Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Scrum – ketterää projektinhallintaa vai ajanhukkaa?



Kirjoittanut: Jenna Tirkkonen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Otimme tiimimme kanssa ohjelmistopuolelta enemmän tutun scrum – mallin syksyllä käyttöön ketteröittämään ja tehostamaan yhteistä toimintaamme. Tässä esseessä avaan ensifiiliksiä scrumista, ajatuksia sekä odotuksia ja onnistumisia ensimmäisen scrum-viikon jäljiltä. Kun kuulin ensi kertaa scrumista, ensireaktioni oli kutakuinkin tällainen ”wau, tämä on juuri se, mitä  tiimimme kaipaa!” Ja paljastettakoon, että fiilikseni on edelleen samanlainen, ellei jopa vielä innostuneempi. Ensin hieman yksinkertaistettua faktatietoa scrum-tekniikasta, tästä itsessäni riemunkiljahduksia aiheuttavasta toimintaa ketteröittävästä mallista, eli scrum (osittain) pähkinänkuoressa:

Scrumissa on erilaiset roolit. Tässä esiteltynä lyhyesti meidän scrumissamme käytettävät roolit;

Tuotteen omistaja (product owner) eli meidän tapauksessamme meidän tiimimme business leader.

Scrum-mestari (scrum master), eli ”tiimin palveleva johtaja”.

Kehitystiimi 5-6 henkilön tiimi joihin suurempi tiimi on jaettu, me arvoimme tiimit.

Hieman prosessista, ensin pisteytimme koko tiimin voimin erilaisia tehtäviä (esim esseepisteet) tietyn arvoisiksi, ja jakauduimme  5-6 henkilön scrum- tiimeihin. Scrum- tiimeissä ”kerätään” pisteitä, eli esimerkiksi esseille on asetettu pisteet, ja kukin scrum-tiimi miettii itselleen sprinttien tavoitteet pisteiden kautta. Kun scrum-tiimeihin on jakauduttu, oli ensimmäisenä vuorossa sprintin suunnittelu. Suunnittelimme scrum-tiimeissä, mitä tulevalla sprintillä tullaan tekemään, tavoitteet tulevalle sprintille yms. Mikä on sprintti? Sprintti on 1-4 viikkoa kestävä jakso, jolla scrum- tiimi pyrkii suorittamaan suunniteltuja tehtäviä ja keräämään pisteitä päästäkseen asetettuihin tavoitteisiin. Uusi sprintti alkaa välittömästi edellisen loputtua.

Päivittäin käydään daily scrum, eli tiimiläiset kertovat vuorollaan (whatsapissa, kasvotusten, miten onkaan päätetty) seuraavat asiat:

1) Mitä teit edellisen päivän aikana?

2) Mitä aiot tehdä seuraavan päivän aikana?

3) Mitä esteitä tai hidasteita sprintille asetetulle tavoitteelle on?

Daily scrumin kesto on maksimissaan  15 minuuttia.

Kun sprintti on ohi, on sprinttikatselmoinnin aika. Silloin keskitytään tehtyyn työhön, siihen, mitä sprintillä on saatu aikaan. Esitellään siis ”valmista tuotetta” tuotteenomistajalle. Viimeisenä on retrospektiivi, jossa tiimi kokoontuu miettimään, mikä meni hyvin, mikä huonosti ja mitä voitaisiin mahdollisesti tehdä paremmin tai toisin seuraavalla sprintillä. Tässä hyvin tiivistetysti scrum sillä tavalla kuin itse sen näen ja koen. Aiheesta löytyy runsaasti tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta, se ei nimittäin ikävä kylläkään ole näin yksinkertaista.

Uskon, että scrum tulee paljastamaan tiimistämme uusia puolia, ehkä henkilöitä, jotka eivät pysty sitoutumaan tiimiin syystä tai toisesta, ja toisaalta myös nostamaan uusia tähtiä esiin riveistämme. Scrum erottelee jyvät akanoista. Oma scrum- tiimini on täynnä tehokkaita tekijöitä. Alkumetreillä hieman myönnän kauhistelleeni suuria pistetavoitteitamme, mutta kun kävimme yhdessä tavoitteita ja kalentereitamme läpi, tajusin, että tavoitteet ovat hyvinkin realistisia ja mahdollisia toteuttaa. Alussa ylitseni vyöryi stressiaalto; miten selviän tästä kaikesta työmäärästä vastuutehtävien ja projektien lisäksi, mutta yhden tiimiläisemme kommentti avasi silmäni; scrum ei ole tuonut tiimiimme mitään tehtäviä lisää, vaan tehtävät meillä ovat olleet kokoajan pöydällä, nyt niille vain asetetaan ajalliset tavoitteet ja tehostetaan niiden tekemistä. Nimenomaan, scrum ei tuonut mitään uusia tehtäviä tehtävälistoillemme, vaan sen tarkoituksena on ketteröittää ja tehostaa tekemistämme; saada aikaansaamisen tunteita jokaiselle ja myös pisteiden kautta motivoida tekemään. Olen huomannut jopa, että scrum on saanut yleisesti stressitasoni laskemaan, sillä olemme yhdessä keskustelleet mm. ajanhallinnasta ja löytäneet siihen liittyviin ongelmiin ratkaisuja.

Scrumin vaikutukset ovat olleet omalla kohdallani myönteiset. Koen, että olen saanut henkiökohtaisella tasolla runsaasti tehokkuutta omaan tekemiseen ja  olen oppinut aikatauluttamaan tekemistäni oikein. Olen myös tarttunut herkemmin esimerkiksi esseiden kirjoittamiseen kuin aiemmin, eikä se tunnu enää ”pakolliselta” vaan enemmänkin opin haalimiselta (ja myös scrum-pisteiden). Scrumin myötä silmäni ovat auenneet sille, että teemme todellakin hommaa ”yhteiseen pottiin” ja toivon, että tämä avautuu myös muulle tiimille ja konkretisoituu näiden pikkutiimien kautta. Se, että keräämme esimerkiksi juurikin esseistä pisteitä yhteisesti scrum-tiimille, on sama asia kuin se, että keräämme niitä koko tiimille. Jollain tavalla tämä pienempiin tiimiin jakautuminen on saanut siis itsessäni ainakin sen ehkä jossain päiväunilla olleen tiimipelaajan sielun jälleen heräämään.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close