Tampere
18 Apr, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

SaaS vs. Open Source verkkokauppa-alustojen kohdalla



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nykypäivänä verkkokauppojen luominen on tehty suhteellisen helpoksi erilaisten sähköisten järjestelmien avulla. Tällaisia järjestelmiä ovat esimerkiksi tunnetut WooCommerce, Magento, Shopify tai MyCashflow, joihin olen itsekin tutustunut verkkosuunnittelutöiden lomassa. Nämä järjestelmät ovat kaikki erikoistuneet verkkokappojen tuottamiseen ja ylläpitämiseen, mutta niillä omat eronsa. Nämä neljä esimerkkiä voidaan jakaa kahteen kategoriaan: Software as a Service-järjestelmät (SaaS) ja avoimen lähdekoodin (Open Source) järjestelmät. SaaS-järjestelmiin lukeutuvat Shopify ja MyCashflow ja avoimen lähdekoodin järjestelmiin WooCommerce ja Magento. Mitäs nämä sitten oikein tarkoittavat?

SaaS-järjestelmät ovat yleisesti selain- tai applikaatiopohjaisia palveluita, joita ylläpidetään niiden tarjoajien toimesta. Näiden järjestelmien käyttäjät eivät varsinaisesti omista käyttämäänsä palvelua, vaan ne ovat ikään kuin vuokrattavia palveluita, joidenka hinta määräytyy käyttäjälle yleensä käyttömäärän ja haluttujen ominaisuuksien mukaan. Yleisesti näissä palveluissa on valittavissa jokin paketti (Price Plan), johon sisältyy tietyt ominaisuudet ja laajuus mahdollisesta sisällön kapasiteetista. Yleisesti SaaS-palvelu maksaa käyttäjälleen noin 30 dollarista muutamiin satoihin dollareihin kuussa. SaaS-järjestelmien hyödyiksi lukeutuvat usein niiden loistava skaalautuvuus ja käyttäjän mahdollisuus muodostaa verkkokauppatoimintaa ilman sen suurempaa teknistä osaamista, koska palveluntarjoaja ylläpitää palvelua hoitaen kaikki mahdolliset järjestelmä- ja tietoturvapäivitykset. Lisäksi SaaS-pohjaiset verkkokaupat ovat todella nopeita laittaa pystyyn. Jos et ole tietoteknisissä asioissa lainkaan mukavuusalueella ja suuremman hinnan maksaminen palvelun käytöstä, joka mahdollistaa nopean kaupan pystyttämisen ja loistavan asiakastuen, voi SaaS-järjestelmä olla sinulle parempi vaihtoehto verrattuna avoimen lähdekoodin järjestelmään.

Avoimen lähdekoodin järjestelmäksi luokitellaan sellaiset palvelut, joita käyttäjän on mahdollista ladata omalle tietokoneelleen ja muokata järjestelmää omien halujensa mukaan. Avoimen lähdekoodin järjestelmien tarkoituksena on palveluiden kollektiivinen kehitys vapaaehtoisten kehittäjien ja palvelun käyttäjien avulla. Isoin ero SaaS-järjestelmiin on se, että palvelun omistaa järjestelmän lataaja, mutta järjestelmän ylläpidosta ja verkkoisännöinnin kustannuksista vastaa yleensä käyttäjä itse. Nämä kustannukset ovat kuitenkin erittäin pieniä verrattuna SaaS-järjestelmiin. Ylläpidon kustannuksella käyttäjä saa kuitenkin täyden mahdollisuuden järjestelmän kustomointiin; verraten SaaS-järjestelmiin, joissa käyttäjä on ikään kuin järjestelmän luojien armoilla palvelun muokattavuuteen asetetuissa rajoissa. SaaS-järjestelmissä kuuluu palvelupakettiin yleensä kuitenkin asiakaspalvelu, johon käyttäjä voi ottaa yhteyttä ongelmien ilmetessä. Avoimen lähdekoodin järjestelmien kohdalla olet yleensä kuitenkin omillasi. Niin sanotusti. Esimerkiksi WooCommerce-alustan pääohjelmistoa WordPressiä kehittää miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa, joihin voit tukeutua eriaisten foorumien kautta. Verrattuna SaaS-järjestelmiin avoimen lähdekoodin järjestelmät vaativat niiden käyttäjiltä kuitenkin usein enemmän asennus- ja järjestelytyötä sekä jonkinlaista teknistä osaamista. Joten jos käyttäjällä on kiire avata verkkokauppa, voi SaaS-järjestelmä olla tässä tilanteessa toimivampi. Kuitenkin jos et ole valmis käyttämään suuria summia rahoja kaupan ylläpitämiseen ja toteuttamiseen, kauppa vaatii monimutkaisempaa kustomointia, johon useimmat SaaS-palvelut eivät pysty muokkaantumaan, voi tällöin esimerkiksi WooCommerce tai vaikka Magento olla ainoat vaihtoehdot verrattuna SaaS-palveluihin.

Toivottavasti näistä oli apua!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close