Tampere
20 Apr, Saturday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Rework



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Rework on uudenlainen businesskirja joka koostuu 88 eri esseestä. Kirjaan on koottu yhteen paljon erilaisia näkökulmia yrittämisen eri vaiheista. Kirjan pääideana on esittää uusia näkökulmia vanhanaikaisiin, samaa kaavaa noudattaviin businesskirjoihin. Kirja onkin kirjoitettu tavalla jota on helppo lähestyä ja kirja todellakin herättää inspiraatiota tarkoituksensa mukaan. Mielestäni kuitenkin kaikkiin opuksiin tulee suhtautua pienellä varauksella, eikä tämänkään kirja asioita tule kohdella absoluuttisina totuuksina. Puolestaan tulee miettiä mikä on aina kannattavinta itsensä ja tilanteen mukaan. Esittelen seuraavaksi kirjasta muutaman kohdan, jotka aiheuttivat itsessäni eniten ajatuksia.

Suunnittelu on arvailua

Olen itsekin ajatellut, että liiallinen suunnitteleminen jäykistää yrityksen toimintaa liikaa. Jos asioita tehdään vaan sen takia, että näin on päätetty tehtävän kokouksessa x. On yrityksen toiminta todennäköisesti hyvin epäinnovatiivista ja kankeaa. Kirjassa esitetyn teorian mukaan yrityksen perustamisvaiheessa turha suunnittelu kannattaisi lopettaa kokonaan ja keskittyä puhtaasti tekemiseen. On turha päättää miten taklaa tulevat ongelmat, koska itse ongelmia ei todennäköisesti ole vielä tiedossa. Liiallinen suunnittelu on pahimmassa tapauksessa puhdasta arvailua, joka saattaa viedä vain toimintaa väärään suuntaan. Yleisesti asioista tuppaa tietämään eniten sillä hetkellä, kun niitä tekee eikä ennen sitä. Yleensä pitkään pohdittujen suunnitelmien kirjaukset jäävät keräämään pölyä kaapin pohjalle. Mielestäni kirjassa esitetty näkökulma on suurimmaksi osaksi totta. Se että ei ole tehnyt kirjallista suunnitelmaa ei saa missään nimessä olla tekosyy sille, että toimintaa ja työntekoa ei voi aloittaa.

Valmentajamme antoi tiimillemme tämän lukuvuoden alussa linjauksen, että jos projekteista meinaa saada jatkossa opintopisteitä. Täytyy siitä esittää kirjallinen suunnitelma ja loppuraportti. Olemme puhuneet tiimimme kanssa aiheesta ja tulleet lopputulokseen, että jonkunnäköinen suunnitelmallisuus on aina hyvästä. Projekteja on helpompi lähteä toteuttamaan, kun on kerran istunut projektitiimin kanssa alas ja miettinyt, miten lähdemme tätä toteuttamaan. Suunnittelu on siis kuitenkin hyvä asia, kunhan sitä ei vaan vie liian pitkälle. Suunnitelma ei saa asia, joka sitoo tekemisen yhdelle kaistalle koko projektin ajaksi.

Tarvitset vähemmän kuin luulet

Miten paljon resursseja ja aikaa oikeasti tarvitset saadaksesi projekti aluille? Et hirveän paljon. Monet menestyvät yritykset ovat startanneet yrittäjien omista autotalleista ja kellareista. Ilman omaa toimistoa, henkilökuntaa ja käyntikortteja. Aloittamalla pienestä pystyy toiminnan aloittamaan ketterästi ja mahdollistaa sen muokkaamisen pienellä vaivalla. Monesti kun alkaa vain puhtaasti tekemään asioita, huomaa helpoiten mikä toimii ja mikä ei. Jälleen kerran pystyy taklaamaan tulevat ongelmat helpommin toimiessa, kuin suunnittelupöydän äärestä. On täysin ok, että projektia aloittaessa jokainen pala palapelistä ei ole täysin kohdallaan. Palaset tulevat kyllä loksahtelemaan kohdilleen. Kunhan yksilön työmoraali ja motivaatio ovat kohdallaan. Valmentajamme Antti Vuennon lempilauseen mukaan: ” Fake it, till you make it”

Ajan puute ei ole tekosyy

Jokainen on varmasti tiimitoiminnassaan kuullut lauseen: “Kiinnostaa, mutta ei ole aikaa”, puhuttessa uudesta yhdessä toteutettavasta asiasta. Jokin asia olisi kiva tehdä, mutta siihen ei vaan riitä aika. Olen itsekin tehnyt jokin aika sitten huomion, että jos joku sanoo minulla ei ole aikaa. Tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että kyseinen asia ei vain yksinkertaisesti kiinnosta riittävästi. Tämäkin on kuitenkin ihan ok, kaikkia ei aina kaikki kiinnosta. Aikaa löytyy aina asioille, jotka oikeasti kiinnostavat. Jos haluat aloittaa uuden projektin ja ainut asia mikä sinua estää on se, että ei vain ole riittävästi aikaa. Et vain halua aloittaa kyseistä projektia riittävän paljon. On hyvä myös muistaa, että täydellistä hetkeä aloittaa uusi projekti ei todennäköisesti koskaan saavu. Aina tulee olemaan jonkunlaisia esteitä ylitettävänä.

Opettele sanomaan ei

On erittäin paljon helpompaa sanoa kyllä, kun sanoa ei. Sanomme helposti kyllä asioille, jotka eivät välttämättä ole meille täysin mieleisiä. Syy tähän saattaa olla konfliktin pelko. Sanomalla ei, pelkäämme että loukkaamme vastapuolta ja joudumme argumentoimaan vastaustamme. Jos vastaa joka asiaan kyllä, huomaa että asioita joita pitäisi tehdä on yhtäkkiä liikaa. Se mitä oikeasti pitäisi tehdä on sumun peitossa, muiden askareiden takana. Olen itsekin sanonut kyllä projektille, jolle ei olisi pitänyt. Tämä tekee projektin kulusta hankalaa ei vain itselle vaan koko tiimille. Kaikki projektiin liittyvät asiat tuntuvat väkinäisiltä ja itsensä joutuu pakottamaan tekoihin. Tällöin työn jälki ei ole hyvää, eikä työ ole mielekestä. Sanomalla ei asioille joita et halua tehdä, pystyt kirkastuttamaan mielelessäsi asioita joita oikeasti haluat tehdä.

Kommentoi