Tampere
19 Apr, Friday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Riippumattomat naiset



Kirjoittanut: Outi Kattelus - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rikas nainen
Kim Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Haluan kertoa teille kirjasta, joka on saanut oloni niin mahtavaksi, että olen nauranut kotonani yksin ääneen. Kirja on Kim Kiyosakin Rikas nainen – Mitä naisen kannattaa tietää sijoittamisesta. Se kertoo vahvoista naisista, jotka eivät tarvitse miehiä elättämään ja antamaan arvoa elämälleen. Naisista, jotka oppivat välttämään loukut ja ahdingot. Naisista, jotka eivät ole taloudellisesti riippuvaisia muista ihmisistä tai työnantajista. Kiyosaki kertoo asioista esimerkkien kautta ja teos on todella helppoa ja mukavaa luettavaa, vaikka sijoittaminen ei kiinnostaisi tai siitä ei tietäisi mitään. Kirjaa lukiessaan pääsee salakatselijaksi Kiyosakin omaan ystäväporukkaan.

 

Kiyosaki on lapsesta asti halunnut kulkea omia polkujaan, eikä alistua muiden määräiltäväksi. Hän on halunnut tehdä asiat omalla tavallaan ja siksi hänet on myös mm. erotettu työpaikastaan. Kyse ei ole ollut siitä, että hän ei olisi pitänyt kyseisistä säännöistä yms. vaan siitä, ettei hän sietänyt määräilyä ja siksi pokkuroinut aina vastaan. Kim on myös raivonnut televisiossa näkyneelle naiselle, jolle sijoitussuunnittelija antoi vinkkejä, sillä se on typerin tapa hoitaa rahojaan. Antaa ne muiden hoidettavaksi. (Kiyosaki 2008, 16 – 17.)

 

Kiyosaki on jopa nähnyt tarpeelliseksi listata tilanteet, joissa naiset ovat todella typeriä. Tässä niistä muutamia, mutta kirjassa niitä on paljon enemmän. (Kiyosaki 2008, 17 – 18.)

  • Menemme naimisiin rahasta.
  • Jäämme huonoon ihmissuhteeseen, koska pelkäämme, ettemme pärjää taloudellisesti.
  • Pysymme hiljaa rauhan säilyttämiseksi.
  • Vähättelemme itseämme.
  • Pysymme työpaikassa, jossa emme saa ansaitsemaamme palkankorotusta.

 

Lista on karua luettavaa ja kaikki meistä varmasti voivat jossain kohtaa hetkellisesti samaistua joihinkin listan kohtiin, mutta pysyvät ja jatkuvat tilanteet ovat meidän naisten kannalta vaarallisia. Listan tarkoituksena lienee kuitenkin se, että huomaamme, miten riippuvaisia naiset ovat muista ihmisistä. Myös yhteiskunnallisia tekijöitä naiseuteen tai äitiyteen liittyen löytyy listalta. Yhteiskunta kuitenkin pyörii, vaikka naiset huolehtisivat huomattavasti paremmin omasta riippumattomuudestaan. Riippumattomuus onkin koko kirjan ydinsanoma.

 

Kirjaa lukiessa tulee sellainen olo, että ei ole yhtään (teko)syytä olla ottamatta omaa talouttaan haltuun ja olla aloittamatta sijoittamista. Sieltä löytyy erilaisia tehtäviä ja askeleet 4+5 sijoittamisen aloittamista varten. Kiyosaki haluaa erottaa puheen ja tekemisen (Kiyosaki 2008, 164). Voit puhua, puhua ja puhua, mutta mikäli mitään ei tapahdu niin miten voit odottaa saavasi jotain? Et opi arvopaperikaupasta, ellet tee ensimmäisiä virheitäsi sen suhteen tai vaihtoehtoisesti elämäsi parhaita kauppoja. Kun tekee asiat käytännössä ja oikealla ja omalla rahalla niin oppii parhaiten, sillä silloin joudut miettimään, oppimaan ja selvittämään asioita.

 

Mitä taloudellinen riippumattomuus sitten tarkoittaa? Se on sitä, että pystyy omaisuudellaan tuottamaan enemmän kassavirtaa kuukausittain kuin mitä kuukausittaiset tulot ovat. Näin omaisuus siis tekee työn ihmisen puolesta, eikä työn tekeminen ole enää välttämättömyys. Kim itse on irtautunut työelämästä 37 vuotiaana. (Kiyosaki 2008, 74.) Jutellessani innoissani taloudellisesta riippumattomuudesta ystävilleni, yksi heistä suu auki ihmetteli, miten voisin lopettaa työt, kun en kerrytä enää eläkettä. Sehän se idea onkin, että ei tarvitse tehdä työtä tai elää yhteiskunnan avulla, vaan kaikki rahani on omaa rahaani, jonka olen saanut tuottamaan omien onnistumisieni kautta.

 

Kiyosakin tarkoituksena on luoda uskoa siihen, että naisetkin pystyvät ja naisetkin voivat. Hän on itse lähtenyt vaurastumisen matkalle oikeastaan tyhjästä, joten se luo uskoa myös meihin muihin. Taloudellinen riippumattomuus on yksi elämäni tavoitteista. Siksi tämä kirja kolahti minuun. Haluan olla vahva ja vapaa. Tehdä niitä asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä. Lähteä entistä kovempaa tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta. Kunpa tuo kirjan jälkeinen tunne vain pysyisi ikuisesti. Harmillisen nopeasti innostuksen ja ponnekkuuden tunne kuitenkin katoaa aina, kuten tässäkin tapauksessa tulee käymään. Siksi onkin tärkeää, kirjoittaa tärkeimpiä asioita ylös, jolloin niihin on helppo palata uudelleen. Kirja kun ei ole omani. Haastankin teidät esseeni lukijat! Lukekaa kirja ja tulkaa juttelemaan siitä kanssani. Pidetään yhdessä yllä toistemme innostusta. Kirjan nimestä riippumatta suosittelen kirjaa myös miehille, joka varmasti saavat siitä yhtä paljon kuin me naisetkin. Palataan!

 

Lähteet:

Kiyosaki, K. 2008. Rikas nainen – Mitä naisen kannattaa tietää sijoittamisesta. Helsinki: Multikustannus Oy

Kommentoi