Tampere
30 Sep, Saturday
11° C

Proakatemian esseepankki

SanatKirjoittanut: Melissa Keränen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sanojen supervoima
Martti Vaalahti
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

’’Sanat ovat, tietenkin, ihmiskunnan huumeista voimakkaimmat.’’

 

– Rudyard Kipling

 

 

Sana. Jokaisella sanalla on merkitys. Sanoilla ilmaistaan tunteita, jaetaan tietoa. Sanoilla ilmaistaan itseään, sanat herättävät meissä tunteita.

Olen huono käyttämään sanoja – sanoittamaan omia ajatuksiani – jonka takia minut saatetaan ymmärtää väärin. Etenkin sellaisissa tilanteissa, joissa sanoilla saattaa olla enemmän merkitystä, asiapitoisessa dialogissa (paja, palaveri tms).  Ajatusten myrsky pään sisällä, on usein niin voimakas, että on vaikeaa koota juuri ne oikeat sanat, jotta viestini menisi perille sellaisenaan, kuin olen sitä ajatellut. Tietysti joissain tilanteissa viesti saatetaan haluta ymmärtää väärin. Kuitenkin sanoilla ja sanavalinnoilla on iso merkitys. Sanoilla pystyt vaikuttamaan muihin ihmisiin, vaikutus on valtaa.

 

’’Jokaista varten on olemassa lause, joukko sanoja, jolla on voima tuhota sinut – ja jokaista varten on olemassa lause, joukko sanoja, joka voi parantaa sinut.’’

 

 – Philip K. Dick

 

 

Minun täytyy tässä myöntää avoimesti, minun paheeni on, käyttää sanoja ja sanoa asioita, niitä sen enempää ajattelematta. Tästä olen yrittänyt opetella pois, jotta harkitsisin huolellisemmin sitä, mitä sanoisin. Hyvin useasti olen joutunut sellaiseen tilanteeseen, että olen sanonut jotain, jonka jälkeen tunnistan väärin valitut sanat ja huomaan niiden peruuttamattomat seuraukset. Olen saattanut suututtaa toisen, tai aiheuttaa pahan mielen. Lähtökohtaisesti minulla ei ole koskaan tarkoituksena satuttaa ketään, kuitenkin on ollut tilanteita, jossa tunteiden kuohutessa olen käyttänyt sanoja, niitä sen enempää miettimättä. Olen tehnyt itsestäni tyhmän.

 

 

 

Vaikuta tunteella

 

 

Sanoilla on suuri vaikutus tunteisiin, miten saamme muuttamaan tunteet teoiksi. Jos mietin hetken omia arkisia valintojani, saatan päivän aikana muutamaan kertaan päätyä sellaiseen tilanteeseen, jolloin haluan pois epävarmuuden tunteesta. Päätökset riippuvat tarinoista, joita kerron itselleni, mielikuvitukseni tuotteesta (Vaalahti 2018, 94). Halutaksemme vaikuttaa toisiin, tulee meidän luoda luottamus ihmisten välillä. Luottamus on seuraus tunteista – samaistumisen tunteesta – jonka jälkeen tulee ymmärrys. Jos tahdon, että muut ovat kanssani samaa mieltä, tulee minun johdatella heille se tunne, että he keksivät idean. Jos haluaisin ymmärrystä muilta ihmisiltä, tulisi minun varmistaa, että muut tuntevat myötätuntoa asiaani ja minua kohtaan. Kuulostaako helpolta? Ei minustakaan.

Jos haluan vaikuttaa muihin ihmisiin, tulisi minun ymmärtää syy-seuraussuhteet, sekä hallita omat tunteeni. Näiden molempien asioiden hallitseminen auttaa löytämään oikeat sanat. Ihmiset eivät sitoudu ulkonäköön, tuotteisiin, yritykseen, vaan he sitoutuvat herättämäsi tunteen äärelle yhä uudelleen. (2018, 101) Omalla verbaalisuudella meidän on herätettävä muissa tärkeiksi luokittelevia tunteita, jotta saamme muissa tekoja aikaan. Tärkeitä tunteita universaalisti ovat muun muassa, kunnioitus, ymmärrys ja luottamus. Jos valitsemme tilanteissa oikeat sanat, saamme muissa edellä mainittuja tunteita aikaan, saamme heidät ideaali tilanteessa toimimaan halutulla tavalla.

Tarinankerronnan jalo taito

 

 

’’He, jotka kertovat tarinoita, hallitsevat maailmaa.’’

 

– Pohjois-Amerikan intiaanien sananlasku

 

 

Hyvät tarinankertojat pystyvät havainnollistamaan esimerkiksi monimutkaiset asiat arkisten esimerkkien ja huumorin kautta. Tarinat muuttavat ihmisiä ja muovaavat jopa kulttuureja. Ne ovat iänikuisen vanha vaikuttamisen väline. (2018, 116)

Minulla on ystävä, joka on aivan älyttömän hyvä tarinankertoja. Hän pystyy vaikuttamaan minuun suuresti omalla humoristisella olemuksellaan, sekä taitavalla verbaliikalla. Uskon siihen, että tarinankerronta on tehokkain tapa vaikuttaa. Ystäväni on lahjakas myyjä, saanut palkintoja omasta myynnistään, ihmiset rakastuvat häneen, hänen tarinaansa. Haluan opetella myös saman tarinankerronnan taidon, jolloin pystyn vetoamaan ihmisten tunteisiin. Tarinat jättävät meihin tunnejäljen, eikä se tunne unohdu koskaan. Jos halutaan saada aikaan muutosta, on tiedostettava, että jokainen meistä on tarinankertoja, kaikkein eniten kerromme tarinoita itsellemme. Ihmisten välinen vuorovaikutus ei ole mitään muuta kuin tarinankerrontaa – kertomuksia tapahtumista, kokemuksista ja tunteista. (2018, 119) Tarinoihin perustuu maailman jokaisen innostuksen ja motivaation tunne, tarinat antavat päämäärän ja maineen ylläpidettäväksi. Kun ajattelet tarkkaan asiaa – tarinaa – koko maailmankaikkeus on kuin suuri tarina, jonka näyttämöllä seisomme hetken.

Voimme olla joko fyysisesti lähellä toisiamme, tai kuinka kaukana tahansa, tarinat erottavat tai yhdistävät meitä.

Lähteet:

Vaalahti, M. 2018. Sanojen super voima. Helsinki, WSOY.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close