Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Satu pingviineistä



Kirjoittanut: Olli Pohjoisvirta - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olen viime aikoina lukenut paljon satuja, niin ketuista, koirista ja hevosista kuin prinsseistä ja prinsessoistakin, joten kirja pingviineistä oli oikeastaan vain ajan kysymys. Sadut ovat opettavaisia eikä kertomus pian kodittomista pingviineistä ollut poikkeus. Tällä kertaa en tosin saanut lukuseurakseni perijätärtä, vaan jouduin selviämään yksin, koska kirjassa oli kuulemma liian vähän kuvia. Olen samaa mieltä. Tarinan muotoon kirjoitettu ”Jäävuoremme sulaa” käsittelee varsin helposti lähestyttävästi muutosjohtamista ja se pyrkii kääntämään bisnesjargonin muotoon, jonka ymmärtää niin liikemies kuin Valuen pinkkukin. Haasteeksi uuden oppimiseen tuleekin ehkä juuri tuo lähestyttävyys. Kirjan sanoma vaikuttaa ensivaikutelmana niin itsestään selvältä, että vaatii hieman viitseliäisyyttä miettiä, kuinka tarina soveltuu tosielämään. Se ei tarkoita, ettenkö olisi pitänyt kirjasta, vaan pikemminkin päinvastoin.

Sulavia tai vähintäänkin sulamispistettä läheneviä jäävuoria voi tulla vastaan millä tahansa elämän osa-alueella. Ainut vakio on muutos. Kuinka siis varautua, tai ennemminkin aikaansaada muutos?

Saa aikaan kiireen tuntu

Kotterin esittelemä ensimmäinen askel muutoksen tiellä on saada aikaan kiire. Tässä vaiheessa ei vielä tarvitse tietää miten muutos toteutetaan, vaan tärkeää on saada luotua vähittäänkin osittainen konsensus siitä, että muutokselle tosiaan on tarve. Kannattaa myös hyväksyä se, että vastaväitteiltä tulee ja täydellistä yksimielisyyttä on ehkä mahdotonta saavuttaa. Riittää, että enemmistö sisäistää asian.

Kokoa ryhmä muutosta vetämään

Kun motivaatio muutokselle on luotu, on aika kerätä ryhmä vetämään vaadittava prosessi läpi. Ryhmä tarvitsee jäseniä, jotka täydentävät toisiaan ainakin seuraavilla ominaisuuksilla: johtajuus, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, analyysikyky ja kiireen sisäistäminen. Tiivis ryhmä mahdollistaa erilaisten näkökulmien esiintuomisen säilyen kuitenkin päätöksentekokykyisenä.

Päätä mitä tehdään

Vasta nyt on aika miettiä konkreettinen visio ja toimintastrategia sen saavuttamiseksi. ”Selvitä, millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden.” (Kotter, 125) Lähtökohtana on luonnollisesti se, että muutoksen jälkeen tilanne on parempi kuin ilman muutosta. Pingviinien tapauksessa edessä oli todennäköinen kuolema, mutta työorganisaatioista puhuttaessa tilanne on harvoin aivan niin dramaattinen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö muutos olisi erittäin edullinen koko organisaatiolle. Meillä on Valuessa ollut paljon puhetta dialogista ja sen laadusta, tai oikeastaan laadun puutteesta. Se olisi ainakin yksi asia, jota kehittämällä hyötyisimme kaikki.

Toteuta

Tarve – check. Ryhmä – check. Visio – check. Nyt on aika myydä visio ja toimintastrategia muulle organisaatiolle. Käytännössä tämä vaihe on sama kuin ensimmäinenkin, mutta nyt ei myydä muutostarvetta, vaan tavoitteena on saada mahdollisimman moni ymmärtämään ja hyväksymään visio sekä strategia sen saavuttamiseksi. Jälleen kannattaa hyväksyä se, etteivät kaikki ole välittömästi vakuuttuneita. Se on enemmän kuin luultavaa, ja se on aivan ok. Kirjassakin lähtötilanne oli, että työryhmän esityksen ymmärsi ja hyväksyi pingviiniyhdyskunnasta vain 30 % yhteisöstä. Kun se ensimmäisen kerran kuuli siitä.

Valtuuta toiset toimimaan

Tässä vaiheessa kaikki halukkaat apukädet ovat tervetulleita. Mitä useampi sitoutuu visioon ja on valmiita toimimaan sen eteen, sitä parempi. Valtuuttaminen on erinomainen tapa paitsi sitouttaa ihmisiä yhteiseen visioon, myös nopeuttaa muutosta heidän panoksensa kautta.

Kehitä lyhyen aikavälin voittoja

”Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin.” Onnistumiset tuntuvat kivoilta. Ja ne myös osoittavat muutoksen olevan mahdollinen ja että siitä seuraa hyvää. On inhimillistä vastustaa muutosta, joten onnistumiset ovat tärkeitä, jotta saadaan kaikki, erityisesti epäilijät, huomaamaan, että vaivannäkö on sen arvoista.

Älä luovuta

”Paina päälle entistä kovemmin ja kiivaammin ensimmäisten menestysten jälkeen.” Ensimmäinen onnistuminen on lumipallo, joka vieritetään lumivyöryksi. Positiivinen kierre luo uusia onnistumisia ja vähitellen sitoutumisprosentti kasvaa. Kun epäilijätkin saadaan sitoutumaan visioon, on muutos väistämätön tosiasia.

Luo uusi kulttuuri

”Pidä kiinni uusista toimintatavoista ja varmista, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja syrjäyttämään vanhat perinteet.” (Kotter, 126) Old habits die hard. Vaatii toistoja ennen kuin toiminnasta tulee tapa, vastaavasti vie aikaa ennen kuin vanhasta toiminnasta pääsee eroon. Ei kannata siis lopettaa työtä ennen kuin aito muutos on saavutettu.

”Ihmiset saattavat (joskus) olla jopa pingviinejä fiksumpia.” – John Kotter

 

Lähteet: Kotter John (2014): Jäävuoremme sulaa Talentum

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close