Tampere
03 Dec, Sunday
-10° C

Proakatemian esseepankki

saa mitä haluat – tee mitä haluatKirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Saa mitä haluat
Ilkka Koppelomäki
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Saa mitä haluat – tee mitä haluat

 

Elämässä eksyy usein. Elämässä haaveillaan ja unelmoidaan paremmasta huomisesta. Menestystarinat kiinnostavat ja olemme uteliaita kuulemaan menestyneiden ihmisten virheistä. Ihmisen tulisi aina olla tietoinen, miten oma mieli toimii ja rakentuu. Joskus ihminen havahtuu siihen, että elämänhallinta on muilla kuin itsellä. Koulussa ja töissä käydään vaikkei siitä löydä enää iloa tai merkitystä, ja kuntosalille raahaudutaan kerran kuussa, koska tiedostetaan että liikuntaa täytyy harrastaa, mutta se ei tunnu hyvältä vaan päinvastoin. Tällöin ihminen eksyy hetkellisten tunteiden osoittamaan suuntaan. Elämä on matka, jonka varrella on ennalta-arvaamattomia sekä itse suunniteltuja rasteja. Elämässä tulisi selvittää, mikä on jokaisen oma paikka ja mitä kukin omalta elämältä toivoo.

Tämä kirja ohjaa lukijansa löytämään itsensä, tässä esseessä kerron kirjassa mainitusta elämän tiestä ja ”saa mitä haluat” -prosessista.

Elämän kolme tietä

Helppo

Jos olet valinnut helpon tien, teet asiat niin että elämäsi on sinulle mahdollisimman helppoa, samalla kuitenkin riittävää. Valitset asioita elämääsi, mitkä eivät kuluta sinua. Teet töitä vain sen verran kuin helppo elämäsi vaatii, rahat kuitenkin riittävät sinulle, muttei yhtään enempään. Ihmissuhteissa valitset henkilöt, jotka ovat helppoja ja eivät aiheuta sinulle suuria tunteita. Polku on heidän kanssaan tasainen, ei ylä-alamäkiä.

Haastava

Ei ole elämää ilman haasteita. Haasteet valitaan, ne tulevat omien valintojen seurauksina. Koska tällä tiellä suurin osa vaikeuksista tulee omista valinnoista, ne tuntuvat erilaisilta ja niihin vaikuttaminen on erilaista.

Vaikea

Jos et ole miettinyt, mitä haluat elämältäsi, päädyt tai olet jo vaikealla tiellä. Vaikealla tiellä eletään muiden toiveiden tai sen mukaan, miten ”pitäisi” elää. Tämän tien haasteet tuntuvat merkityksettömiltä ja epämiellyttäviltä, koska koet ettei ne johda mihinkään.

 

Olen haastavalla tiellä

”Luet tätä kirjaa, uskon, että olet haastavalla tiellä. Sinä haluat vaikuttaa elämääsi”, sanotaan kirjan alkupuolella. Jep, haluan.

Haastavaa elämässäni on koulu, yrittäjyys, kiinnostuksen kohteet, harrastukset, kitaran soittaminen ja itsensä johtaminen, siinä muutama näin alkuun. Kotitöistä puhumattakaan. Haastavaa on siis kaikkien asioiden tekeminen sillä tasolla, millä haluaisin. Haluaisin harrastaa ja haastaa itseäni juoksemaan 5km lenkin ennätysajassa, mutta mielessäni pyörii vain tekemättömät kotityöt ja lähenevä deadline esseille. Yksi rakkaista harrastuksistani ja satunnaisesta työstäni näyttelemisestä on välillä tullut pakkopullaa, kun mielessä on sata muutakin asiaa kuin juuri se mitä sillä hetkellä kameran edessä on tekemässä. Töissä Pihurilla koko syksyn työmaat ovat olleet uutta tekemistä, uuden opettelua. Niin monta kertaa on ”ensimmäistä kertaa”, tullut tehtyä tiettyjä rakentamisia ja toimintoja, että tuntuu että aivot olisivat ylikierroksilla kaikesta opitusta.

