Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Rokotus stressistä



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rokotus stressistä
Valerii Sinelnikov
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Elämänlaatu on parantunut merkittävästi. Vaikka kehittyneissä maissa ei enää tiedetä nälkää eikä vesipulaa, yhä enemmän ihmisiä sairastuvat vakavimpiin sairauksiin päivästä toiseen. Kenellekään ei tule yllätyksenä, jos sanon että stressi on useimmissa tapauksissa syyllinen sairauksien syntiin hyvinnvoinnin huonontumiseen.

Alun perin stressi on elimistön täysin luonnollinen tapa reagoida vaativiin ja uhkaaviin sekä vaarallisiinkin tilanteisiin. Stressireaktiossa elimistö erittää adrenaliinia ja kortisolia, jolloin suorituskyky paranee hetkeksi ja aineenvaihduntaa kiihtyy. Lyhytaikainen stressi onkin monesti jännittävää ja piristävää on jopa terveellistä terveydelle. Siinä vaiheessa, kun stressijakso pitkittyy ja ihminen ei enää analysoi omia ajatuksia, stressistä johtuva jännitys menee syvemmälle ja syvemmälle. Kuitenkin jos ihminen jatkaa tavallista arkea ja ei ota huomioon kertynyttä stressiä, siitä voi tulla aika haitallisia seurauksia. Tänään minä haluaisin jakaa kuuden etapin menetelmän, joka autaa sinua ymmärtämään stressin alkuperää sekä vapauttaa mieltäsi ylimääräisestä stressistä.

  1. Ota vastuu omasta terveydestäsi

Jos et kanna vastuuta läksyjen tekemisestä saat myöhemmin huonon arvosanan. Olet oman elämäsi luoja ja ansaitsen juuri sellaista elämä, jossa olet tällä hetkellä. Ja kaikki mitä ympärillesi näet, kuulet ja tunnet, on sinun luomasi.

Vaikka jotkut sairaudet vaikuttavat tajunnan tasolla sattumilta, muista että tässä maailmassa ei ole sellaisia. Omasta terveydestä huolehtimista ei ole mahdollista ulkoistaa toiselle ihmiselle. Jos menet lääkäriin ja saat sieltä hyvä hoidon, seuraavaksi on sinun vastuullasi ylläpitää sitä. Joe Dispensa on todistanut omassa kirjassa (2011, Joe Dispensa, You are Placebo) miten ajatukset vaikuttavat meidän terveydentilaamme. Sen sijaan, jos yksilö uskoo, että mitään ei ole tehtävissä oman terveyden edistämiseksi on tämä vastuun pakoilua. Tällöin henkilö asettuu uhrin asemaan. (2016, Viisaselämä.fi).

  1. Reflektointi ja vetovoiman laki

Isaac Newton esitti painovoiman perus lain ensimmäistä kertaa vuonna 1687. Sen mukaan maailmankaikkeuden jokainen massallinen hiukkanen aiheuttaa toiseen massalliseen hiukkaseen voiman, joka on suoraan verrannollinen niiden massojen tuloon ja kääntäen verrannollinen niiden etäisyyden neliöön. (Painovoima, Wikipedia). Rhonda Byrnen on tehnyt siitä yksinkertaistetun lausahduksen omassa teossansa ”Salaisuus” (2008, Salaisuus, Suomi). Sen mukaan samankaltaisuus vetää puoleensa samankaltaisuutta. Ihmisen vallitseva ajatus tai henkinen asenne on magneetti ja henkinen asenne vetää poikkeuksetta puoleensa olosuhteita, jotka vastaavat sen luonnetta. Huolet rahasta vetävät puoleensa varasta, uhri vetää puoleensa tyraania ja niin edelleen.

