Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Ratsastajan perusistunta.



Kirjoittanut: Elli Linjamäki - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kyra ja ratsastuksen taito
Kyra Kyrklund
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

 

Ratsastan itse nykyään päivittäin ja olenkin viime aikoina alkanut enemmän kiinnostumaan, mitä siellä hevosen selässä oikeasti pitäisi tapahtua. Ratsastus on monimutkainen laji, mutta kuitenkin samalla erittäin yksinkertainen. Sen opettaminen on taas todella haastavaa. Suomessa Ypäjän Hevosopisto on ainoa paikka opiskella ratsastuksen ohjaajaksi ja -opettajaksi. Koulutus ei kuitenkaan ole päivittynyt vuosiin ja opetussuunnitelmaan ei kuulu ratsastajan anatomia tai biomekaniikka. Asiat tehdään niin kuin ne on aina tehty eli vaikka vähän sattuisi ratsastaessa ei se haittaa. Markkinoille on tullut jos jonkinmoista asiantuntijaa paikkamaan tätä markkinarakoa. Onneksi sieltä löytyy myös muutamia ammattilaisia, jotka ovat kouluttautuneita ja haluavat edistää lajia ja viedä sitä eteenpäin. Tässä esseessä on käsitelty perustietoa ratsastajan asennosta.

 

Ratsastajan ihanteellinen ratsastusasento

 

Tässä osiossa puhutaan ihanteellisesta ratsastusasennosta hevosen ollessa paikalla ja kaikki on täydellistä. Aloitetaan lantiosta. Ratsastajan tulee tuntea molemmat istuinluut tasaisesti vasten satulaa vierekkäin. Ratsastajan selkä on sille luonnollisessa asennossa, mutta alaselän notkoa tulee tarvittaessa korjata. Muuten paino siirtyy istuinluilta häpyluulle ja lantio ei pääse oikein mukautumaan hevosen liikkeisiin. Tämä myös lukitsee lonkkanivelen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisella selän asento on yksilöllinen ja huomioida se opetuksessa. Ihanteellisessa tapauksessa ratsastajan lantionpohja sekä syvät vatsa- ja selkälihakset ovat aktiivisesti ja tiedostaen käytössä. Nämä stabiloivat ja suojelevat rankaa. Lantionpohja ja syvät lihakset keskivartalon lihakset tulee myös aktivoida ennen pinnallisten lihasten käyttöä, jotta pinnalliset vatsalihakset aktivoituvat oikein.

Siirrytään rintarankaan sekä niskaan ja päähän. Rintarangassa ei tulisi näkyä lantion eikä käden liike, vaan sen tehtävä on pysyä paikalla. Ainoa liike mikä tulee näkyä rintarangassa on ihmisen hengitys. Ratsastajalla on hyvä lapatuki, hartiat ovat rennot ja kyynärpäät lähellä kylkiä. Kyynärpäiden tulee olla ratsastaessa pehmeät ja niiden tule olla ohjan jatke. Välillä kuulee neuvoa: Pidä ne siinä 90 asteessa, mutta todellisuudessa kulma riippuu hevosesta ja millä korkeudella sen pää on. Yläraajan liike tulee tapahtua olkanivelestä ja kyynärnivelet reagoivat siihen. Ranteet ovat suorassa peukalot ylöspäin ja sormet lukitsevat ohjan kämmenen sisälle.  Niska on sen luonnollisessa asennossa ja katse on eteenpäin. Katse on niin sanotusti pehmeä eli ratsastaja käyttää koko näkökenttäänsä ja katse elää eikä tuijota yhteen pisteeseen.

Ratsastajan jalka on rentona vasten hevosen kylkiä, jalka jalustimisessa. Lonkka, polvi ja nilkka ovat pehmeät. Polvesta jalka taittuu hieman taaksepäin, jolloin pohje on paremmin hevosen kyljessä kiinni. Varpaat ovat kohti menosuuntaa ja jalka liikkuu hevosen hengityksen tahdissa eikä estä sitä.

