Tampere
15 Jan, Friday
-12° C

Proakatemian esseepankki

Sattuman huijaamaKirjoittanut: Kaisa Ojaniemi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Fooled By Randomness
Nassim Nicholas Taleb
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Luin tiivistelmän Nassim Nicholas Talebin kirjasta Fooled By Randomness. Tämä taitaa olla ensimmäinen englanninkielinen lähde, jota kirjaesseessäni käytän, joten saan olla ihan ylpeä itsestäni. Ja vinkkinä muillekin, että jos pitkien englanninkielisten kirjojen lukeminen ei suju, voi aloittaa tiivistelmistä. Kirjassa ei ole sivunumeroita, joten en pysty viittaamaan sivuihin. Halusin kirjoittaa aiheesta menestys ja menestyminen. Minulla oli erittäin mielenkiintoinen keskustelu aiheesta ja tuli sellainen fiilis, että tästä on pakko kirjoittaa essee. Mitä menestyminen on? Mitä se tarkoittaa? Miten sen voi saavuttaa? Kuka sen voi saavuttaa ja miten? Kirjassa puhutaan siitä, miten sattuman merkitys usein unohdetaan. Kirjassa puhutaan paljon treidaamisesta ja siitä, paljonko siinä on loppupeleissä kysymys tuurista ja paljonko taidosta.

Mitä se menestyminen nyt sitten minulle tarkoittaa? Keskustelun pohjalta nousi ajatus, että jos haluaa olla menestynyt pitää olla menestynyt jossain tietyssä asiassa. Harva ihminen on menestynyt kaikilla elämänsä osa-alueilla. Eli jos haluat olla menestynyt, sinun täytyy ensiksi päättää missä asiassa haluat olla menestynyt. Voi hyvin olla, että menestyksen himo yhdessä asiassa heikentää elämän muita osa-alueita, tai sitten toisinpäin.

“Our belief that we owe our success to our own abilities, instead of recognizing most of our success comes from chance, is just another primitive superstition from our ancient past”

Kirjassa puhutaan siitä, kuinka uskomme kaiken menestyksen johtuvan meidän omista kyvyistämme. Todellisuudessa menestys johtuu tuurista tai sattumasta. Tätä on hyvin vaikea ymmärtää, koska meille toitotetaan jo hyvin pienestä pitäen: ole ahkera, tee töitä, opiskele korkealle, mene hyviin töihin ja menesty. Mitä järkeä tässä on, jos menestys on kuitenkin sattumasta kiinni?

“We all too often hold up a great businessman in high esteem for great skill and vision, when in reality 99.9 percent of his riches are due purely to chance.”

Mietimme keskustelussamme sitä, että onko esimerkiksi Donald Trump menestynyt. Osan mielestä hän oli, mutta joidenkin mielestä hän ei ollut. Jotkut siis ajattelevat, että menestyminen on vahvasti sidoksissa rahaan ja valtaan, toiset taas ajattelevat, ettei Trump voi olla menestynyt, koska liian moni ihminen vihaa häntä. Toinen esimerkki, jota mietimme oli amerikkalainen naisräppäri Cardi B, joka on lähtöisin köyhistä oloista ja voittanut ensimmäisenä naispuolisena artistina parhaan rap-albumin Grammyn. Myös häntä pidettiin menestyneenä.

“If you are so rich, Why aren’t you so smart?”

En tiedä ovatko Trump ja Cardi B huonoja esimerkkejä, jos mietimme menestyjiä, mutta he molemmat ovat menestyneitä ainakin joillain mittareilla. Ovatko he sitten erityisen älykkäitä? Älykkyyttä toki on erilaista ja sitä on hankala mitata. Itse en usko, että he ovat menestyneet pelkästään (tai ollenkaan) älykkyytensä ansiosta. Jos mietin näitä kahta, löydän ainakin yhden piirteen, joka sopii heihin molempiin. He molemmat ovat tietyllä tapaa röyhkeitä. He ovat tienneet mitä haluavat ja sitten vain ottaneet sen. Heitä ei kiinnosta, mitä muut heistä ajattelevat. He eivät tunne häpeää, eivät sääliä vaan ovat menneet määrätietoisesti kohti omia tavoitteitaan. Tämä kaikki oli siis vain pelkkää mielikuvaa, ei niinkään faktaa.

“The author begins to address the role that randomness plays in our lives. For example, randomness plays a much greater role in determining someone’s wealth than intelligence or business skills.”

Liiketoimintataitojen kehittäminen on Revenan kevään 2021 tavoite. Mitä liiketointataidot tai älykkyys liiketoiminnassa edes tarkoittaa? Itse vastasin että taito hankkia asiakkaita, taito löytää sopiva liiketoimintamalli ja taito myydä ja markkinoida omaa tuotettaan/palveluaan. Ei ole hirveän motivoivaa lähteä opettelemaan näitä taitoja, jos kaikki on loppupeleissä kiinni tuurista. Tai ei siis kaikki ole. Tekstissähän puhuttiin, että sattuma näyttelee enemmän roolia varallisuuden määrässä kuin älykkyys tai taidot. Niinhän se menee, että pelkästään töitä tekemällä ei rikastu. Rikastumiseen tarvitaan paljon muutakin kuin pelkästään työn tekemistä. Onko rikastuminen sitten kuitenkin sama asia kuin menestyminen?

”The author illustrates this concept with Russian Roulette – the winner will receive praise from journalists (much like the business tycoons) but those who got the bullet chamber will just be an obituary and statistic.”

No mietitäänpä hetki mitä rikastuminen oikein vaatii. Onko se niin kuin venäläinen ruletti? Suuri mahdollisuus kuolla, mutta pieni mahdollisuus tulla rikkaaksi. Minusta tämä on hyvä vertaus, jos lehdet uutisoivat esimerkiksi treidauksella, start up-sijoituksilla tai kybervaluuttakeinottelulla äkkirikastuneista henkilöistä. Kyllä, he ovat rikastuneet, mutta myös riski on ollut äärimmäisen suuri. Lehdissä myöskin on aika harvoin juttua niistä, joilla ei ollut onni heidän matkassaan. He ovat vain muistokirjoituksia tai tilastoja.

“Great men of history such as Julius Caesar and Alexander the Great were just really lucky. They won their wars by chance, while people like Hitler and Hannibal did not. They only won because they took risks, and they just happened to succeed in those decisions. “

Monet meistä yrittävät ennustaa tulevaisuutta. ”Bitcoinin arvo nousee” tai ”Tesla on uusi automaailman ykkönen” Jos he osuvat oikeaan, heitä myös pidetään erityisen älykkäinä, koska heidän arvauksensa nyt sattui menemään oikeaan. Mutta totuus tässäkin asiassa on se, että voittaa ei voi ottamatta riskejä ja veikkaamatta ei voi olla oikeassa. Kirja on oikeastaan hyvin masentava ja antaa jopa vähän nihilistisen kuvan elämästä: Kaikki vain tapahtuu, et voi itse vaikuttaa mihinkään. Toisaalta kirja antaa toivoa, että jopa vähän tyhmemmillä tai köyhemmilläkin ihmisillä on mahdollisuus menestykseen. Et tarvitse menestyäksesi kuin hyvää tuuria, ja se on ilmaista. Eipä tässä sitten muuta kuin kannustan ihmisiä ottamaan riskejä ja nauttimaan hyvän tuurin kantavista hedelmistä.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close