Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Ripaus self-helppiä



Kirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Unfu*k yourself
Gary John Bishop
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tuli taas luettua, tai oikeastaan kuunneltua perinteinen self-help kirja parin lenkin aikana. Kirjaksi valikoitui Gary Bishopin kirja ”Unf*ck Yourself”. Kirja keskittyy pitkälti siihen, miten asenne, ihmisen ajatukset, tunteet ja alitajunta vaikuttavat yksilön menestykseen ja onnellisuuteen. Äänikirjana kuunneltunakin kirja antoi oivalluksia liittyen ongelmiin joita varmasti monet meistä kohtaa arjessa.

Monet meistä käyttävät paljon aikaa omien ajatuksien ja tunteiden märehtimiseen, tekemisen sijasta. En minä osaa, olen ihan huono, en jaksa, huomenna on parempi päivä aloittaa, minusta ei tule koskaan mitään. Gary haluaakin painottaa kirjassa tekemisen tärkeyttä, olemalla antamatta itsekritiikille ja negatiivisille ajatuksille liiaksi painoarvoa. Tätäkin esseen kirjoittamista olen kohta lykännyt jo pari päivää, juurikin yllä mainittujen kaltaisten tekosyiden ansiosta. Ihmismieli on ihmeellinen ja pelottavan voimakas työkalu, niin hyvässä kuin pahassakin. Kirjassa Gary tahtookin rohkaista ihmisiä lopettamaan tekosyiden keksimisen ja alkamaan vain tekemään asioita. Itsekritiikistä ja omasta epävarmuudesta huolimatta.

 

Ensimmäisen askeleen tärkeys

”Me ihmiset usein ajattelemme olevamme vitkuttelijoita, laiskoja tai epämotivoituneita. Vaikka todellisuudessa olemme vain haluttomia tekemään. Lykkäämme tai välttelemme asioiden tekemistä koska kerromme itsellemme ettemme yksinkertaisesti halua tehdä tai osaa tehdä käsillä olevaa asiaa.” – Gary Bishop

Garyn mukaan ensimmäisen askeleen ottamista kohti tavoitteita estää ihmisen pään sisäinen käsitys omasta kyvyttömyydestä. Jokainen kerta kun vakuutat itsesi siitä, että et ole tarpeeksi kyvykäs, vakuutat itsesi samalla siitä että tavoitteesi saavuttaminen on mahdotonta. Tämä johtaa usein passiivisuuteen ja itsekritiikkiin. Jos vain ottaisimme ensimmäisen askeleen ja edes yrittäisimme tehdä aluksi mahdottomalta tuntuvia tehtäviä, saattaisimme huomata että monet asiat eivät olekaan niin vaikeita kuin aluksi ajattelimme.

Tämän pystyy tunnistamaan omassa arjessaan helposti simppeleiden kotitöiden kohdalla, kuten pyykinpesussa tai tiskien hoitamisessa. Kyseessä on kuitenkin suhteellisen simppelit ja nopeat toimenpiteet, mutta eniten aikaa ja energiaa kuluu itsensä suostutteluun homman aloittamiseen. Sitten kun hommaan tarttuu, huomaa 15 minuutissa saaneensa aikaiseksi taas hurjan paljon, palkintona tästä on siisti keittiö ja puhtaat vaatteet. Aloittaminen on tässäkin vaikeinta, mutta samalla tärkeintä.

 

Keskity olennaiseen

Tämän kappaleen sanoma kolahti itselleni kaikkein eniten. ”Elämäsi muuttuu vain tekemällä, ei tekemisen ajattelemisella” – Gary Bishop. Alitajuntamme ja tunteemme määrittelevät n. 95% päivittäisistä tekemisistämme. Emme välttämättä pysty täysin hallitsemaan tunteitamme tai ajatuksiamme, mutta pystymme valitsemaan sen miten reagoimme ajatuksiimme, eli miten toimimme ajatuksiemme pohjalta.

Koska minua tänään laiskottaa ja minusta muka tuntuu etten pysty keskittymään esseen kirjoittamiseen, antaudunko tälle ajatukselle? Sohvalla hyppääminen ja elokuvien katselu tuntuisi erittäin perustellulta ja varteenotettavalta vaihtoehdolta. Tällä hetkellä lyhyen aikavälin tavoitteenani on saada kerrytettyä puuttuvat esseepisteet deadlineen mennessä. Jos haluan päästä tähän tavoitteeseen, on minun työskenneltävä, vaikka se ei tuntuisi koko ajan mielekkäältä. Jos antautuisin ja antaisin liiaksi painoarvoa alitajuntani keksimille tekosyille siitä, miksi tänäänkään ei ole hyvä päivä kirjoittaa esseetä, voisin olla varma, että en saisi yhtäkään esseetä kirjoitettua. Esseet eivät valmistu sillä, että mietit esseen kirjoittamista. Esseet valmistuvat ottamalla kirjan käteen, lukemalla sen, avaamalla läppärin ja antamalla näppäimistön laulaa. Yksinkertainen prosessi, josta muodostuu rakettitieteen kaltainen taiteenlaji, jos jää vellomaan ajatuksiinsa tekemisestä, sen sijaan että oikeasti tekisi jotain itse esseen kirjoittamisen eteen.

Bishop uskoo, että omien tunteiden kontrolloinnin yrittäminen on ajanhukkaa. Sen sijaan, että yrittäisimme hallita jokaista ajatustamme, kannattaisi meidän keskittyä valitsemaan ajatusvirrastamme ne ajatukset, jotka haluamme viedä käytäntöön, ja jotka ovat meille hyväksi.

Jos päätämme jättää negatiiviset ajatuksemme huomiotta, ja keskitymme toimimaan positiivisten ajatuksiemme pohjalta, meistä tulee nopeasti positiivisempia ihmisiä.

 

Muutoksen suunnitelma

 

Bishop suosittelee omien ongelmiensa muuttamista helpommin käsiteltävään muotoon. Tämä vaatii kuitenkin suunnitelmallisuutta ja syvää itsetutkiskelua. Kaikki lähtee suunnitelmasta. Siitä suunnitelmasta, kuinka tulet muuttamaan nykyisen tilanteesi. Suunnitelmassa tulisi olla tarkasti määriteltynä se, mitä haluat muuttaa, miten aiot tehdä muutoksen ja mikä on kaiken tämän lopputulos. Kyse on käytännössä yksinkertaisesta tavoitteen asettamisharjoituksesta.

Kun luo muutoksen suunnitelmaa, on hyvä kysyä itseltään, olenko valmis näkemään oikeasti vaivaa tämän asian eteen? Olenko valmis kärsimään mahdollistaakseni tämän muutoksen? Miksi haluan tähän muutoksen? On tärkeää oppia tunnistamaan itselle ne tärkeimmät asiat, jotta voi keskittyä pelkästään itselle oleellisten asioiden työstämiseen.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close