Tampere
18 Apr, Thursday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Pyramidihuijaus, ei kiva



Kirjoittanut: Emmi Salminen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

 

Sosiaalisen median, eli somen, avulla on tänä päivänä erittäin helppo saada yritykselle lisää näkyvyyttä ja sen myötä tietenkin asiakkaita. Mutta oletteko miettineet, missä menee hyvän maun raja? On harmi, että kaikkien loistavien tuotteiden, palveluiden ja tapahtumien joukkoon mahtuu myös paljon sellaista yrittämistä, jossa mennään rahankiilto silmissä eteenpäin ja lupaillaan asiakkaille parempaa tulevaisuutta esimerkiksi elämäntapamuutoksen tai uuden tulonlähteen myötä, ilman minkäänlaista takuuta niiden toimivuudesta. Käytännössä asiakkailta siis huijataan rahaa. Mieleeni herää kysymys: kuinka joku edes kehtaa tehdä niin? Tällainen toiminta on pahimmillaan järjetöntä ahneutta, moraalittomuudesta puhumattakaan. Tämä aihe on jo pitkään pyörinyt mielessäni ja se todellakin herättää tunteita.

Eri somekanavissa on käyttäjiä aivan laidasta laitaan, niin nuoria kuin vanhoja, vähävaraisia ja varakkaita. Valitettavasti edellä mainittujen huijausten kaltaisista tilanteista kärsivät yleensä eniten epätoivoisessa tilanteessa olevat henkilöt, jotka etsivät elämälleen uutta suuntaa ja voivat pahimmassa tapauksessa olla käyttämässä viimeisiä varojaan johonkin tällaiseen roskaan. Tällaisella roskalla on oikeakin nimitys; pyramidihuijaus. Tässä esseessä käymme pyramidihuijauksen perusidean lisäksi läpi tunteita, mitä minussa on herännyt seurattuani kyseistä toimintaa somen välityksellä.

 

Mikä ihmeen pyramidihuijaus?

 

Pyramidihuijauksella tarkoitetaan laitonta liiketoimintamallia, jonka ainoana tarkoituksena on ansaita rahaa pelkän rahan ansaitsemisen vuoksi. Tällaista liiketoimintaa harjoitetaan ilman mitään laillista tuotetta tai palvelua. Tyypillisesti tämä toteutetaan käyttäen verkostomarkkinoinnin tavoin myynnin tai markkinoinnin rakennetta. (verkostomarkkinointi.com)

Pyramidihuijauksen voi tunnistaa myös siitä, että lisää ihmisiä yritetään koko ajan rekrytoida mukaan, koska usein se onkin ainoa tapa ansaita rahaa. Et siis pysty tienaamaan pyramidihuijauksen avulla, jos et rekrytoi uusia ihmisiä mukaan huijaukseen.

Huijausbisnestä toteutetaan niin sanotusti joko paljaan tai tuotepohjaisen rakenteen avulla. Paljaalla, eli läpinäkyvällä systeemillä tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, ettei myynnissä ole mitään tuotetta tai palvelua, vaan tavoitteena on saada ihmisiä maksamaan liittymismaksun, jonka avulla hekin pääsevät tienaamaan rekrytoimalla uusia asiakkaita. Jos heitä nyt voi edes asiakkaiksi sanoa. Tuotepohjainen, eli naamioitu systeemi, on toinen vaihtoehto pyramidihuijauksen toteuttamiselle. Tällöin systeemi yritetään saada näyttämään laillisemmalta naamioimalla liittymismaksu joksikin tuotteeksi, esimerkiksi e-kirjaksi. Naamioidun tuotteen ostaneet pääsevät täten levittämään sanaa mahtavasta e-kirjasta, joka todellakin kannattaa ostaa! Niinpä tietenkin. (verkostomarkkinointi.com)

Näin ollen pyramidihuijauksen operoija saa uusia jäseniä tiimiinsä hankkimaan uusia ’’asiakkaita’’ ja rahaa tulee sekä operoijalle, että uuden asiakkaan hankkineelle. Kenenkään huijaukseen liittyneen ei siis ole mahdollista tienata yhtä paljon kuin operoijan.

Uusien jäsenten hankkimiseen liittyy kuitenkin myös ongelma, joka ilmenee silloin, kun ihmisiä ei enää riitä liittymään. Kun jäsenet huomaavat, etteivät he enää pysty rekrytoimaan uusia jäseniä ja tienaamaan liittymismaksujen myötä, pyramidihuijaus lakkaa toimimasta.

 

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta

 

Iltasanomat kirjoittivat äskettäin nuorista naisista, jotka lupaavat sosiaalisessa mediassa TikTok-videoillaan luksuselämää, vapautta päivätyöstä ja jopa miljoonaomaisuutta, mikäli katsoja liittyy tiettyyn verkostomarkkinointiyhteisöön.

 

’’Asiantuntija näkee toiminnassa pyramidihuijauksen piirteitä.’’