Tästä voi tehdä looginen päätös, että aggressio ja syyllistäminen ei kannata, sillä olet itse luonut sitä tilannetta. Toisessa ihmisessä ei ole vikaa, vaan olet purkanut aggressiota itsellesi kyseisen ihmisen kautta. Ottamalla vastuuta omista ajatuksistasi sekä teoistasi vältät kielteisistä tilanteista johtuvaa stressiä. Jos mietitään vielä laajemmalla tasolla niin koko informaatio, jonka saamme viiden aistimme kautta, on jatko meistä. Eli ulkoiset mielipiteet, teot, tilanteet ovat jatkoja meidän sisäisestä alitajunnastamme. Tässä kohtaa Sinelnikov suosittelee lokeroida kaikkia tilanteita kahteen ryhmään. Ensimmäiseen ryhmään kuuluu tilanteet, jotka lisäävät sinulle onnellisuutta ja iloa. Toiseen tyhmään kuuluu tilanteet, joista pystyt oppimaan jotain uutta. Jotkut niistä ovat henkisesti tosi raskaita kuten sukulaisen kuolema tai vakava sairaus. Kaikesta huolimatta pitää tiedostaa, että jopa sellainen tuskallinen tilanne on sinulle hyväksi.

 

  1. Positiivinen aikomus

Seuraava etappia on varsinkin vaikeaa hyväksyä. Jokaisella elämän tilanteella on positiivinen aikomus. Maailma on reilu kaikin puolin. Stressitilanne on varsinkin antoisa, sillä se on sinulle jonkinnäköinen vihje. ”Mikä on tämän tilanteen positiivinen aikomus?”, ”Mitä varten tarvitsen nyt tätä tilannetta?”, ”Mitkä oppitunnit minun on opittava mennäkseen eteenpäin?” – sellaisia apukysymyksiä on aina hyvä kysyä jokaisen haastavan tilanteen jälkeen.

  1. Uusien käyttäytymistapojen omaksuminen

Nyt me kaivataan vähän syvempään ja tutkitaan meidän jo valmiiksi omaksuttuja käyttäytymistapoja ja muutetaan ne. Uudet tavat pitäisivät olla tehokkaimpia, luetettavampia, yksinkertaisempiä sekä hyödyllisempiä kuin aikaisemmat käyttäytymistavat. Juuri siitä syystä jokaisella aikomisella on positiiviset juuret, mutta sen tehokkuutta voi aina parantaa. Ole kiitollinen omalle keholle siitä, että tunnet stressiä tai ahdistusta. Useimmiten niiden ansiosta sinulla on mahdollisuus kehittää itsensä ja stressi on selkeä vihje sinulle, että jossain elämänalueessa on pysähtynyt kehityksessä.

  1. Anteeksianto ja kiitollisuus

Kaikki ympärillä olevat ihmiset ovat sinun opettajiasi, sillä ei ole olemassa huonoja ihmisiä. Paltaan toiseen steppiin, joka paljasti meille vetovoimanlain ja sen pohjalta luomme itse juuri sellaisen elämän, jonka olemme ansainneet. Me vetoamme puoleensa kaikkia ihmisiä meidän elämäänne. Sekä suloiset että myrkylliset ihmiset ovat meille hyväksi, koska molemmat osapuolet kehittävät meitä ihmisinä. Syyttämällä ja suuttumalla toisille alat taas hypätä siitä, mistä aita on matalin. Et ole uhri, vaan oman elämän haltija – sinä pystyt kaikkeen!

”Sotilasta voi haavoittaa, mutta on mahdotonta loukata. – sanoi Don Juan. Sotilaan olotilassa mikään ihmisten ulkopuolinen tekijä ei pysty suuttua häntä. Viime yönä, leijonalta paettaessa et ollut yhtään suuttunut sille, eikö niin? Vaikka leijona oli voinut tuoda aika haitallisia seurauksia, silti se ei loukannut sinua.” (Journey to Ixtlan, 1970, Carlos Castaneda).

  1. Siunaus ja lahjoittaminen

Heti kun tajuat, että jokainen tilanne on sinulle hyväksi ja olit jo kiitollinen tapahtuneelle, niin on aika siunaukseen ja lahjoittamiseen.

Lajoita ihmiselle juuri sitä mitä toinen tahtoo. Sitä voi selvittää sillä, mitä toinen yrittää ”riistää” sinulta. Jos ihminen vie sinut tasapainosta pois niin todennäköisesti hän tarvitsee rauhallisuuden fiilistä. Tutki joka ikistä yksilöä ja lahjoita sitä mitä hän tilaa.

 

Lähteet:

2011, Rokotus stressistä, Valerii Sinelnikov, Astana Kustannusyhtiö

https://viisaselama.fi/blogit/ota-vastuu-omasta-terve..

https://fi.wikipedia.org/wiki/Painovoima

Salaisuus, Rhonda Byrne, Suomi, 2008, Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close