Tampere
07 Dec, Tuesday
-15° C

Proakatemian esseepankki

Seminaari yrityksenvaihdosmarkkinoistaKirjoittanut: Aaron Taivalsalmi - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Onko sinulle yrityksenvaihdos jollain tapaa ajankohtainen? Jos ei, niin pidätkö tätä tulevaisuudessa kohdallasi mahdollisena ratkaisuna yrittäjänä?

Kävin hiljattain TE-palveluiden järjestämässä seminaarissa, jossa oli aiheena yrityksenvaihdosmarkkinat. Yrityksenvaihdoksella tarkoitetaan nimensä mukaisesti yrityksen ja toimijan välistä kauppaa, jossa jompikumpi osapuolista myy yrityksensä. Tähän on olemassa kuitenkin useampikin tapa toteuttaa, sillä koko yritystä ei ole pakko myydä, vaan on mahdollista myydä yrityksestä esimerkiksi osakekantoja, tiettyjä rajattuja osia, kuten esimerkiksi vain liiketoiminta.

Ennen yrityskauppaa on kuitenkin asetettava yritykselle arvo. Finnveran mukaan hyvänä nyrkkisääntönä yrityksen kauppahintaan voidaan pitää sitä, että kauppahinta voidaan kokonaisuudessaan kuitata yrityksen 2-5 vuoden tuotoilla. Tähän on tietysti olemassa myös erilaisia laskureita, joiden avulla saadaan muodostettua hieman realistisempi kauppahinta.

Tyypillisesti laskuriin syötetään kuluneiden tilikausien liikevaihdot ja liiketoiminnan tuotot. Näistä saadaan laskettua yrityksen käyttökate. Käyttökatteella tarkoitetaan prosentuaalista lukua, joka muodostuu kun liikevaihdosta miinustetaan kiinteät ja muuttuvat kulut. Luonnollisesti, mitä suurempi käyttökate, sitä suhteessa suurempi kauppahinta.

Meille Proakatemialaisille on varmastikin tuttua yrityksen perustaminen. Mutta luulen, että melko monelle voi yrityksen ostaminen vielä olla vieras käsite. Mielestäni ennen yrityksen perustamista, tulee myös pohtia kartuttaa vaihtoehtoja ostaa jonkun toisen yritys. Olen alle listannut kummankin vaihtoehdon hyödyt ja haitat.

Oman yrityksen perustaminen:
Hyödyt:
– ”Puhtaalta pöydältä aloitus”
– Yritystoiminnan alkutaipaleen tuoma kokemus ja oppi
– Kontrolloitu kasvu ja kehitys
– Oma, itse perustettu liiketoiminta/yritys ja siihen liittyvät eri osat
– Aloitus voi olla hyvin matalakynnyksinen ja edullinen

Haitat:
– Yritystoiminnan aloittamiseen liittyvä byrokratia
– Aloitus yleensä liiketoiminnallisesti hidasta ilman merkittävää rahoitusta ja kassavirtaa
– Toiminnan aloittamiseen liittyvät riskit (epävarmuus kannattavuudesta ja liikeidean toimivuudesta)

Ulkopuolisen yrityksen/yritystoiminnan ostaminen:
Hyödyt:
– Valmiiksi testattu ja pyörivä liikeidea, jossa (toivottavasti) kannattava liiketoiminta
– Iso osa byrokratioista valmiiksi hoidettu (perustamisdokumentit, luvat jne)
– Valmis kassavirta
– Valmiit asiakas- ja yhteistyökumppaniverkostot ja tunnettavuus
Haitat:
– Jonkun toisen liikeidea/toiminta
– Yrityksen velkataakan siirtyminen ostajalle
– Mitä kannattavampi yritys, sen korkeampi kauppahinta

Puhuttaessa yrityskaupoista, on kyseessä usein vähintään kymmenien tuhansien eurojen kaupoista. Harvalla meistä on kuitenkaan tuollaisia summia ”ylimääräisenä” laittaa käteisostolla menemään, vaan yleensä tällaisiin kauppoihin haetaan ulkopuolista rahoitusta.
Rahoituksen saamiseen vaikuttaa useakin tekijä. Suurimpina tekijöinä lainantarjoaja tyypillisesti tarvitsee lainaa hakevalta yritykseltä: liiketoimintasuunnitelman, kassavirtalaskelman ja/tai ennusteita, sekä vakuuksia kuten esimerkiksi kiinteistöjä tai muuta realisoitavaa vakuutta.
Aina ei kuitenkaan itse lainaa hakevalla yrityksellä ole pakko olla tällaista reaalivakuutta, vaan esimerkiksi Finnvera voi myöntää vakuuden pankkilainalle 80% asti lainan suuruudesta.

Seminaarissa käsiteltävät aiheet liittyen rahoitukseen ja omistajavaihdokseen olivat hyvin mielenkiintoisia ja opin sieltä paljon, sekä tapasin hienoja ihmisiä. Oppiminen ja verkostoituminen olivatkin minulle tähän tapahtumaan osallistumisen pääsyyt. Lisäksi yrityksessämme on ollut puhetta tulevaisuudessa jonkin yrityksen tai yritystoiminnan ostamisesta, joten oli mukavaa saada ammennettua tietoa myös tästä aiheesta itse ammattilaisten suusta.

Nyt kun koronakin on alkanut pikku hiljaa helpottumaan ja tällaisia tapahtumia voidaan vähitellen jo taas järjestää niin suosittelen kyllä vahvasti jokaista osallistumaan näihin!

Lähteet:
Yrityksenvaihdosmarkkinat-seminaari – TE-palvelut (2021)
https://www.op.fi/yritykset/rahoitus/investoinnit/yrityslaina/yrityslaina-korko-ja-hinnat
https://www.finnvera.fi/kasvu/tietoja-omistajanvaihdoksesta/laske-yrityksen-arvo

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close