Tampere
29 Mar, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

Riskien kohtaus ja vaikutus arkielämässä



Kirjoittanut: Aleksi Partio - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Johdanto

Kaikki meistä kohtaavat monia riskejä päivittäin. Kohtaamme riskejä jopa huomaamatta eikä niihin aina voi varautua. Riskeillä on aina vaikutukset, jotka voivat olla positiivisia tai negatiivisia. Riskejä voidaan myös ottaa tarkoituksella ja siihen yleensä liittyy riskienhallintaprosessi sekä niiden ehkäisy. Riskien hallitsemisella ehkäistään epäonnistumisia ja pahimmassa tapauksessa voidaan välttää katastrofeja. Riskejä on helppo ottaa ja välttää arkielämässä maalaisjärjellä esimerkiksi miettimällä aina kaksi kertaa ennen kuin käyttää rahaa johonkin. Riskejä esiintyy mm. Liike-elämässä, yrittämisessä, sijoittamisessa ja uhkapelaamisessa. Nämä kaikki riskit ovat tietoisesti otettuja ja vältettävissä. Riskinä voivat olla myös ihmissuhteet, kuten erimielisyydet ja yhteistyökyvyttömyys. Näihin tekijöihin on vaikea varautua etukäteen Mitä riskejä kohtaamme ja voiko elämässä olla kohtaamatta riskejä?

 

 Liike-elämä

Usein suurimmilta tuntuvat riskit kohtaamme rahaan liittyvissä asioissa. Raha määrittää pitkälti elämämme kulkua, jonka vuoksi siihen liittyvät riskit tuntuvat suuremmilta. Harvoin pystymme toimimaan liike-elämässä ilman minkäänlaisia riskejä taloudellisesti, sekä henkisesti. Usein toistuu kaava, mitä isommaksi riskit nousevat, sen suuremmat voivat olla voitot. Riskin suuruus ja voiton määrä kulkevat yleensä aina käsikädessä.

On olemassa lukuisia määriä erilaisia esimerkkejä siitä, kuinka ja missä tilanteissa riskejä on otettu. On tapahtunut suuria elämiä positiivisesti sekä negatiivisesti muokanneita tapahtumia, joista muutamaa avaamme myöhemmin.

Aivan aluksi yrityksen on tärkeää ottaa selvää yritystoiminnan riskeistä. Todennäköisesti yrittäjät huomaavat, että riskien määrä on valtava. On heidän tehtävänsä tiedostaa, mitkä näistä riskeistä ovat välttämättömiä yrityksen kasvulle tai selviytymiselle. Usein näitä asioita pohtiessa on järkevää käyttää asiantuntijoiden apua. Heidän kanssaan on helppoa pohtia riskien todennäköisyyttä ja sitä, onko yritys valmis kantamaan nämä riskit itse. On tärkeää analysoida riskien toteutuessa sen seuraukset. Kun analysointi hoidetaan huolella, pystytään minimoimaan epäonnistumisen seuraukset.

Riskien onnistuminen usein johtaa yrityksen taloudelliseen ja henkiseen nousukiitoon. On vaikea menestyä suuresti yritysmaailmassa ilman suurempia riskejä, jotka ovat onnistuneet tavalla tai toisella.

 

 Sijoittaminen

Liike-elämään liittyy suuresti sijoittaminen ja rahan lainaaminen. Sijoittamisessa on monia riskejä ja riskitekijöitä. Suurin riskin aiheuttaja on epävarmuus lopputuloksesta. Riski voi olla esimerkiksi luonnonkatastrofi tai globaali pandemia, kuten korona. Sijoittamisen riskeihin ei aina voi varautua, mutta riskin ehkäisynä toimii ajattelutapa, ettei sijoita yli varojen. Tämä mahdollistaa sen, jos riskin ottamisen takia häviät tai menetät rahaa se ei vaikuta normi elämään. Sijoittamisessa luotetaan yrityksiin, että he menestyvät ja sinä samalla teet voittoa tai tappiota. Pahin vaihtoehto on, että yritys menee konkurssiin ja menetät kaikki rahat. Sijoittaminen onnistuu myös rahastoihin eli muiden hoitamiin sijoituksiin. Rahastoja on eri riskiasteilla ja kuluilla. Sijoitusrahaston tarjoaja ottaa hoitopalkkiota, joka kulkee yleensä 0–1% välillä. Sijoittaminen on yleistynyt huomattavasti nuorten keskuudessa ja sijoituksia ja säästöjä aletaan tekemään entistäkin enemmän. Sijoittamiseen on syytä perehtyä ja olla tietoinen monesta asiasta ennen aloittamista välttääkseen riskejä. On myös ammattisijoittajia, jotka tekevät elantonsa sijoittamisella.