 

Uutisessa kerrotaan, kuinka naiset kannustavat katsojia aloittamaan treidaamisen ja sijoittamisen sekä tarjoavat apua aloittamiseen, kunhan he vain kommentoivat oman Instagram-tilinsä videon alle. Olen itsekin törmännyt lukuisiin tämänkaltaisiin TikTok-videoihin, ja joka kerta mieleeni on juolahtanut ajatus siitä, että jos tienaaminen olisi noin helppoa kuin nämä naiset antavat ymmärtää, köyhyyttä tuskin olisi enää olemassakaan. Siispä kaikki tuollainen kuulostaa todellakin liian hyvältä ollakseen totta.

Iltasanomien käsittelyssä oli tapaus, jossa eräs nainen kertoo ystävästään, joka oli liittynyt mukaan tällaiseen toimintaan. Kyseinen toiminta tapahtui netissä toimivan yhteisön kautta. Yhteisö tarjosi summaa vastaan kursseja, joiden avulla jäsen oppii eri sijoittamisen muodoista. IS:n tietojen mukaan kurssien todellinen oppi oli hyvin alkeellista, eli rahoille ei edes saanut vastinetta, mikäli olisi oikeasti halunnut tietää lisää sijoittamisesta. Todellisuudessa kyse oli vain uusien jäsenten rekrytoimisessa, joka tietenkin viittasi suoraan pyramidihuijaukseen.

Tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan pyramidihuijaukset ovat levinneet Suomessakin jo niin laajasti, että mukaan lähtevillä ihmisillä ei olisi mitään mahdollisuuksia tienata rahaa. ’’Se vie kaiken rahan ja ajan, eikä itselle jää mitään’’, hän toteaa. (is.fi)

 

Somessa räjähti, vihdoin

 

IS:n tietojen mukaan yhteisöön liittyneitä jäseniä kannustetaan tai jopa velvoitetaan näyttämään sosiaalisessa mediassa mahdollisimman rikkailta ja kauniilta, TikTok-videoiden muodossa. Yhteisöön liittyviä markkinointitapahtumia on myös järjestetty Suomessa ja niistä viimeisimmän jälkeen somessa räjähti. Monet sosiaalisen median vaikuttajat alkoivat puhumaan toden teolla pyramidihuijauksen vaaroista ja saivatkin postauksilleen tuhansia katselukertoja. Yhtenä esimerkkinä tutkiva vaikuttaja nimeltään Liese Jokiperä. Suomessa järjestetyn tapahtuman jälkeen on liikkunut huhuja siitä, kuinka eräs suomalainen ’’hustler babe’’ olisi poistanut kokonaan yhden sosiaalisen median kanavistaan, eli päästiinkö hänen jäljilleen vai mitä tapahtui? En itse paneutunut asiaan enää sen syvemmin.

 

Lopetus

 

Vaikka pyramidihuijauksia on ilmennyt jo todella monien vuosien ajan, ei loppua kuitenkaan näy. Edellä mainitsemani tapaukset ovat erittäin pieniä ja harmittomia pyramidihuijauksen historian mittakaavassa, mutta aina niistäkin koituu ongelmia, edes jollekin. Kuten alussa totesin, tällaisiin ansoihin lankeavat yleensä ne ihmiset, jotka haaveilevat paremmasta tulevaisuudesta esimerkiksi taloudellisen tilanteen saralla. Ja nämä pyramidihuijauksen avulla rahaa tekevät ihmiset tietävät sen varsin hyvin, että somen avulla on mahdollista vaikuttaa erittäin voimakkaasti tunteisiin. Valitettavasti moni unelmoi näiden hustlereiden elämäntyylistä, koska se on täynnä vapautta, vaurautta ja luksusta. Mikäs sen helpompaa, kun luvata juuri heille, että tällainen elämäntyyli on mahdollista, kunhan vain liittyy yhteisöön ja opettelee treidaamaan! Kas kummaa, kun miljonäärejä syntyy tuosta noin vain.

Arvot ovat iso osa ihmisten elämää ja usein ne ohjaavat toimintaamme. Toki kaikilla niin ei ole, mutta minulla on. Ostan vastuullisesti tuotettua lähiruokaa, hyvä. Mietin, pystynkö sijoittamaan rahaani aseteollisuuteen, onko se hyvä vai huono? Mietin, houkuttelisinko ihmisiä ostamaan tuotettani, jota ei oikeasti ole edes olemassa. Lopeta miettiminen, se on erittäin huono ajatus.

Niin rahattomana kuin rikkaana voit päätyä usein tilanteeseen, jossa seuraava askel on vaikea ottaa arvoristiriidan vuoksi. Vaikka kuinka kyse olisi äkkirikastumisesta, mutta vaakakupissa painaa esimerkiksi toisten ihmisten huijaaminen, toivottavasti mietit tarkkaan.

Muista toimia myös yrittäjänä arvojesi mukaisesti.

 

Lähdeluettelo

https://www.is.fi/digitoday/art-2000009059584.html

https://www.verkostomarkkinointi.com/2016/07/29/mika-on-pyramidihuijaus/

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close