Tampere
26 Sep, Monday
5° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittamisen esseesarja – Vastuullinen sijoittaminenKirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä vastuullisuus merkitsee sinulle? Itselleni tulee heti ensimmäisenä mieleen vastuullinen kuluttaminen sekä vastuulliset elämäntavat kuten, kierrättäminen, laskujen maksaminen ajalla ja säästäminen. Vastuullisuus voi olla kuitenkin haastavaa, sillä sen eteen täytyy nähdä vaivaa sekä se vaatii paljon asioiden selvittämistä.

ESG

Vastuullisuus merkitsee monia asioita, mutta miten se liittyy sijoittamiseen? Sijoittaminen kiinnostaa yhä useampaa ihmistä ja monelle eettiset sekä vastuulliset arvot ovat tärkeitä kaikissa kulutuspäätöksissä. Sijoituskohteiden vastuullisuuden arvioimisessa käytetään termiä ESG, joka on lyhenne sanoista Environment, Social ja Govermance. Yritykset ovat suuri osa meidän yhteiskuntaamme, niin sanottuja suunnannäyttäjiä, jotka kertovat meille siitä mihin suuntaan ollaan menossa. Ja yksi tapa vaikuttaa siihen, mitkä yritykset tulevat menestymään ja mitkä taas ei, on sijoittaminen. Jos me sijoittajat suosimme vastuullisia sijoituskohteita, vastuuttomien sijoituskohteiden sijaan niin pääsemme vaikuttamaan tähän maapalloon sekä omaan tulevaisuuteemme. Seuraavaksi käydään läpi, miten voimme tarkastaa yhtiön toimintaa, ESG huomioimisessa ennen itse sijoittamista.

E = Environment

Voit lähteä alkuun etsimällä tietoa sijoituskohteestasi sekä tarkastelemalla ainakin seuraavia kysymyksiä. Työskenteleekö yhtiö ilmastonmuutosta vastaan? Miten he hoitavat ympäristöasiansa? Onko yhtiö neutraali eli ei tee hirveästi pahaa, muttei mitään hyvääkään sen edistämiseksi? Onko yritys energiatehokas tai onko sen tuotteilla jotakin vastuullisen tuotantotavan sertifikaatteja?

S = Social

Yhtiöissä, Social viittaa yleensä ihmisoikeuksiin työoloihin sekä henkilöstöpolitiikkaan. Suurin osa suomalaisista pörssi yhtiöistä ovat vastuullisia tällä aspektilla, sillä suomessa yleisesti ottaen on aika hyvät työolosuhteet. Helsingin pörssi on maailman toisiksi vastuullisin pörssi, joten pelkästään jo se, että sijoitat johonkin Helsingin pörssissä olevaan yhtiöön, niin olet aika hyvällä linjalla vastuullisen sijoittamisen suhteen.

G = Govermance

No tässä taas tarkastellaan sitä, onko yhtiöllä hyvä liiketoiminnan etiikka. Vastuullinen yhtiö maksaa kaikki verot, minkä heidän kuuluukin maksaa, ei tue rikollista toimintaa ja niin edelleen.

Jos yrityksellä on nämä kaikki kolme asiaa eli ESG kunnossa, niin riski siihen, että jokin menisi dramaattisesti pieleen on vähän pienempi. Vastuullinen sijoittaminen  on yksi sijoitusstrategia, millä haetaan parempaa tuottoa.

Miten voimme pitää huolta, että sijoitetaan vastuullisesti?

Vastuullisessa sijoittamisessa ei ole olemassa yhtä tai ainoaa tapaa, mutta jos haluat päästä tässä vastuullisessa sijoittamisessa käyntiin, niin tee ainakin seuraavat asiat:

  • Sulje pois alat, joihin et itse usko ja tiedät, ettet tule koskaan sijoittamaan.
  • Valitse oma sijoitusstrategiasi ja siihen sopivat työkalut.
  • Hyödynnä ESG tietoja rahasto- ja osakesijoittamisessa. Tutki yrityksen vastuullisuus raportteja. Ole aktiivinen.
  • Nopein ja helpoin tapa aloittaa vastuullinen sijoittaminen on sijoittaa rahastoihin, jotka ovat saaneet ESG sertifioinnin.

 

LÄHTEET:

Nordea.fi. Vastuullisuus. Luettu 12.11.2020. https://www.nordea.com/fi/vastuullisuus/vastuullinen-liiketoiminta-1/mika-esg-on/

Nordea.fi. Mitä esg meinaa. Luettu 12.11.2020. https://insights.nordea.com/fi/vastuullisuus/mita-esg-tarkoittaa-ja-miten-siihen-suhtaudutaan-yritysten-rahoituksessa/

Finsif.fi. Mitä vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa. Luettu 12.11.2020. https://www.finsif.fi/mita-se-on/

Mimmit Sijoittaa podcast K1, Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander, 2019.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close