 

Ratsastajan istunta eri askellajeissa

 

Jotta voit ymmärtää, mitä ratsastajan vartalossa tulee tapahtua pitää ensin ymmärtää, millainen on hevosen ja liike kuinka se vaikuttaa ratsastajaan. Aloitetaan helpoimmasta eli käynnistä suoralla uralla. Hevonen kävelee suoraa uraa rennosti eteenpäin pitkillä ohjilla. Käynti on nelitahtinen askellaji, joka tarkoittaa sitä että siinä on neljä vaihetta. Käynnissä hevosen selkä liikkuu puolelta toiselle. Vaikka käynnissä on neljä vaihetta, niiden erottaminen selkää voi olla hankalaa, koska hevosen saman puolen jalat liikkuvat samaan aikaan ja ovat hetken samaan aikaa irti maasta. Tämän takia liike näkyy hevosen selässä rangan liikkeenä puolelta toiselle.

Hevosen käynti saa ihmisen lantiossa aikaan samanlaisen liikkeen kuin ihmisen kävellessä. Tämä liike tulisi nimenomaan olla eriytynyt liike lantiossa sekä lannerangassa. Rintaranka on ratsastajan luonnollisessa asennossa, mutta yliojentamista tulee välttää. Rintarankaa ojentaessa eli työntämällä rintaa eteenpäin, aktivoituvat selkälihakset. Haluaisimme että vatsalihakset aktivoituisivat ja pitäisivät ylävartalon paikallaan ja lantion liikkeessä. Käynnissä hevosen pää liikkuu eteen, alas ja ylös liikkeen mukana. Ratsastajan käden tulee mukailla tätä liikettä.

Hevosen ravi on kaksitahtinen askellaji. Hevosella on siis aina saman puolen jalat samaan aikaan ilmassa ja vastaavasti toinen jalkapari maassa. Hevonen on kuolaintuntumalla ja kantaa itseään. Ravissa ratsastaja voi keventää tai istua harjoitusravissa. Ravissa hevosen selässä tapahtuu ylös-alas liikettä sekä sivutaivutusta. Tällöin ratsastajan lantion tulisi myödätä näiden tahdissa. Liike on samankaltainen kuin käynnissä, mutta nopeampi. Ravissa istuessa on tärkeää, että ratsastaja on liikkeen päällä ja myötää liikkeeseen. Jos ratsastaja jännittää harjoitusravissa liikaa eikä anna hevosen liikkeen nousta ylöspäin, jää ravi matalaksi. Harjoitusravissa ratsastajan jalka on rennosti vasten kylkeä ja nilkasta tapahtuu pientä joustoa.

Laukka on hevosen nopein tapa edetä. Laukka on yleensä mukava askellaji ratsastajalle istua, koska siinä on selkeä tahti. Laukassa hevosella on selkeä liitovaihe, jolloin kaikki sen jalat ovat yhtä aikaa ilmassa ja vastaavasti toisessa vaiheessa kaikki jalat ovat maassa. Laukassa ratsastajan lantiossa tulisi tapahtua vain eteen ja taaksepäin liikettä. Kädet myötäävät liikettä ja jalat ovat rennosti vasten kylkiä.

 

Lopuksi

Kuten aluksi totesin, ratsastus on monimutkainen laji, mutta samalla erittäin yksinkertainen. Esseetä kirjoittaessa se ei tuntunut siltä, mutta hevosen selässä se taas tuntui todella yksinkertaiselta. Tämä essee kuitenkin käsitteli, vain perusistuntaa suoralla uralla. Ratsastus muuttuu huomattavasti vaativammaksi, kun aletaan tekemään erilaisia siirtymisiä, väistöjä, temmon muutoksia, kaarevia uria tai ynpyröitä. Näistä ehkä myöhemmin lisää uuden esseen muodossa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close