Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Pystyn mihin vaan vs. en pysty mihinkään. Päätä tarkasti kumpaa uskot, sillä molemmissa olet oikeassa.



Kirjoittanut: Anniina Tirkkonen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/itsearviointi_omaapu/oma-apu/toivo/Pages/osio_7_lue_lisaa.aspx
https://www.monster.fi/uraneuvonta/artikkeli/uskomukset-muuta-tarinasi-muutat-elamasi
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Uskomukset ovat todellisuutta kuvaavia yleistyksiä. Ne ovat yksilöllisiä tapojamme nähdä asioita totuudeksi muodostuneista käsityksistä käsin. Meillä kaikilla on uskomuksia itsestämme, toisista ihmisistä, maailmasta, hyvinvoinnista, tieteestä ja oikeastaan ihan kaikesta. Lähes kaikki asiat, joita pidämme totuuksina, on oikeasti uskomuksia. Ihmisillä on tarve luoda käsityksistä totuuksia ja muodostaa niistä uskomuksia. Meille kerrotaan asioita totuuksina ja me alamme pitää niitä totuuksina. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa mikä on absoluuttinen totuus, mutta ne voivat ohjata paljon elämäämme, jos emme tarkastele ja kyseenalaista niitä välillä. Lapsena ja nuorena olemme kaikista altteimpia uskomuksille, jonka jälkeen helposti ajattelemme asioita niiden pohjalta.

 

Uskomusten tarkoitus

Myönteisten uskomusten tarkoitus on tuottaa motivaatiota ja näkemyksiä niin, että todellinen toiminta alkaa kehittyä ja nousta hyvien uskomusten tasolle. Koska uskomukset ovat vain opittuja asioita, niitä voi oppia muuttamaan ja oppia uusia parempia eteenpäin vieviä uskomuksia. Se vaatii kuitenkin sitä, että tiedostamme vanhat uskomuksemme ja alamme työstää niitä. Vahvistamme niitä, jotka ovat hyviä ja vievät meitä eteenpäin, sekä työstämme ja päivittämme niitä, jotka rajoittavat meitä.

 

Kuinka voit muokata uskomuksiasi ja kääntää ne hyödyksesi?

 

  1. uskomusten tunnistaminen

Monesti ihmisillä on tilanne, että emme edes itse tunnista uskomuksia itsestämme. Monesti iso vyyhti uskomuksia ohjaa elämää enemmän kuin itse osaa huomatakkaan. Omista uskomuksista täytyy aluksi tulla tietoiseksi. Uskomukset voivat syntyä hankalistakin asioista ja niiden purkaminen ei ole aina helppoa. Se vaatii itsetutkiskelua ja halua kehittää itseään ja omia ajatuksiaan.

 

  1. uskomusten kyseenalaistaminen

Kun uskomuksia lähdetään muuttamaan, täytyy olla valmis myös kyseenalaistamaan omia ajatuksia ja uskomuksia ja miettiä mistä olen tämän ajatuksen kerännyt? Haluanko ajatella näin? Viekö tämä uskomus minua eteenpäin? Se on minun ajatukseni, mutta kun minä en ole yhtä kuin minun ajatukseni, onko uskomukseni totta?

 

  1. uskomusten tietoinen muuttaminen ja uudelleen luominen

Uskomusten uudelleenrakentamisessa aletaan rakentaa positiivisempia ajatuksia ja uskomuksia aivoihin ja alitajuntaan. Aluksi se voi tuntua epämukavalta, koska se haastaa sinua pois omalta mukavuusalueeltasi. Muutos tapahtuu hitaasti ja vanhat ajatukset tulevat aluksi mieleen usein. Tässä lajissa kuitenkin sinnikkyys palkitaan. Kun sinnikkäästi käännät ajatuksia voimaannuttavampaan suuntaan, uudet ajatukset alkavat ajan kuluessa tuntua todelta ja ne alkavat ohjata käytöstäsi. Jos jaksat harjoitella ja luottaa siihen, että uskomukset muuttuvat, et voi epäonnistua.

 

Jokaisessa ihmisessä on valtavasti potentiaalia, mutta suurin osa siitä on kuitenkin valtaosalla hyödyntämättä. Voit päästä juuri niin pitkälle, kuin mielesi sallii mennä. Se mihin uskot, sen voit saavuttaa.

Kommentoi