 

 

Epäonnistuneet riskit: Fyre

Fyre Festivaali on loistava esimerkki täysin pieleen menneestä riskinotosta. Kyseinen festivaali oli tarkoitus järjestää Great Exuma –saarella Bahamalla vuonna 2017. Festivaalin pääasiallinen tarkoitus oli mainostaa Fyre-nimistä musiikkialan varaussovellusta. Pääjärjestäjät koostuivat bisnesihmisistä, sekä vanhoista muusikoista.

Konsepti olisi ollut loistava monenkin muun mielestä järjestäjien ohella, mutta suurin vikaan mennyt asia oli muutamien järjestäjähenkilön älytön kunnianhimo. Festivaalia markkinoitiin huijatulla rahalla, joita ei ollutkaan aikomus maksaa takaisin. Sosiaalisen median markkinointiin palkattiin maailman 10 suosituinta huippumallia, joiden kanssa vietettiin pienimuotoinen loma festivaalisaarella kuvatessa. Järjestäjät eivät varmasti tajunneet sitä, kuinka paljon kaikki tämä maksoi. Suurista kuluista johtuen he joutuivat kinuamaan suuria määriä rahaa lisää tähän projektiin aivan loppu metreille asti.

Festivaali ei ollut menossa maaliin asti oikeastaan missään vaiheessa ja sen varmasti jokainen dokumentin katsoja huomasi. Holtiton rahankäyttö ja liian suuret suunnitelmat veivät projektia aina vain syvemmälle allikkoon. Yksi perustajista nimeltä Billy McFarland oli myyntimiehenä loistava, mutta keinot rahan saamiseksi eivät olleet. Hän nautti ylellisestä elämäntyylistä, joka varmasti söi projektin rahoja valtavia määriä. Billy keskittyi omaan elämäntyyliinsä enemmän, kuin festivaalin toteutumiseen. Asiat eivät menneet nappiin, joka johti projektin siirtymistä aina toiselta luksussaarelta toiselle. Lopulta löydettiin sopiva saari, joka kuvattiin maksavalle yleisölle huomattavasti todellisuutta parempana. Viime hetkille väkisin loppuun viety projektiurakka johti siihen, että monia tuhansia dollareita maksaneet asiakkaat saapuivat saarelle. He saivat jo pettyä turistilentokoneisiin, jotka oli mainostettu heille yksityiskoneilla. Festivaalin keskeneräisyyttä yrittiin peitellä hyvinkin pitkälle, kunnes totuus tuli lopulta julki maksaneille asiakkaille.

Tapahtumasta ollaan puitu oikeudessa vuodesta 2017 asti, joka saatiin vasta viime viikolla päätökseen. Kaikki 277 lipun ostanutta henkilöä saivat kukin noin 6000 euroa korvauksia. On selvää, että moni näistä korvauksen saaneista jäivät rutkasti tappiolle tapahtuneesta. Kaiken jälkeen perustaja Billy jatkoi ylellistä elämäntyyliään, jonka hän rahoitti huijaamalla esimerkiksi VIP-lippujen myymällä tapahtumiin, joihin ei edes näitä kyseisiä lippuja voinut myydä. Kaikkien onneksi Billy tuomittiin vankilaan vuoteen 2024 asti.

 

 

Riskin hallitseminen: Taivas+Helvetti  ST1, Mika Anttonen

Mika Anttosen tarina on hyvä esimerkki siitä, kuinka riskejä voi hallita ja miten ruskien kanssa tulisi toimia. Mika Anttonen on ST1 konsernin omistaja, jonka liikevaihto on satoja miljoonia. Miten hän on asemaan päässyt ja miten hän on kohdannut riskit matkan aikana? Anttonen oli öljy treidaaja ja tämän jälkeen hän ryhtyi yrittäjäksi ja on perustanut ST1 konsernin. Myöhemmin Anttonen halusi laajentaa liiketoimintaansa ja ostaa Shell ketjun Suomen ja Ruotsin liiketoiminnat, jotka olivat sillä hetkellä myynnissä. Kauppaan piti saada satojen miljoonien rahoitus. Lainan ottamiseen liittyy riskit ja pankit halusivat lainan vakuudeksi Anttosen talon. Anttonen kysyi pankista, että mitä väliä asunnolla on satojen miljoonien yrityskaupassa. Pankista vastattiin, että sitomalla asunto vakuudeksi yrittäjä on sitoutuneempi liiketoimintaan. Kommentin jälkeen Anttonen kysyi pankinjohtajalta “sä varmaan haluat mun kalsaritkin”. Anttonen ei asunnon vakuudeksi laittamiseen suostunut. Hänen mielestänsä ei ole reilua, että jos ottaa riskin ja epäonnistuu perheeltä, viedään talokin alta. Anttosen mielestä riskin ottaminen ja epäonnistuminen ei saa viedä ihmisen perustarpeita pois.

