Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Puhumisen hienous



Kirjoittanut: Julia Nieminen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Minulla on ollut ilo päästä juontamaan viimeisen puolen vuoden aikana kaksi urheilutapahtumaa, ja kolmas on tiedossa kuukauden päästä. Näitä ennen en ollut ikinä puhunut ison yleisön edessä, saatika sitten mikrofoniin. Ensimmäinen juontokeikka oli siis hyppy täysin tuntemattomaan. Sen hypyn ansiosta olen kuitenkin oivaltanut paljon asioita, niin itsestäni kuin tulevasta ammatistani, fysioterapiastakin.

 

Olin lapsesta aina varhaisaikuisuuteen asti hyvin ujo ja vetäytyvä, käytännössä halusin olla täysin näkymättömänä seinäruusuna. Sain koulussa jatkuvaa palautetta opettajilta siitä, että oppitunneilla pitää viitata enemmän ja osoittaa omaa osaamista.  Ala- ja yläasteaikaisen parhaan ystäväni vanhemmat olivat varoitelleet ystäväni isovanhempia siitä, että mukaan tulee todella arka tyttö, vieraillessamme heidän mökillään kesälomalla. Sellaiseen rooliin minut leimattiin, ja siinä mallissa kasvoin myös aikuiseksi. Tämä myös sopi minulle hyvin pitkään, kunnes jossain vaiheessa kyseinen kuori alkoikin tuntumaan ahtaalta.

 

Aloittaessamme Proakatemialla syksyllä 2021 pohdimme tiimimme kesken paljon omia, sekä toistemme vahvuuksia ja heikkouksia. Omalta osaltani nousi esiin, ja on noussut tähän päivään asti, puhelahjani. Tässä vaiheessa toki olin jo tuonut itseäni rohkeammin esille, mutta tuota asiaa en ollut oikeastaan ennen täällä aloittamista juurikaan tiedostanut, saatika ainakaan pitänyt erityisenä vahvuutena. Kun jotain asiaa kuulee tarpeeksi paljon ympäriltä, alkaa siihen kuitenkin itsekin uskomaan. Aloin tunnistamaan itsestäni yhä enemmän ja enemmän puhujan piirteitä, sekä sen, että itse asiassa tykkään kehittää ja hyödyntää omaa verbaliikkaani.

 

Samaisen syksyn loppupuolella entinen urheiluseurani haki juontajaa talvinäytökseensä. Sekunnin murto-osassa tein täysin intuitiivisen päätöksen, ja otin seuraan yhteyttä juontomahdollisuutta havitellakseni. Seuran puolelta ensimmäinen kysymys oli, että onko minulla juontokokemusta. Kerroin, että ei sitten minkäänlaista, mutta sitä tässä ollaan hakemassa! Löimme siis kättä päälle juontokeikasta, ilman sen suurempia ennakko-odotuksia kummaltakaan osapuolelta. Historiaani sivuten sain myös seurassa työskentelevältä entiseltä valmentajaltani ihmetyksiä siitä, että miten minä voin tulla juontamaan. ”Eikö Julia ole aika ujo siihen hommaan?”

 

Juontokeikka tuli ja meni, kiitosten kera. Halusin todistaa sekä itselleni, että muille, että tässä olen hyvä. Puhumisessa. Tänä keväänä minua pyydettiin juontamaan samaisen seuran puolesta kilpailutapahtuma, ja tämän pestin otin erittäin mielelläni vastaan. Vaikka kilpailuiden juontaminen olikin ennakkoasetelmaltaan hieman jännittävämpi projekti, olin tässä vaiheessa jo hyvin varma siitä, että tulen suoriutumaan ja pärjäämään hyvin. Ja niin tulinkin.

 

Näiden juontomahdollisuuksien myötä olen oppinut todella tykkäämään puhumisesta, myös yleisölle. Tietenkään asia ei ole niin yksiselitteinen, enkä todellakaan ole mikään mestaripuhuja, mutta puhumista haluaisin ehdottomasti kehittää parempaa kohti. Nykyään mikrofoniin puhuminen ja oman äänen kuuleminen ei enää kammoksuta, joten ihan hyvällä polulla ollaan siis jo tässä vaiheessa. Luottaminen omaan osaamiseen on myös noussut sille tasolle, että otin enemmän kuin mielelläni vastaan tiimimme pitchaajan roolin kevään 2021 Tiimidiilissä. Siitä suoriuduin mielestäni hyvin, vaikka itse sanonkin.

 

Mikä puhumisessa minua sitten kiehtoo? Kuulijoihin vaikuttaminen. Tunteisiin vetoaminen. Omien kykyjen hyödyntäminen. Se, että on mahdollisuus saada ihmiset nauramaan. Ei minusta varmasti koskaan ammattipuhujaa tule, eikä se ole tarkoituskaan, mutta uskon, että puhumisen harjoittelemisesta ja harjoittamisesta on paljon hyötyä myös muilla ammattikentillä. Joulukuussa häämöttää fysioterapeutiksi valmistuminen – miten siis pitchauksista ja juontokeikoista voi hyötyä fysioterapeutin ammatissa?

 

Mitä pitchaaminen ja juontaminen ovat? Puhumista ja yleisön vakuuttamista. Mitä fysioterapia on? Myös puhumista ja asiakkaan vakuuttamista. Lisäksi nämä molemmat ovat omalla tavallaan oman ammattitaidon ja osaamisen myymistä. Fysioterapiassa on tärkeää saada asiakas sitoutettua fysioterapiaprosessiin, mikä edellyttää empaattisen otteen lisäksi oman tietotaidon ja palveluiden myymistä. Kun teet työsi hyvin, se myös näkyy tuloksissa. Sama ilmiö on näkynyt omien juontokeikkojeni yhteydessä. Ensimmäiset kaksi keikkaa tein täysin vapaaehtoistyönä. Hoidin kuitenkin ne niin mallikkaasti, että toukokuun lopulle ajoittuvasta seuran kevätnäytöksen juontamisesta minulle tullaan maksamaan rahallinen korvaus.

 

Viimeisimmässä fysioterapian harjoittelupaikassani yksi ohjaavista fysioterapeuteista sanoi minulle seuraavanlaisen lauseen: ”Susta voi tulla todella hyvä fysioterapeutti noiden sun puhelahjojen ansiosta”. Tämä oli kenties ensimmäinen kerta, kun kukaan on vilpittömästi sanonut, että minusta voisi tulla hyvä fysioterapeutti. Lisäksi tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse ymmärsin puhumisen ja verbaliikan yhteyden fysioterapeuttiseen ammattitaitoon.

 

Tämän kuvailevan esseen tarkoituksena oli luoda yhteys puhumisen ja ammattitaidon välille, vaikka ammatti ja työnkuva ei varsinaisesti olisikaan suurelle yleisölle puhumista. Esseen kirjoittaminen auttoi itseäni reflektoimaan myös omaa polkuani tähän pisteeseen asti. Jos minulta oltaisiin kymmenen vuotta sitten kysytty, että tulenko joskus juontamaan urheilukilpailut tai tiiminäytön, vastaus olisi ollut sen enempää empien ”en”. Tällä hetkellä harkitsen jopa asettumista ehdolle pitchaamaan viimeisen ja suurimman tiiminäyttömme, eli 24H-haasteen. Aika näyttää kuinka sen asian käy, mutta viimeisen vuoden aikana olen ehdottomasti löytänyt itsestäni uuden vahvuuden ja mieluisan kehittämiskohteen, puhumisen.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close