Tampere
29 Nov, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Siitä kuuluisasta kulttuuristaKirjoittanut: Emilia Kovanen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yksilöessee 25.2.2019 

Emilia Kovanen, Apaja  

Podcast: Kulttuuri on vaikuttava voima, vaikka se on olematon – Jari Sarasvuo 

 

Siitä kuuluisasta kulttuurista 

 

Kulttuuri nimetään yleensä harrastukseksi, tai viihteeksi. Mieleen pamahtavat välittömästi elokuvat ja teatterit. Itsensä sivistäminen. Kulttuuri tarkoittaa myös elämäntapaa. Käytäntöjä, toimintamalleja, sekä tapoja tehdä asioita. Jokaisella maalla tai työpaikalla on erilainen kulttuuri. Kuinka uudessa osuuskunnassa Apaja Crew Osk:ssa saamme rakennettua sellaisen kulttuurin, jossa jokainen tuntee olonsa erittäin tärkeäksi? Mitä kulttuuri merkitsee? 

Otamme yksilöinä ja tiiminä muista mallia, imemme itseemme tietoa ja koitamme välttyä tietyiltä virheiltä mahdollisimman paljon. Pidämme itsemme myös tietoisina asioista, joita emme halua liikaa kopioida. Mietimme, kuinka tiiminä erottaudumme muista tiimeistä. Niin mielenkiintoista, sekä inhimillistä. Halu olla hyvä, menestyvä ja aito tiimi. Halu näyttää myös muille. 

Kävi kaikki klassinen, niin kuin täytyykin. Olemme hitusen hukassa ja se on täysin ok. Suuruudenhulluus, junnaaminen ja järkyttävä halu mennä eteenpäin ovat sekoittuneet. On hienoa olla hieman kärsimätön alkuun, se jos jokin on aivan normaalia. Olemme nimittäin rakentamassa täysin uutta kulttuuria yhdessä. Ja hyvää energiaa on aistittavissa niin paljon. 

Janoamme loisteliasta kulttuuria niin pahasti. Se on niin ihailtavaa. Paljon on jo edetty, kun pääsemme oikean tekemisen pariin, synnytämme luottamusta ja kulttuuria. Paineen alla syntyy todellinen kulttuuri. Se on salainen sopimus, kuinka me tiiminä toimimme, tunnemme ja tulkitsemme asioita stressaantuneina. (Sarasvuo.) 

Koen kuitenkin, että olemme hyvässä tasapainossa.  Sarasvuo kuvaa kulttuuria viljelyllä. Pelto antaa sadon, eivät itse siemenet. Siemenet kuvastavat projekteja, tuotteita ja toimintasuunnitelmia. Puimuri on strategia, eli tehokkuus millä saamme tuloksen. Tiiminä keskitymme hyvän pohjan luomiseen, eli itse peltoon. Päivittäinen uusi informaatio ja innostus imee yllättävän paljon voimia, mutta antaa meille aina enemmän takaisin. Kukaan muu ei voi tulla kertomaan meille kulttuurista, luomme sen itse. Alamme olemaan valmiita siementen kylvämiseen. 

HR-tiimissä mietimme paljon asioita, jotta jokainen tiimissämme voisi hyvin. Tiedostamme kulttuurin voiman, kuinka se vaikuttaa ja ohjaa meitä. Kulttuuri on myös niin laaja käsite, etteivät ihmiset todellakaan aina tiedä olevansa osallisia siihen, se on olematon ja näkymätön (Sarasvuo). Tiimiyrityksessä kuitenkin jokainen on vastuussa tiimistä. Jokaisen tulee tuntea olonsa arvokkaaksi. Olemme yhdessä luomassa aivan käsittämättömän hienoa tukemisen, kehumisen ja auttamisen kulttuuria. Olemme yrittäjiä, ja Proakatemialla oppimassa. Tämä jos jokin, on se paikka missä täytyy uskaltaa heittää itsensä likoon ja ottaa kaikki mahdollinen oppi vastaan. Nöyryys ja kunnianhimo kunniaan. Avainasemissa tiimiläisellä juuri nyt on kyky olla tietoinen ympärillä tapahtuvasta ja kyky vaikuttaa siihen itseohjautuvuudella. 

Sarasvuon podcastissa puhuttiin tutkimuksesta, joka käsittelee todisteita kulttuurin toimivuudesta. Kahtasataa yritystä tutkittiin, ja kulttuurista todettiin olevan 5 erilaista kategoriaa; Tähtikulttuuri kattaa parhaimmat ja fiksuimmat, he onnistuvat aina isosti. Insinöörikulttuurissa hallitaan ja suunnitellaan asioita hyvin. Byrokraatit alistavat tiimiä säännöille, ja sanovat ei virheille. Autokraatit puolestaan valitsevat yhden joka johtaa ja kertoo aina, miten toimitaan. Sitoutuneissa työnantaja ja työntekijät sitoutuvat toisiinsa ja pelaavat joukkueena. (Sarasvuo.) 

Tutkimuksen mukaan sitoutumiskulttuurissa ei koskaan mokattu pahasti, se ottaa aina oppia tekemisistään. (Sarasvuo.) Tiimi luottaa toisiinsa ja on hyvin itseohjautuvainen. Kulttuurissa koettiin suurta intoa, sillä olihan ihmisiä saatu hirveällä vaivalla kyseiseen kulttuuriin ja tiimiin. Meillä on siis tiiminä enemmän kuin oikea suunta. Apajalaisena oli mahtavaa huomata tuo kategoria, hymyillä ja luottaa myös tulevaan, tähän tietoon nojautuen. 

Lopulta jokaisella on valinnanvapaus sitoutumiseen. Emme voi olla samaan aikaan uhreja ja voittajia. (Sarasvuo.) Saamme valita, kuinka sitoutuneita olemme, sekä minkä roolin tiimissä saamme ja otamme haltuun. Tiimimme toivoo totta kai suurta sitoutuneisuutta, sekä pyrkii vastavuoroisuuteen, rehellisyyteen ja itsetuntemukseen jokaisen kohdalla. Yksilön vastuulla on kuitenkin lopulta ymmärtää oma arvonsa, ja täten toteuttaa itseään tiimille. Tiimi auttaa sinua, mutta päätös on jokaisen oma. Toistamiseen, muistakaamme myös, että meidät on tarkoituksella valittu tänne. Joten siis tutustu itseesi, arvosta itseäsi ja muita. Täten yhteinen visiomme alkaa syntyä. 

 

Lähteet: 

Kulttuuri on vaikuttava voima, vaikka se on olematon, 14.1.2019, Yle Areena, Jari Sarasvuo 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close