Tampere
10 Dec, Sunday
-9° C

Proakatemian esseepankki

Revenan tuloslaskelma 2020Kirjoittanut: Nelly Lähteenmäki - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Revenan taloustiimi antoi tehtäväksi jokaiselle kirjoittaa esseen liittyen Revenan tuloslaskelmaa, joka käsitteli Revenan liikevaihtoa ajalta 7.2-31.10.2020. Ensimmäinen ajatukseni oli ”voi ei” koska en koe, että olisin tuloslaskelmasta saanut aikaseksi niin syväluotaavaa tulkintaa, että olisin pystynyt siitä esseetä kirjoittamaan. Keksin kuitenkin ratkaisuksi kerätä muutaman ihmisen ryhmän, jossa kävimme yhdessä läpi tuloslaskelman ja sitä kautta saimme myös hyvää keskustelua aiheen ympärille. Nyt tuntuukin, että aiheesta kirjoittaminen on paljon helpompaa.

Ensimmäisellä rivillä käsitelläänkin heti myyntituotot, nämä on eritelty kolmelle eri myyntitileille, yksi on Herkälle, toinen Tönölle ja loput tuotot suuntautuvat yleiselle. Herkkä ja Tönö ovat Revenan isoimmat projektit, jolloin on hyvin selkeää miksi ne ovat omanaan, kuitenkin Revenassa on myös Pihurit, Heemi Desing sekä Rokata media, jotka olisin toivonut myös olevan eriteltynä omille myyntitileilleen. Tätä kautta olisi ollut helpompi koko tuloslaskelman ajan vertailla myös kuluja. Tärkeimpänä asiana minulle kuitenkin tuloslaskelman myyntuotoista nousi se fakta, että Revenan ”pienet projektit” on todellisuudessa ne, jotka ovat tehneet suurimman liikevaihdon tänä aikana. Olemmekin puhuneet paljon tänä keväänä siitä, että tuodaan enemmän bisnestä osaksi Revenan pajoja, kuitenkin olemme puhuneet vain isoista projekteista. Vaikka pienemmät projekti ei juurikaan näy Revenan arjessa syystä tai toisesta, tulisi niille antaa mielestäni paljon enemmän painoarvoa, sillä sieltä on tullut merkittävästi myös liikevaihtoa.

 

Toinen asia mikä minulle nousi, oli henkilöstökulujen vähyys. Palkkaa on maksettu todella vähän tai Revenan tapauksessa palkkaa on nostettu todella vähän. Jos mietimme vaikka niin että Revena on 18 henkilön päätoiminen työnantaja ja palkkaa maksettaisiin 6kk ajan kaikille 2000€/kk olisi palkat 216 000€ ja tottakai kokonaishenkilökulut kasvaisivat myös exponentaalisesti. Nyt kuitenkin Revenassa on palkkaa maksettu alle 6000€:lla Tämä selittyy osakseen sillä, että kyse on opiskelijoista, joista moni varmasti saa opintotukea ja tuloja on rajoitettu sekä kaikki projektit eivät tuota välttämättä koko vuotta tai ole vielä avannut myyntiä. En itsekkään pysty nostamaan suuria summia kuussa palkkaa tukien takia mutta minulle on myös ollut epäselvää käytännöt liittyen palkan maksuun. Aionkin nostaa palkkani vasta joulukuussa pois, niin kuin uskon monen muunkin tekevän, lähinnä siksi että nyt olen vasta saanut varmuuden, kuinka paljon minulla on nostettavissa rahaa. Olen kuitenkin ollut osa Revenan taloustiimiä viime keväänä ja silti palkan maksu/nostaminen jäi minulle epäselväksi. Rupesin sitten purkamaan itsekseni tätä asiaa, miksi minusta tuntuu, että palkan nostaminen oli epäselvää ja hankalaa.

 

Viime keväänä, kun teimme Revenan 2020 budjetin päätimme, että syksyn mökkipajaan budjetoidaan 10 000€ sillä halusimme lähteä pitämään mökkipajaa ulkomaille. Kuitenkin tästä syystä kaikkien kiinteät kustannukset nousivat liki tuhanteen euroon, tarkalleen ottaen summa oli 943,18€/hlö. Sovimme myös, että kukaan ei saisi nostaa palkkaa ennen kuin tämä summa on kerrytettynä omaan ressuun. Tässä vaiheessa tilanne oli minulle vielä selkeä, olimmehan kuitenkin yhdessä nämä päätökset tehneet. Keväällä koulun loputtua lopetti taloustiimi toimintansa eikä uusia jäseniä ollut vielä syksylle.

Tässä mielestämme astuimme hieman harjaan, sillä vaikka olimme kesälomalla, olisi taloustiimin pitänyt mielestäni jatkaa toimintaansa ja infota silloin tällöin Revenaa siitä missä mennään. Vaikka koulusta meillä ansaittu kesäloma olikin niin eihän yrityksemme silti lomaillu. Korona vaikutti automaattisesti Revenan kiinteisiin kuluihin mutta kuitenkaan ei ollut ketään joka tästä asiasta olisi infonnut tai edes päivittänyt ressua. Oli sanomattakin selvää, että emme tule pääsemään syksyllä ulkomaille ja kiinteät kustannukset olivat turhan suuret. Olisin siis voinut nostaa palkkaa joka kuukausi, jos tämä olisi ollut selvempää minulle, työskentelin kuitenkin koko kesän Tönöllä tienaten. Itse ollessani Tönöllä kiireinen ei asia kuitenkaan ollut minulle niin merkittävä että olisin sitä ottanut asiakseni selvittää, eikä kyllä siihen aikaakaan olisi ollut.

 

Kolmantena tuloslaskelmasta minulle esiin nousi ostot. Tuntuu hämmentävältä, että en tiedä mitä ostoja yrityksessämme on tehty, tähän on kuitenkin Taloustiimimme tehnyt muutoksen ja ostoista rupeamme pitämään erikseen kirjaa, mikä on mielestäni hyvä asia. Meitä on kuitenkin 18 henkilöä eikä kenelläkään varmasti ole resursseja seurata kaikkia yrityksensä ostoja.

 

Kaiken kaikkiaan tuloslaskelmaa tutkiessani koin saavani taas paremman käsityksen siitä, miten Revenassa menee, mitkä projektit tuottavat ja minkä verran, mitä kuluja meille kertyy ja kuinka hyvin budjetointi on mennyt. Vaikka alkuun en niinkään innostunut tästä esseestä koin, että se oli tarpeellinen ja fiksu veto meidän taloustiimiltämme.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close