Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Sä saat potkut !



Kirjoittanut: Aleksi Kolunsarka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Nyt kun yksi varhaisnuoruuteni lempiohjelmista Diili palasi vastaanottimien ääreen uudistettuna Jaajo Linnonmaan vetämänä on suhtautuminen tähän sarjaan muuttunut tämän ympäristön myötä oppivaisempaan suuntaan. Ei siis siinä hyvää viihdettäkin Diili tuo Kummelille vastapainoksi, mutta tuosta sarjasta olen tällä hetkellä saanut paljon oppia siitä, millainen on oikea tiimipelaaja. Tästä syystä palasin viime viikolla katsomaan sarjan legendaarista toista tuotantokautta, jossa Hjallis Harkimo etsi asuinalueprojektilleen myyntijohtajaa. Katsoin muutamia jaksoja niin alku- kuin loppuvaiheesta, ja finaalikolmikon olisi voinut ennustaa jo ensimmäisten kahden jakson perusteella. Antti Seppinen (voittaja), Heidi Luumi (2. sija) ja Jethro Rostedt (3.sija) olivat lähes poikkeuksetta ainoat henkilöt, jotka eivät missään vaiheessa keskittyneet toisten yksilöiden heikkouksiin. Tärkeämpää heille oli se, että löydetään yksilöiden vahvuudet, jotka nostattavat tiimin tulosta.

 

Sarjassa paljon tunteita muissa kilpailijoita herätti pedantti sääntömies Jarno Eerola, jolla oli yleensä hyvin vahvat mielipiteet ja taipui herkästi pikkumaisuuteen. Monet kilpailijat moittivat hänen toimintatapojaan ja vahvaa sanallista ulosantia. Jarno oli vahva yksilö ja etenikin todella pitkälle kilpailussa. Antti sanoi yhden tehtävän aikana nauttivansa tehdä töitä Jarnon kanssa siitä syystä, että heidän osaamiset menevät sopivasti ristiin. Että yhdessä heidän mahdollisuudet onnistua tehtävässä ovat suuremmat, kun vahvuutta löytyy eri osa-alueilta ja niitä osataan ja uskalletaan hyödyntää. Tuo on tiimipelaajan ajattelumaailmaa. Yksilöpelaajat olisivat kerännyt vain kovalevylleen tietoja, mitä väärää toinen teki hänen mielestään tai vaihtoehtoisesti rajoittanut toimintaa turhalla nipottamisella. Työporukkaa et voi aina valita, mutta suhtautumistapaa muihin ja ympäristöön voi aina kehittää. Tässä tilanteessa Antti näytti selkeästi sen, minkä takia hän oli selkeä voittaja.

 

Jopa ihan viimeisiin tehtäviin asti kaikki finaalikolmikosta teki töitä tiiminä, ei yksilöinä. Siinä erotettiin jyvät akanoista. Eikä tarvinnut tehdä mitään muuta, kun sivuuttaa hetkeksi oma ylpeys. Näin helppoa on tiimipelaaminen. Tai ei oikeastaan, mutta pienellä yksinkertaisella asialla ohjaat alitajuntaasi toimimaan tiimilähtöisesti. Tiimiorientoituneisuus on tärkein tiimipelaamisen osa-alue. Pitää pelata logolle rinnnassa, eikä nimelle selässä. Merkille pantavaa oli myös finaalikolmikon asenne työntekoon. Oli roolina sitten projektijohtaja, myyntimies, sisäänheittäjä tai sihteeri, niin kaikkeen suhtauduttiin sopivalla vakavuudella. Hymy on tarttuvaa ja monesti sellaisenaan riitti tsemppaamaan muuta tiimiä. Pienestäkin onnistumisesta annettiin heti positiivinen palaute. Senkään ei loppujen lopuksi tarvitse olla kuin ”Hyvää duunii hei!!” ja kivet perään. Ei sen kummoisempaa. Pienillä asioilla on vaikutus kuitenkin isossa kuvassa. ”Tehdään yhdessä töitä niin, että kaikilla on kuitenkin hauskaa”. Nämä sanat olisin voinut kuvitella kenen tahansa finalisteista lausuvan ennen kauden päätösjaksoa.

 

Suosittelen kaikille lämpimästi seuraamaan Diiliä ja YouTubesta katsomaan vanhoja tuottareita. Seuraa tarkasti ihmisten toimintamalleja, vielä parempi jos löydät samaistuttavan persoonan. Tätä tapaa voit päästä objektiivisesti seuraamaan miltä itse saatat näyttää tiimityöskentelyssä muiden silmään. Sarjassa on myös erittäin paljon hyviä esimerkkejä toimeksiannoista, jotka on toteutettu nappiin ja myös päin persettä. Monesti ne ovat samat asiat mitkä vaikuttavat lopputulokseen. Tiimiorientoituneisuus, positiivinen asenne ja yksilöiden hyödyntäminen parhaalla tavalla tiimietua ajatellen tai näiden kaikkien puute. Näillä pienillä asioilla olet lähempänä huipputiimiä.

Kehityn ja kehitän, innostun ja innostan! 25-vuotias tiimiyrittäjä Proakatemialta, joka uskoo paremman ajattelun, yhteistyökykyjen sekä johtajuuden olevan yrityksen menestyksen tärkeimmät mahdollistajat. Lupa verkostoitua!

Kommentit
  • Antti Seppinen

    Kiitos kauniista sanoista ja hyvästä kirjoituksesta. Olin ja olen edelleen sitä mieltä, että kilpailussa kannattaa keskittyä omaan suoritukseen toisten arvostelun sijasta.

    20.4.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close