Tampere
04 Jun, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Sieniboxi kotimaiseksiKirjoittanut: Katja Rämö - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Koronakevät on ollut Sieniboxin osalta uusiutumisen ja tulevaisuuteen katsomisen aikaa. Allekirjoittaneelta loppuivat päivätyöt ravintola-alalla kuin seinään pandemian sulkiessa ravintolat. Oltiin tilanteessa, jota ei voinut ennalta arvata, saati valmistautua siihen. Pandemia on kaiken kaikkiaan todella ikävä asia, joka sekoittaa koko maailman ja talouden. Sieniboxin ja itseni osalta sitä voidaan kuitenkin pitää jonkinlaisena onnenpotkuna. Erikoistilanne pakotti tekemään päätöksiä ja nopeasti.

Ensimmäisen kuukauden olin vahvasti sitä mieltä, että myyn liiketoiminnan pois. Sain tarjouksen, jossa ehdotettiin, että myisin liiketoiminnan eräälle osakeyhtiölle ja jäisin itse töihin. Tarjouksen tekijöiden kanssa keskusteltiin ja neuvoteltiin etänä noin kuukauden päivät. He pitivät erittäin tärkeänä asiana tuotteen kannalta sen tuotannon siirtämistä Suomeen. Aloin itsekin innostua ajatuksesta, kun aloin asiaa selvittämään. Löysin n. 100km päästä luomutilan, jossa oli juuri aloittanut harjoittelija, jolla on kokemusta sienten kasvattamisesta, ja mikä parasta – kiinnostus ja innostus aiheeseen. Lottovoitto.

Korona-aika on vaikuttanut yleisesti verkkokauppojen myynteihin positiivisesti. (Kempas, 2020) Näin kävi myös Sieniboxin osalta. Kun myynnit kasvoivat jatkuvasti, alkoi tuntua koko ajan huonommalta ajatukselta luopua tästä toiminnasta nyt, kun viimeinkin kasvua on nähtävissä. Päätin perustaa oman toiminimen ja jatkaa Sieniboxin toimintaa päätoimisena. Tmi Vinokas näki päivänvalon 18.5.2020.

Ensimmäiset kotimaiset Sieniboxit päätyvät asiakkaiden paketteihin näillä näkymin kesäkuussa. Myyntiin on tulossa samoja lajikkeita, kuin aiemmin; harmaaosterivinokkaita ja pinkkejä osterivinokkaita. Mahdollisesti tulevaisuudessa myös muita sienilajikkeita, esimerkiksi siitakesieniä.

Ensimmäisenä kotimaista tuottajaa lähdin etsimään Facebookista Sienten kotikasvatus Suomessa-ryhmästä. Olen ollut ryhmän jäsen useita vuosia, joten oli selvää, että ryhmässä on varmasti ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita laajentamaan harrastustoimintaansa yritystoiminnaksi. Ilmoituksessa painotin, että olisi hyvä, että tuottajalla olisi jo hallussaan tilat ja välineistö suuremman tuotannon aloittamiseksi mahdollisimman pian. Sain useita yhteydenottoja, joista suurin osa aloittelevilta harrastajilta, jotka ovat kiinnostuneita tulevaisuudessa tuottamaan kasvatusalustoja. En kokenut hyödylliseksi tässä tilanteessa alkaa opettelemaan kasvattamista jälleenmyyntiin yhdessä harrastajan kanssa, tarvitsin valmiimpia ratkaisuja.

Lopulta mahdollinen tuleva tuottaja löytyi, ja yllättävän läheltä. Luomutilallinen oli talvella kanssani samassa työpaikassa. Puhuimme silloin jo paljon aiheesta, mutta mitään emme sinällään sopineet. Uusi tuottaja oli kuitenkin yhden messenger-viestin päässä, kun otin yhteyttä ja saimme muutaman viestivaihdon jälkeen sovittua koe-erän tuottamisesta ja hinnastakin päästiin sopuun heti. Luomutilalliselle sienten kasvatus tai kasvatusalustojen tuottaminen ympäri vuoden voi tuoda yllättävänkin paljon lisätienestiä tilalliselle, jonka päätoimeentulo vuoden aikana muodostuu luonnollisesti satokauden aikana, joka on Suomessa valitettavan lyhyt. Saimme siis aikaan sopimuksen, joka hyödyttää molempia osapuolia. Eikä varsinaisesti haittaa, että tilalliset ovat mahtavia tyyppejä ja heidän kanssaan on ilo tehdä yhteistyötä.

Miksi sitten koen kotimaisuuden niin tärkeänä tuotteen osalta? Olen hyvin kiinnostunut ravintomme alkuperästä, ruokaa kun olen tehnyt ammatikseni yli 10 vuotta. Osaan arvostaa laadukkaita raaka-aineita, ja useimmiten parhaat raaka-aineet tulevat läheltä. Lähiruoka-ajattelu on hyvin lähellä sydäntä, sekä laadun että ekologisuuden näkökulmasta. Tämän vuoden joulumarkkinoilla haluan seistä ylpeänä myyntipöydän takana, ja esitellä tuotetta joka on 100% kotimaista tuotantoa.

 

 

Lähteet:

Rummukainen, A. Pienet yritykset haluavat tuoda työtä takaisin Suomeen – yrittäjäjärjestön mukaan kaiken tuotannon siirtäminen ei ole mahdollista eikä järkevää. Artikkeli. Yle uutiset 5.5.2020. Luettu: 21.5.2020.

https://www.tivi.fi/uutiset/verkkokaupan-kysynta-nousee-koronan-vuoksi-pk-yrityksen-nettisivuilla-kasvua-yli-200-prosenttia/b0d793fd-41c9-4a29-b3e3-39e99ad62c97

Kempas, K. Verkkokaupan kysyntä nousee koronan vuoksi – pk-yrityksen nettisivuilla kasvua yli 200 prosenttia. Artikkeli. Yle.fi. 19.3.2020. Luettu: 22.5.2020

https://yle.fi/uutiset/3-11334414

Airaksinen, O. 2020. Ajoiko korona sinutkin ruokaostoksille verkkoon? Kauppa yrittää vastata rajusti kasvaneeseen kysyntään. Artikkeli. Taloustaito.fi. Julkaistu: 17.3.2020. Luettu: 15.5.2020
https://www.taloustaito.fi/koti/ajoiko-korona-sinutkin-ruokaostoksille-verkkoon-kauppa-yrittaa-vastata-rajusti-kasvaneeseen-kysyntaan/#ce4470be

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close