Anttosen mukaan liiketoiminnassa on tärkeintä, että ei tee virheitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ei oteta riskejä. Riskejä pitää ottaa, mutta kun riski on otettu ja päätöstä aletaan toteuttaa, virheettömyys on menestyksen avain. Ennen riskin ottamista pitää olla aina vähintään kaksi, mieluummin kolme neljä vaihtoehtoa, jotka valmistellaan niin kuin mikä tahansa niistä toteutuisi. Tällä tavalla pystytään hallinnoimaan riskiä ja vähentämään epäonnistumisen mahdollisuutta. Kun tilanne on päällä ei ole aikaa jäädä säätämään. Pitää olla aina seuraavat siirrot mietittynä valmiiksi. (Taivas+helvetti. Vol. 2, Ilman toista ei ole toisen menestystä. Luku 1).

 

 

 

 

 

 

 

Uhkapelaaminen: Jännityksen tuottaminen riskillä.

Suomalaiset käyttävät paljon rahaa uhkapelaamiseen. Uhkapelaaminen on riskinottamista ja jännityksen luomista. Suomalaiset ovat uhkapelaamisessa maailman kärkimaita, ketkä käyttävät eripeleihin eniten rahaa. Uhkapelaamisen erimuotoja on monta. Niitä ovat mm. Kasinopelit, peliautomaatit, veikkaaminen, lotto, verkkopelit ja muut uhkapelit. Uhkapelaamisen suurimmat riskit ovat rahan häviäminen sekä riippuvuus pelaamiseen. Suomalaiset käyttävät eniten rahaa pelaamiseen koko Euroopassa. Suomalaisten suosikkeja kaavion mukaan ovat olleet lotto ja muu verkkopelaaminen. Uhkapelejä pelataan voittojen toivossa, johon todennäköisyys on yleensä todella pieni riskiin nähden. Suomalaiset pelaavat vuodessa n. 600 € uhkapeleihin asukasta kohden, joka on 3. eniten koko maailmassa. Edellä ovat vain Australia ja Singapore. Uhkapelaamisen riskejä on vaikea hallinnoida ja nämä riskipäätöksen ovat aina ihmisestä itsestä lähtöisiä. Riippuvuus on myös iso riskitekijä. Pelaamisen ja rahan tajunnan menettäminen voi aiheuttaa isoa taloudellista haittaa.

 

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

 

 

Henkilö riskit: Idiootit ympärilläni kirja

Henkilösuhteiden väleistä voi myös löytyä monia riskitekijöitä ja haasteita. Olemme kaikki erilaisia ja toimimme eri tavalla. Kaikkien välillä yhteistyö ei aina välttämättä aluksi toimi ja tämä nostattaa väärinymmärrysten riskiä. Thomas Eriksonin kirja Idiootit ympärilläni on kirjoitettu hänen oman kokemustensa ja havaintojensa perusteella. Kirjassa ihmiset ovat jaettu 4 eri luokkaan (punainen, keltainen, vihreä ja sininen). Haasteita syntyy siitä, kuinka asioita otetaan vastaan ja kuinka niihin reagoidaan.  Riskitilanne tulee väärin ymmärryksestä ”kuka on oikeassa?”.  Aina pitää muistaa, että kauneus on katsojan silmässä. Sama pätee siinä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Jokainen väri suhtautuu kysymykseen eri tavalla. Punaiset ja keltaiset uhkuvat voimaa eivätkä suostu hyväksymään, että heillä olisi heikkouksia. Heidän egonsa ovat voimakkaita ja heidän menestyksensä johtuu yleensä siitä, etteivät he takerru virheisiin ja puutteisiin vaan etsivät aina uusia mahdollisuuksia ja hyviä uutisia. Tästä taas aivan päinvastaisella tavalla vihreät ja siniset värit liioittelevat heikkouksiaan ummistaen samalla silmänsä heidän vahvuuksiltaan. Kun heille antaa myönteistä palautetta, he käyttäytyvät vilpittömästi ja pyrkivät vaihtamaan aiheen yleisimmittäin johonkin virheisiinsä. (Idiootit ympärillä luku 8.)