Saa mitä haluat – teos painottaa päätöksen voimaa. Olen itsekin todennut sen voiman monesti. Käytän ”päättämistä” itseni johtamisessa paljon. Se että suunnittelisin ja aikatauluttaisin kalenteriini hyvin organisoidun päivän huomiselle. Menen nukkumaan ja kas kummaa, ei toteutunutkaan kirjoitettu suunnitelma seuraavana päivänä. Monesti en saa itseäni niskasta kiinni, jos ei ole aivan pakko. Olenkin todennut ei niin organisoidun tavan olevan minulle se paras, ainakaan toistaiseksi. Nyt puhun ” ei miellyttävistä asioista”, mitä viime aikoina on ollut mm. esseerupeama, kodin siivoaminen, paperihommat Pihurissa… Paras tapa loppuvuonna minulle on ollut joka päivä päättäminen. Olen päättänyt herätä aikaisin, vaikka ei olisi pakko, sitten olen päättänyt kirjoittaa ennen aamu 6 esseen, sitten päätän lähteä sen verran aikaisin töihin, että olen työmaalla juuri valoisan ajan alkaessa, kotiin palattuani illalla päätän tiskata. Sitten päätän, olla miettimättä työasioita ja rentoutua illan (kunnes Juho laittaa viestiä tai soittaa työasioista). Päätöksen teolla olisi kirjan mukaan hyvä olla pitkälle ulottuvat tavoitteen, eli miksi päätät näin, no siksi että voin elää myöhemmin haluamaani elämää. Siihen pyrin, mutta tänä syksynä päätökset on tehty lyhyt katseisesti ja ns. risteykseen saavuttua. Miten lähden tapaani parantamaan nyt kiireiden hellitettyä?

Uskon omaa tehokkuuttani kasvattavan se, että kun suunnittelen itse ”miten kannattaisi”, vaikka seuraava viikko hoitaa, niin hyväksytän suunnitelmani tyttöystävälläni tai jollain muulla läheisellä taholla, koska itseni on helpompi pettää kuin muita.

 

Saa mitä haluat – kolmio

Saa mitä haluat – kolmio auttaa sinua saavuttamaan haluamasi elämän.

  1. Tavoite

Se on selkeys siitä, mitä haluat ja et halua. Määrittele itsellesi mahdollisimman kirkas tavoite. Ymmärrettävää, jos se on vaikeaa mutta tee parhaasi. Muista, että sen täytyy merkitä sinulle paljon. Se saa tuntua pelottavalta ja mahdottomalta.

Meidän tavoite Pihurilla on ensivuonna on 100 000€ liikevaihto, vähintään.

 

 

  1. Toiminta

Muutokset (ja päätökset) vaativat aina toimintaa toteutuakseen. Tämä on suurin kompastuskivi, miksi monien unelmat jäävät pelkiksi haaveiksi. Aloittaminen on tärkeintä ja hyvä on aina muistaa, että vähä on enemmän kuin ei yhtään. Saa mitä haluat – ajattelussa sisältyy toimintaan myös kiitollisuus ja onnistumisten juhliminen.

Toiminta Pihurin 2021 tavoitetta kohden on aloitettu jo tämän vuoden puolella. Siirtämällä 10 000-20 000€ edestä projekteja keväälle. Se on alku ja talven aikana laadimme toimintasuunnitelman tarkemmin. Aiomme myös Juhon kanssa nauttia vapaa-ajasta yrityksen kasvattamisen ohessa.

 

  1. Ihmiset

Oikeat ihmiset ympärilläsi, pystyt mihin vain.

Se, ketä tunnet, ei riipu siitä mistä olet kotoisin, vaan siitä mitä teet elämälläsi. ”Kun olet keskellä yötä lukossa oven takana, saat oven auki, jos vain tunnet oikean ihmisen. Tämä on totta riippumatta siitä, mihin tuo ovi johtaa ja kuka sinä olet.” Tämä vertauskuva oli hauska ja osuva.

Pihurilla on jo useita kontakteja, joiden kanssa voimme tehdä yhteistyötä kasvun tavoitteiden toteutumiseksi. Tunnemme ihmisiä puutarha-alalta, rakennusalalta ja hallinnollisilta aloilta, mikä on meille todella suuri apu ongelmien sattuessa kohdalle.

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close