Tampere
03 Dec, Sunday
-11° C

Proakatemian esseepankki

Puhujan seitsemän kuolemansyntiä



Kirjoittanut: Kirill Sultanshin - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Kuuntelin hyvän puheenvuoron Julian Treasure:lta siitä, kuinka olla vaikuttava puhuja ja niin, jotta ihmiset kuuntelisivat sinut. Julian kertoi tosi mielenkiintoisesti aiheesta ja onnistui luomaan rennon ja interaktiivisen tilaisuuden, jossa kuulijat lähtivät rohkeasti keskustelemaan ja haastamaan. Mielestäni Julian oli vaikuttava puhuja. Tässä alhaalla on seitsemän kuolemansyntiä, eli asioita, joita ei kannata tehdä puhuttaessanne yleisölle.

  1. Juoru. Kun ihminen kuulee ilkeän juorun itsestään, hän vastaa yleensä kauhulla, ahdistuksella, tai jopa vihalla. Otamme negatiiviset juorut totena, koska uskomme, että juoru on hyödyllistä tietoa, joka suojelee meitä.
  2. Tuomitseminen. ”…On tosi vaikeaa puhua ihmiselle, jos tiedät, että hän tuomitsee kaikki sinun sanomiset heti puheenvuorosi jälkeen.” Usein kun tuomitsemme, emme vietä hetkeäkään yrittäen miettiä, miltä toisesta ihmisestä tuntuu tai miksi hän on tehnyt, mitä on tehnyt. Emme aseta itseämme heidän asemaansa vaan luotamme siihen, että oma näkökantamme on se ainoa oikea.
  3. Negatiivisuus. Ihmisen elämään kuuluvat toki kaikenlaiset tunteet, niin myönteiset kuin kielteisetkin ajatukset, mutta jatkuva negatiivisissa tunteissa ja ajatuksissa rypeminen kuormittaa turhaan. On helpottavaa huomata, että negatiivisista tunteista voi opetella vapautumaan.
  4. Valittaminen. Jatkuvasti valittavalla ihmisellä ei tietenkään ole kaikki itsellään kunnossa. Hän ei välttämättä edes itse huomaa valittavansa koko ajan. Yleisö tietenkin huomaa kaiken ja puhujan valittamisesta voi tulla negatiivinen tunnelma.
  5. Tekosyiden keksiminen. On haastavaa rakentaa luottamusta yleisön kanssa ihmisille, joilla on tapana koko ajan keksiä tekosyitä ja siirtää vastuullisuuden jollekin toiselle.
  6. Liioittelu. Liioittelun kanssa ei saa ”liioitella”, koska jossain kohta tavallinen liioittelu voi muuttaa valheeksi.
  7. Dogmatismi. Dogmatismi tarkoittaa faktojen ja mielipiteiden sekoitus. Kun yleisö kuuntelee sellaista puhujaa tulee fiilis, että hänen puheessa ei ole mitään olennaista ja se on tyhjää.

Näiden seitsemän kuolemansyntien lisäksi puhujan tulee valmistautua hyvin ja olla sitä kautta uskottava. Esitystä pitäessä on herätettävä luottamusta, tätä voi vahvistaa kehonkielellä ja asian tuntevuudella. On hienoa ja jopa suotavaa, että puhujana osaa vastata kuulijoiden kommentteihin ja haasteisiin. Terhi onnistui tässä omassa puheenvuorossaan hyvin.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close