Riskit syntyvät eriväristen ihmisten käytöksestä. Riskien ehkäisy helpottuu huomattavasti, kun jokainen samassa tiimissä tai ryhmässä oleva väri pyrkii tulemaan kuoresta ulos ja pyrkii ymmärtämään, että kaikissa on virheitä.

 

 

 

Miten välttää/ehkäistä riskejä:

Yrityksen hallituksella tai sen johtoportaalla on vastuu riskien hallinnassa, sekä niiden toteutuksessakin. On mahdollista ottaa liian isoja riskejä, jos niiden vaikutuksia ei ole selvitetty huolellisesti. Sen vuoksi riskien hallinnalle on omat asiantuntijansa, joiden kanssa keskustelua näistä asioista tulisi käydä.

Riskien välttäminen ja ehkäiseminen on helppoa. Sinun tulee vain ottaa selvää kaikista tämän riskin toteutuessa tapahtuvista seurauksista, jonka avulla pääset punnitsemaan riskin todellista hyötyä. Pienet hyödyt ja suuret menetykset eivät esimerkiksi sovi hyvin yhteen, jolloin kyseistä riskiä ei tulisi ottaa. On myös järkevää miettiä yrityksen tilannetta riskinoton hetkellä. Tulisiko tämä riski ottaa vasta seuraavan kahden vuoden aikana, jolloin liiketoiminta olisi vakaammalla pohjalla.

Henkilökohtaisissa riskeissä pätee samat lainalaisuudet, kuin yritysmaailmassa. Riskin kannattavuuteen vaikuttaa sen ajankohta, maailmantilanne ja arkipäiväiset asiat kuten oma motivaatio. Nykyisellä maailmantilanteella on huomattavasti vaikeampaa ottaa etenkin taloudellisia riskejä mihinkään suuntaan. On vaikea ennustaa normaalin maailmatilanteen saapumisesta, joka vaikuttaa lähes kaikkien ihmisten taloudelliseen tilanteeseen.

 

Lopetus:

On tärkeää muistaa, että riskien otto kuuluu elämämme moneen osa-alueeseen. Tekstissä on käytynä läpi eri osa-alueita missä riskejä voi kohdata, sekä esimerkkejä riskien otoista erilaisissa paikoissa. Me kaikki joudumme kohtaamaan riskejä lähes joka arkipäivä. Päättyvät ne sitten hyvin tai huonosti, on tärkeää, että niistä otetaan opikseen. On vaikea kuvitella kenenkään ihmisen selvinneen elämästään ilman pieleen mennyttä riskin ottoa. Nämä ovat ehkä suurimpia oppimisen hetkiä jokaiselle. Riskein ottamiseen liittyy riskienhallinta, joka kehittyy oppimisella ja tutkimisella. Hallitsemisella pystyt hyvin paljon vaikuttamaan lopputulokseen. Elämässä kuuluu ottaa riskejä etenkin, jos haluaa saavuttaa unelmansa. Unelmien saavuttamisen jälkeen jokainen on vastannut, että riskien otto kannattaa.

 

 

LÄHTEET:

 

bisnes.fi. Yritystoiminnan riskit. Luettu 8.4.2021. https://bisnes.fi/yritystoiminnan-riskit/

Erikson, T, and Heikkilä, R. Idiootit ympärilläni: kuinka ymmärtää muita ja itseään. Jyväskylä: Atena, 2017. Print. Luettu 29.3.2021

 

FYRE luksusfestivaali, joka lässähti. Netflix originals. Dokumentti. 2019. Katsottu 12.3.2021

Haverinen, J-P. Miten hallita ja vähentää yrityksen riskejä. 14.7.2020. Pohjois-Suomen Hallituspartnerit ry. Artikkeli. Luettu 20.4.2021. https://pohjois-suomi.hallituspartnerit.fi/miten-hallita-ja-vahentaa-yrityksen-riskeja/

Puustinen, K, Hämäläinen, K & Mäkeläinen, M. Taivas+helvetti. Vol. 2, Ilman toista ei ole toisen menestystä. 1. p. Helsinki: One on One Publishing, 2014. Print. Luettu 10.4.2021

Sullström, H. Suomalaiset maailmanluokan uhkapelaajia – yli 400 euroa vuodessa rahapeleihin. 28.3.2014. Yle uutiset. Luettu 10.4.2021. https://yle.fi/uutiset/3-7160228

 

Kirjoittanut: (Aleksi Partio FLIP & Aleksi Röyhkiö KIPINÄ)

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close