Tampere
27 Feb, Saturday
-0° C

Proakatemian esseepankki

Pysähdy! Oletko onnellinen?Kirjoittanut: Micaela Erola - tiimistä Pinkut 1.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Elämän tarkoitus
Frank Martela
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Frank Martelan kirjassa Elämän tarkoitus yritetään rohkaista lukija miettimään elämän tarkoituksen sijaan elämän merkityksellisyyttä. Itse koen, että merkityksellisyyttä tuo omaan elämääni onnellisuus. Mutta miten koen onnellisuuden? Koen onnellisuuteni koostuvan ihmissuhteista, perusterveydestä, jaksamisesta, perheestä ja esimerkiksi itsenäistymisestä, kuten vanhemmilta pois muutosta omaan kotiin. Samalla itsenäisyyteni lisäksi koen onnellisuutta toisen huolehtimisesta. Saan siitä itselleni onnellisuuden tunteen, jos näen että joku rakastamani ihminen on onnellinen. Myös menetys tuo minulle onnellisuuden tunnetta. Esimerkiksi koulussa menestyminen jättää ovia auki myöhemmälle elämälle. Samalla uuden oppiminen ja uuden tiedon varastoituminen aivoihini tekee minut onnelliseksi, tunnen että olen saavuttanut jotain.

 

Onnellisuuden käsite pohjautuu keskiaikaiseen englanninkieliseen sanaan hap, joka tarkoittaa onnekkuutta ja sattumaa. Onnellisuus ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen asia, mitä ehkä oletamme sen olevan. Kun tavoittelemme onnellisuutta, voi matkamme tavoitteeseen helposti muuttua päinvastaiseksi. Oletan, että menestys tuo minulle onnellisuutta. Teen kaikkeni sen eteen, että yritykseni tuottaa jokainen kvartaali positiivisen tuloksen, ja että yritykseni arvo kasvaa. Mutta olenko vuosien mittaisen työni aikana onnellinen? Onko minulla aikaa asioille, joita rakastan ja jotka tekevät minut oikeasti onnelliseksi? Perhe, liikunta, ystävät, matkustelu… Martelan kirjaa lukiessani aloin miettimään onnellisuutta uudestaan, pitää tähdätä korkealle omiin unelmiinsa, mutta ei saa unohtaa levätä. Ei saa unohtaa nauttia elämästään matkalla huipulle, sillä elämme vain kerran, et saa vuosiasi takaisin. En kehota ketään luopumaan unelmistaan, se ei ole tekstini tarkoitus. Kehotan vain nauttimaan matkasta huipulle, ja jättämään aikaa jo hyvissä ajoin asioille, joista tulee hyvä mieli itselle.

 

Pysyvä vai ohimenevä onnellisuus

 

Materialismi, sitähän me monet nuoret ”harrastamme”. Ostamme tuotteita netistä nopeilla ostopäätöksillä, koska luulemme että ne tuovat onnellisuutta. Käytämme ostamaamme hyödykettä hetken, jonka jälkeen se joutuu kaappiemme perukoille, koska emme olleet miettineet ostostamme tarpeeksi pitkään. Ihminen tarvitsee hyödykkeitä, ja investointi on kannattavaa, mutta tekeekö esimerkiksi joka viikkoinen nettishoppailu sinut pysyvästi onnelliseksi, vai onko se ohimenevä tunne? Miellän itse rahan samaan kategoriaan. Rahalla saa asioita ja se helpottaa elämää. Isosta talosta ja hienoista autoista onnellisuus voi nousta, mutta onko se pysyvää? Oletko sisimmissäsi onnellinen?

 

The World Happiness Report asettaa joka vuosi noin 160 maata paremmuusjärjestykseen sen perusteella, mikä maa on onnellisin. Suomi on voittanut tämän ”kilpailun” nyt kolmesti yhtäjaksoisesti. Olemme maailman onnellisin maa, miettikää sitä hetki. Osaammeko arvostaa sitä, mitä meillä on, vai onko onnellisuudesta tullut meille pakkomielle. Pyrimmekö koko ajan tekemään asioita, jotka lisäävät hetkeksi onnellisuuttamme, unohdammeko nauttia samalla asioista, joissa olemme jo nyt?

 

Onnellisuus on laaja käsite, joka sisältää paljon asioita. Martelan kirjan lukiessani haluan ainakin itse pysähtyä useammin paikalleni nauttimaan siitä mitä minulla jo on, ja mitä olen nyt jo saanut omassa elämässäni aikaan. Myönnän itsekin, minulla on ollut liikaa tapana miettiä ”tulevaisuudessa 10 vuoden päästä olen varmasti onnellinen, koska minulla on…” Mitä jos en olekaan tuolloin 10 vuoden päästä onnellinen, vaikka minulla olisi kaikki asiat, mitä nyt unelmoin saavuttavani. En halua joutua siihen tilanteeseen, haluan nauttia elämästäni jo matkalla unelmiini. Välillä tuntuu, että elämämme on liian kiireistä. Haluan oppia rauhoittumaan. Haastankin kaikkia miettimään tämän esseen luettuaan, mitä on saanut jo aikaan ja mistä on onnellinen juuri nyt, ei viikon, kuukauden tai vuoden päästä, vaan juuri nyt.

Kommentit
  • Aarni Glader

    Luettuani tämän esseen ja esseesi palvelumuotoilusta, mieleeni jäi yksi niitä yhdistävä asia: rakasta prosessia, eikä tavoitetta.

    12.2.2021
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close