Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Rikkauden suhteellisuus – Voinko olla rikas, tekemällä vain vähän töitä?



Kirjoittanut: Miko Anttila - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
4 tunnin työviikko
Timothy Ferriss
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kaikki on suhteellista. Keskituloinen Suomessa on rikas jossain muualla. Saatan olla kaveriporukan taitavin jääkiekkoilija, mutta Liigaan minulla ei ole mitään asiaa. New Yorkilainen liikemies saattaa tienata 200 000 euroa vuodessa, mutta silti asuu pienemmässä asunnossa kuin suomalainen, joka tienaa 50 000 euroa vuodessa. Kaiken suhteellisuus laittaa asiat perspektiiviin. Mitä on olla rikas? Voinko elää kuin huipputuloinen, vaikka tienaisinkin vain suomalaisen keskiansion mukaan.

 

Kirjassa ”4 tunnin työviikko” korkeakoulutettu kirjailija, maailmanmatkaaja ja moniyrittäjä Timothy Ferriss väittää, että kenellä tahansa on mahdollisuus muuttaa elämänsä ja alkaa elää huipputuloisen tavoin. Tarkoitti se sitten lukijalle matkailua ympäri maailmaa tai enemmän laatuaikaa perheen kanssa. Tulotason nostaminen ja vapaa-ajan kasvattaminen voi ehkä sittenkin kulkea käsikädessä.

 

Lähtötaso – Mikä on sinun lähtötasosi?

 

Jotta mitään voi kontrolloida, pitää ymmärtää kontrolloitavaa asiaa hyvin. Sama koskee meitä itseämme. Jotta voin kontrolloida, mitä minulle tulee tapahtumaan seuraavaksi, minun pitää tuntea itseni. Pitää oppia tunnistamaan miten reagoin, työskentelen, ajattelen ja toimin. Tunnistamaan mikä on minun lähtötasoni. Se toimii perustana kaikelle tulevalle. Omien toimintatapojen tunnistaminen avaa mahdollisuuden niiden muokkaamiselle ja parantamiselle.

 

Kysymyksiä, joita kannattaa kysyä itseltä (vaatii rehellisen vastauksen):

  • Miten reagoin yksinkertaisen vastoinkäymisen sattuessa?
  • Miten toimin onnistuessani?
  • Olenko tyytyväinen nykytilanteessani?
  • Miten paljon olen valmis näkemään vaivaa onnistumisen eteen?

 

Vaikka kaikilla meillä on eri tarina ja polku, meillä on myös mahdollisuus päättää, kuinka käsittelemme asioita ja reagoimme niihin.

 

Timothy Ferriss kertoo kirjassaan, että tärkeimmät ominaisuudet saavuttaakseen ”neljän tunnin työviikon” on kyky delegoida ja eliminoida. Kyky delegoida tarkoittaa työn osien siirtämistä muiden vastuulle. Kaikkea ei tarvitse eikä edes kannata tehdä itse. Mielestäni ainakin Suomessa vallitsee yrittäjien keskuudessa ajatus, että yrittäjän kuuluu hoitaa kaikki itse kirjanpidosta tuotteen tai palvelun toimittamiseen. Tässä on ensimmäinen virhe ajattelussa.

 

Tuotteen toimitusprosessissa, suurin osa työstä on semmoista, mikä ei vaadi sinun huolenpitoasi. Sen voi ulkoistaa. Myydessäsi esimerkiksi hiusharjoja, voit ulkoistaa suunnittelun, valmistuksen pakkaamisen, markkinoinnin, myynnin, toimituksen, ja varmasti muitakin työvaiheita. Vaikka osaisit tehdä kaikki ne itsekin, ei se ole tehokasta eikä monistettavaa.

 

Eliminointi tarkoittaa turhien osa-alueiden poistamista prosessista tai elämästä. Kaikilla meillä on työssä ja arjessa asioita, joita teemme ilman minkäänlaista palkintoa tai tarvetta. Olemme vain tottuneet toimimaan tietyllä tavalla. Näistä turhista tehtävistä kasaantuu yleensä iso määrä säästettävissä olevaa aikaa ja rahaa.

 

Oman toiminnan tarkastelu kriittisesti ja rehellisesti on siis kaiken ydin. Turhien ja delegoitavissa olevien tehtävien poistaminen omasta kalenterista on avain työmäärän vähentämiseen ja tulotason kasvattamiseen. Kun yrityksesi ei ole riippuvainen sinusta ja työstäsi, se on monistettavissa ja laajennettavissa bisnekseksi, joka passiivisesti tai pienellä työmäärällä mahdollistaa ylellisen elämän – mitä ikinä se tarkoittaakaan.

 

Mielestäni Ferressin ajatus elämästä on vähintäänkin mielenkiintoinen. Onko se 100 prosenttisesti oikea? – varmastikaan ei. Kuitenkin mistä olen Ferressin kanssa samaa mieltä on se, että kaikilla meillä on mahdollisuus ajatella tai olla ajattelematta. Mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten reagoimme vastaan tuleviin ärsykkeisiin. Uskon myös ajatukseen yrittämisestä, joka on kirjan ydin. Delegoi, tehosta, delegoi… Jos toimin näin, en epäile hetkeäkään, ettenkö menestyisi ja voisi elää elämää itseäni varten.

Kommentoi