


Säästösuunnitelmat konkreettisiksi
Esseen tyyppi: / esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Raha-asiat ovat aina jollain tapaa kiinnostaneet minua, mutta jossain kohtaa huomaan aina kuitenkin kyllästyväni pelkkiin numeroihin. Ehkä kuitenkin se, että raha pyörittää tätä maailmaan niin hallitsevasti, saa minut kuitenkin kiinnostumaan siitä edes jollain tasolla. Rahan hallitsevuus saa itsessäni aikaan sen, että haluan itsekin olla perillä omista raha-asioistani.
Nyt, kun opinnot alkavat olla loppusuoralla päätin tarttua härkää sarvista ja miettiä, kuinka hoidan raha-asiani ja millä tavoilla säästän tulevaisuutta varten. Aloin lukemaan Unna Lehtipuun ja Terhi Majasalmen Rikastamo- kirjaa, josta löysin kätevän säästöstrategian.
Viiden salkun taktiikka:
- SOS-KASSA.Sos-kassa (save our souls) on tili, jossa sinulla on säästettynä 1000€ yllättäviä menoja varten. Tämän salkun rahaa käytetään kun elämän yllättää; hammas katkeaa, auto jättää tien päälle tai saat sakkoja. Tili on erillinen tili käyttötilistä ja tarkoitettu vain pakollisiin yllättäviin menoihin. Alennuksessa olevat kengät eivät kuulu tämän tilin pakollisiin menoihin.
- Tälle tilille on tarkoitus kartuttaa 3-6 kuukauden pakollisten menojen suuruisen summan.Tämä on toissijainen vararahasto, johon voi turvautua, jos jää työttömäksi, asunnottomaksi tai tarvitset yllättäen enemmän rahaa tärkeään hankkeeseen. Tämä tili varmistaa, ettei sinun tarvitse purkaa pitkäaikaisia sijoituksia tai turvautua pikavippeihin. Puskurirahaston tarkoituksena on luoda vapauden tunnetta. Se mahdollistaa esimerkiksi tiukassa paikassa huonosta työpaikasta irtisanoutumisen tai kehnosta parisuhteesta pois lähtemisen. Toisin sanoen puskurirahasto on henkisen vapauden rahasto, jota ei välttämättä tarvitse koskaan käyttää, mutta jo pelkkä sen olemassaolo helpottaa oloa.
- PUOLENMATKAN SIJOITUSSALKKU.Kun tavoitteesi on muutaman vuoden päässä, voit alkaa säästämään rahojasi puolenmatkan salkkuun. Nämä rahat sijoitat siis esimerkiksi arvopapereihin tai muuhun tuottavaan sijoitusmuotoon. Tämä säästösuunnitelma olisi hyvä olla voimassa vähintään 5-10 vuotta, jotta pörssikurssien nousut ja laskut koituvat sinun eduksesi.
- ELÄKESALKKU. Tässä säästösuunnitelma on, tietysti iästä riippuen, 30-50 vuotta. Tällaisessa ajassa korkoa korolle- ilmiö ehtii tekemään ihmeitä jo pienilläkin alkupanostuksilla. Salkun on tarkoitus kerryttää rahaa vanhoja päiviäsi varten.
- HYVÄN MIELEN SALKKU. Tätä rahastoa voi kutsua millä nimellä haluaa: riemurahasto, hupirahasto, matkakassa, unelmapankki, tai vaikkapa hauskan rahan rahasto. Tämän rahaston on tarkoitus säästää aina pieni siivu tuloistasi oman hyvinvointisi edistämiseen. Sen on tarkoitus tuottaa hyvää mieltä sinulle lähitulevaisuudessa. Aivot, keho ja mieli kaipaa palkitsemista, kun se pääsee tavoitteisiin, joten tämän tilin on tarkoitus mahdollistaa ne palkinnot. Nämä rahat on tarkoitettu pelkkiin hyvän mielen juttuihin: herkutteluun, matkusteluun, lahjoihin itselle ja muille. Tilin on tarkoitus olla olemassa, koska elämä on tässä ja nyt ja sitä kannattaa aika ajoin pysähtyä juhlistamaan ja kiittämään!
Vaikka näin opiskelijana näiden salkkujen määrä tuntuu suurelta, uskon että se on ihan mahdollista. Kirjan kirjoittajatkin toteavat, että vauva-askelin alkuun ja tavoitteita pikkuhiljaa suuremmiksi! Pääasia tässäkin asiassa on, että säästämisen aloittaa!
Julkaistu: https://marjakkk.blogspot.com/2018/11/saastosuunnitelmat-konkreettisiksi.html#more