Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittamisen esseesarja – Sijoitusstrategia



Kirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tässä esseessä käydään läpi yleisimpiä sijoitusstrategioita, joita sijoittajaksi aikovan on hyvä tietää sekä syytä tehdä sellainen myös itselleen. Sijoitusstrategia muodostetaan suunnitelman ja omien tavoitteiden pohjalta, joten on hyvä laatia itselle sijoitussuunnitelma, jossa pohdit ainakin seuraavat asiat: nykytilanteesi, mikä on budjettisi, riskinsietokykysi, mitä sijoittamisella tavoittelet sekä sijoitushorisonttisi.

Lyhyt vai pitkä tähtäin?

Jos haluat rakentaa sijoitusstrategian, niin aloitetaan siitä, että kuinka kauan haluat pitää kiinni omistuksistasi siellä pörssissä. Oletko sinä osta ja pidä sijoittaja vai day treidaaja?

Osta ja pidä sijoitusstrategia on pitkän tähtäyksen sijoitusstrategia ja itseasiassa piensijoittajien yleisimmistä sijoitusstrategioista. Osta ja pidä sijoittajat sijoittavat sekä rahastoihin että osakkeisiin. Sillä ei siis niinkään ole väliä, että mihin sijoitat, vaan se keskiajatus siinä on se, että ostat niitä arvopapereita pikkuhiljaa lisää etkä oikeastaan mieti sitä sen enempää.  Tämä strategia on helppoa niin kauan kuin markkinoilla on kaikki hyvin. Sitten kun alkaa sattumaan asioita kuten taloudellinen romahdus, niin silloin tässä kyseisessä strategiassa pysyminen vaatii tietynlaista kurinalaisuutta. Osta ja pidä sijoittajat tietävät, että tarpeeksi pitkällä aikavälillä markkinat antavat sijoituksille hyvän tuoton huolimatta tilapäisistä laskukausista eli kurssivaihteluista. Toinen ääripää on jatkuva lyhyen tähtäimen sijoitustoiminta eli day treidaus aka päiväkauppa.

Indeksisijoittaminen

Indeksisijoittamisessa keskeisintä on se, että sijoittaja tähtää strategiallaan pörssin keskimääräiseen tuottoon mahdollisimman matalakuluisesti. Indeksisijoittajan tuotto määräytyy yleisen markkinakehityksen mukaan. Helpoiten indeksisijoittaminen onnistuu indeksirahastoilla eli rahastolla, joka pyrkii sijoittamaan ne omistukset, jotka sen rahaston sisällä on indeksin mukaisesti. Indeksisijoittajan työksi jää vain valita indeksi, joita haluaa seurata ja valita siten rahasto, joka seuraa sitä indeksiä.

Esimerkkejä indeksirahastoista:

  • Omxh25 (Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yhtiötä, joka päivittyy 6kk välein)
  • S&P 500 (Yksi maailman tunnetuimmista pörssi-indekseistä, mikä koostuu 500:sta suuresta yhdysvaltalaisyrityksestä.)
  • DJI (Maailman seuratuin indeksi, joka seuraa 30 yhdysvaltalaisesta laajimmin omistettua suuryritystä).
  • MSCI World (Seuraa kehittyneen maailman osakemarkkinoita, jossa suurin (yli 50 %) paino on Yhdysvalloissa.)
  • MSCI Emerging Markets

Laatusijoittaminen

Laatusijoittaja on osakepoimija, joka sijoittaa suuriin, korkealaatuisiin ja vakaisiin yhtiöihin. Näillä yhtiöillä on korkea kannattavuus, vakaa tulos ja alhainen velkaantuneisuus. Kun puhutaan laatuyhtiöistä, niin puhutaan, että se yhtiö on markkinajohtaja omalla markkinallaan. Laatuyhtiöt ovat todella hyviä osingonmaksajia ja laatusijoittaminen toimisikin aika hyvin firettäjälle, joka haluaa nimenomaan näitä passiivisia tulonlähteitä. Koska näillä korkean kannattavuuden firmoilla menee yleisesti ottaen tosi hyvin niin ne ei myöskään ole ehkä hirveen halpoja siellä pörssissä. Laatusijoittaja ei siiskään lähde hakemaan halvimpia osakkeita vaan haluaa ne kovimmat firmat.

 Arvosijoittaminen

Arvosijoittaminen on sijoittamista, yhtiöihin, jotka markkina on sillä hetkellä aliarvioinut. Arvosijoittajat uskovat, että osakkeella on olemassa kaksi eri hintaa: hinta, jonka markkina on osakkeelle antanut ja hinta, jonka yhtiön osake todellisuudessa ansaitsisi, Kun arvosijoittaja tekee analyysin tästä, hän voi tajuta osakkeen halpuuden ennen muita. Jossain vaiheessa markkina korjaa osakkeen hinnan sen todelliselle tasolle, jolloin arvosijoittaja, joka on ostanut osakkeen halvalla, saa osakkeelle hyvän tuoton, kun hän myy sen hinnan korjattua. Arvosijoittajat tavoittelevat pörssissä korkeampaa tuottoa ja mitä enemmän aikaa laittaa analyysiin, sitä paremmat tuotot, voi saada sijoituksille.

Kasvusijoittaminen

Kasvusijoittaminen on arvosijoittamisen vastakohta. Kasvusijoittaja haluaa ostaa yhtiöitä, joilla on kovat kasvunäkymät. Osakkeet, joilla on kovat kasvunäkymät, ovat osakkeita, joista sijoittajat ovat valmiina maksaan paljon rahaa, jo nyt. Nämä ovat juurikin ne yhtiöt, joilla on korkea P/E luku. Kasvusijoittaja uskoo yhtiöllä olevan niin kova kasvu, että se kasvu kompensoi sen, että siitä on maksettu kovempaa hintaa.

Loppuun on hyvä tietää, että sijoittajana ei tarvitse välttämättä sitoutua ainoastaan yhteen strategiaan, vaan voit koostaa näistä omasi, mikäli haluat. Jokaisella on oma vapaa tyyli.

 

 

Lähteet:

Nordnet.fi. Näin muotoilet itsellesi sijoitusstrategian. Luettu 15.11.2020. https://www.nordnet.fi/blogi/sijoitusstrategia/

Sijoittaja.fi. Luettu 15.11.2020. https://www.sijoittaja.fi/sijoittaminen/paranna-tuottoa/hyvatuottoisia-osakestrategioita/

Mimmit Sijoittaa podcast K1, Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander, 2019.

https://op.media/talous/sijoittaminen/sijoitushorisontti-on-tarkea-osa-sijoitusstrategiaa-oletko-liikkeella-lyhyella-vai-pitkalla-tahtaimella-fb8387ac64a34330ba04bf9743fc019b

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close