä siellä. Juuri sinä – olet voittaja! Ja kyllä, puhun sinusta. Ei sillä väliä kuka olet tai mistä tulet tai missä tällä hetkellä olet. Sinun missiosi on kuitenkin hyväksyä tämä. Se on sinun päätettävissä olla voittaja, kokea ja nähdä itsesi ja elää elämäsi voittaja.

Tokion kesäolympialaiset ovat käynnissä tällä hetkellä. Olympialaiset muistuttavat meitä siitä mitä huippusuoritus voi olla. Huippusuorituksia ja niiden tuloksia voimme nähdä niin urheilussa kuin liiketoiminnassa. Ja muuallakin. Cabby Thomas nappasi juuri itselleen pronssimitalin naisten 200 metrin juoksussa. 200 metrin juoksu on yksi kilpailullisimmista lajeista olympialaisissa. Ensimmäisen ja viimeisen sijan välillä on usein vain alle sekunti. Tässä kyseisessä kilpailussa Cabby jäi kultamitalista vain 0,34 sekuntia. Tätä kyseistä tulosta voidaan tarkastella monella tapaa. Kultamitalin voitti Jamaikan Elaine Thompson-Herah ja ensimmäinen tapa on ajatella, että Thompson-Herah voitti kullan ja kaikki loput hävisivät. Toinen tapa on, että kolme parasta voitti mitalit ja kaikki muut juoksijat hävisivät. Tällöin Thomas voitti pronssia. Hetken ajateltua voitaisiin sanoa, että kaikki finaalissa juosseet voittivat selviytyessään niin korkeatasoiseen kilpailuun olympialaisissa. Toisaalta voisi sanoa, että jokainen 200 metrin matkan juossut on voittaja. Tai kaikki olympialaisiin osallistuneet ovat voittajia… Tajusitte varmaan? (Seversen, 265)

Kaikkia näitä vertailuita yhdistää kuitenkin se, että on voittajia ja häviäjiä. Tässä binäärisessä ajattelutavassa jokainen ihminen, joka ei ole olympialaisissa on häviäjä. Tätähän me emme hyväksy. Voittaminen on kaikkien saatavilla oleva mielentila. Erik Seversenin kirjassa nimeltä The Successful Spriti: Top Performers Share Secrets to a Winning Mindset, Thomas on kirjoittanut oman lukunsa ja jakaa osan matkastansa eliittijuoksijaksi. Kirjassa luvussa ”Systems Thinking: Conditioning the Mind and Body for Success” Thomas kirjoittaa, että hänen elämänsä muuttui 10.3.2018, kun hän voitti ensimmäinen Divisionan NCAA yleisurheilumestaruutensa televisiossa. Tämä voitto mahdollisti hänelle paljon, mutta 10.3.2018 ei kuitenkaan ollut juuri se päivä, kun hänen elämänsä muuttui. Hänen elämänsä muuttui silloin kun hän aloitti harjoittelun, suosi hyviä tapoja ja asetti fyysisen ja henkisen terveytensä etusijalle. Hänen elämänsä ei muuttunut NCAA mestaruuden takia, hänen elämänsä muuttui, koska hän uskoi olevansa voittaja jo kauan ennen kuin sitoi kengännauhansa ja kisasi radalla. Thomas kirjoitti The Succesfull Spirit-lehdessä, että tuloksesta riippumatta hän oli voittanut jo, hänen kanssakilpailijansa eivät vain tienneet sitä. (Seversen, 265)

Thomas korostaa omassa luvussaan, kuinka systeemiajattelu voi johtaa myönteisiin tuloksiin kilpailuissa ja yleisesti elämässä. Hän näyttää kuinka meidän tulisi jalostaa menestystä mielessämme, keskittyä siihen mitä voimme kontrolloida ja puhua itsestämme positiiviseen sävyyn. Nämä asiat auttoivat Thomasta saavuttamaan mestaruuksia ja huippusuorituksia. Mitä jos 10. maaliskuuta 2018 Thomas ei olisikaan voittanut NCAA:n mestaruutta? No, hän olisi silti voittaja. Hän ei määrittänyt menestystä asiaksi, joka saavutetaan jonkun tietyn merkkipaalun jälkeen; hän päätti menestyksen itselleen nykyhetkessä – nykytilanteessa, tuloksista huolimatta. Mestaruuden voitto oli vain todella korkeatasoinen positiivinen tulos. Pronssimitalin saavuttaminen voi osittain olla mahdollista onnistuneen olotilansa ansiosta. No, mitä teemme tällä kaikella informaatiolla? Ensimmäisenä voimme kysyä itseltämme tunnemmeko itsemme voittajiksi juuri nyt? Odotatko tiettyjen tavoitteiden saavuttamista, ennen kuin pidät itseäsi menestyjänä, voittajana vai uskotko olevasi voittaja juuri nyt? Jos uskot olevasi jo voittaja, tulevaisuuden tavoitteiden saavuttaminen on vain osa prosessia, joka tapahtuu menestyville ihmisille. (Seversen, 266–267)

Tavoite saavuttaa enemmän ei lakkaa kasvamasta, kun siirtyy tavoitteen jonoa pitkin seuraavaan. Mutta esimerkiksi työtavoitteessa ei tarvitse odottaa menestystä, kunnes pääsee seuraavan vuoren huipulle, vaan on voittanut jo sillä, kun on valinnut nähdä ympärillään positiivisuuden, valinnut työskennellä ahkerasti ja parantaakseen itseään päivä päivältä. Tämä oleminen jatkuvasti menestyksekkäässä tilassa avaa mahdollisuuden olla voittaja sekä hyvinä, että huonoina päivinä. (Seversen, 267)

Toteamme, että voimme elää tässä hetkessä voittajan ajatusmallin mukaan kaikki voittajina. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voimme heittää hanskat tiskiin ja olla ryhtymättä toimiin omien tavoitteidemme saavuttamiseksi. Voittajan ajattelutapa tulisi olla tila, joka puskee meitä jatkuvasti kehittymään ja kilpailemaan mahdollisimman korkealla suoritustasolla urheilussa, elämässä ja liiketoiminnassa. Meidän tulee arvioida suorituskykyämme onnistumisten ja epäonnistumisten perusteella. Ja kyllä, epäonnistumisiakin on, meidän tulee käyttää niitä toimintamme muokkaamiseen, jotta voimme kehittyä ja saavuttaa halutut tuloksen. (Seversen, 268)

Voittajana oleminen ei ole yksilöpeliä. Miettikää niitä ihmisiä, jotka nuorena kannusti teitä harrastamaan, niitä ketkä auttoivat teitä koulussa, niitä ketkä mahdollistavat loistavia ystävyyssuhteita, niitä ketkä kertovat tarinoita ja antavat neuvoja. Ympäröikää itsenne upeilla ihmisillä. Usko itseesi voittajana nyt ja pyri huippuosaamiseen, jonka avulla voit voittaa kaikessa, mitä haluat tavoitella. Nauti tulevaisuuden visioinnista ja tiedä olevasi voittaja juuri nyt.