Tampere
10 Aug, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Rakastan etätyöskentelyäKirjoittanut: Axel Wiklund - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Korona-aika ja pakotettu etätyöskentely, no sehän sopii. Kohta on ”koronakaranteenia” takana lähemmäs 70 päivää, eikä tee edes tiukkaa. Omaan yhden hyvin supisuomalaisen luonteenpiirteen, sillä olen pohjimmiltani introvertti. Tykkään ihmisistä, mutta tykkään yhtä lailla viettää aikaa yksin. Toki minun on hyvä huudella näistä, kun asun hyvän ystäväni Tatun kanssa kämppiselämää. Jos koet etätyöskentelyn ikävänä ja ahdistavana, niin haluan tällä blogitekstillä nostaa esiin etätyöskentelyn hyviä puolia.

Etätyöskentely säästää aikaa. Ei tarvitse aamuisin laittautua, miettiä siistejä vaatteita, ei tarvitse kävellä stressaantuneena kouluun ja miettiä ehdinkö vai myöhästynkö. Olen laskeskellut, että etätyöskentelyn ansiosta minulta henkilökohtaisesti säästyy päivittäin vähintään 1,5h aikaa käytettäväksi asioihin, joita pidän oikeasti tärkeinä. Voin käyttää tuon ajan liikkumiseen, nukkumiseen, sosiaalisten suhteiden ylläpitoon, yritykseni kasvattamiseen tms. Tuottamattomasta logistisesta ajasta tulee tehokkaasti hyödynnettävää aikaa.

Elämän hallinta helpompaa. Kun kaikki elämä pyörii saman katon alla, on helpompi pitää kiinni rutiineista ja elämäntyyleistä. Tietyn ruokavalion seuraaminen on helpompaa kun ei tarvitse miettiä eväiden pakkaamista mukaan kouluun tai miettiä missä lounaspaikassa söisi seuraavaksi. Elämän pystyy rytmittämään helposti, kun voit 30 min tauon aikana käydä vaikka lenkillä tai treenaamassa, koska teet töitä kotona urheiluvaatteissa jo valmiiksi.

Rahaa säästyy. Helppous maksaa, ja helppoihin valintoihin tulee tartuttua todennäköisemmin kun on kiire ja stressi päällä. Kun on kiire aamu, on matala kynnys jättää eväiden tekeminen mukaan välistä ja käydä syömässä ulkona lounasaikaan. Pitkällä aikavälillä ulkona syömisestä alkaa muodostua sievoinen summa, jonka voisi käyttää sinulle oikeasti merkityksellisiin asioihin.

Työskentely on tehokkaampaa. Koen, että pystyn työskentelemään etänä huomattavasti tehokkaammin. Erilaisten palaverien sopiminen on huomattavasti joustavampaa, kun ei tarvitse miettiä jokaisen osapuolen logistisia asioita läpi. Sovitaan kellonaika, hoidetaan homma etänä ja jatketaan päivää. Jos työpaikalla tai koulussa on paljon ulkopuolisia virikkeitä tai ”tekosyitä” töiden keskeytymiseksi, on itselläni ainakin vaikeampaa keskittyä itse työntekoon. Jos teen töitä tilassa, jossa on useampi ihminen paikalla, saattaa tilanne mennä helposti siihen, että puhumme pian naapurin kaiman veljen kissanpennun söpöydestä.

Viimeinen, mutta ehkäpä jopa parhain puoli etätyöskentelyssä on paikkariippumattomuus. Voit tehdä töitä vaikka lapista tunturijoen ääreltä jos siltä tuntuu ja kunhan akkua riittää läppärissä. Itse olen paljon koronakaranteenin aikaan viettänyt aikaa vanhempieni luona maaseudun rauhassa, hyvien ruokapatojen äärellä. Ilman mahdollisuutta etätyöskentelyyn tämä ei olisi ollut mahdollista. Tämä luo elämään aivan uudenlaista joustavuutta ja potentiaalia.

Etätyöskentelystä voi myös löytää paljon huonoja puolia, mutta itse näin parin kuukauden lyhyellä empiirisellä tutkimuksella voin nostaa peukkua sille, jos tulevaisuudessa täytyisi enemmänkin tehdä töitä etänä. Olen huomannut kuitenkin sen, että etätyöskentelyssä itsensä johtaminen ja ajankäytön hallinta nousee arvoon arvaamattomaan. Niitä ei pidä suinkaan unohtaa, sillä muuten löytää itsensä helposti työuupumuksen ääreltä, kun ei pysty erottamaan työtä, koulua ja vapaa-aikaa toisistaan.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close