


Psykopaatit ympärilläni
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Psykopaatit Ympärilläni |
Thomas Erikson |
Harkitsin pitkään Thomas Eriksonin kirjan Psykopaatit ympärilläni lukemista. Olin lukenut aiemmin hänen kirjansa Idiootit ympärilläni, josta pidin kovasti – puhuttakoon siitä mediassa mitä vain.
Psykopatia aiheena kuitenkin mietitytti minua. Käsitykseni tuosta ihmisryhmästä oli juuri niin hatara kuin Erikson kirjassa kuvaa; pelkkiä sarjamurhaajia, joilla ei ole tunteita. Kuitenkin, kirjaan tartuttuani en voinut enää keskeyttää sitä. Se avasi monesta näkökulmasta psykopaattisten ihmisten mielenmaailmaa ja toi tilanteisiin liittyviä asioita paremmin ymmärrettäviksi arkisilla vertauksilla.
Mikä psykopaatti?
Erikson kertoo muutamista eri tilanteista, joissa hän on kohdannut aidon psykopaatin. Tilanteita yhdisti oudot samankaltaisuudet; asioista oli muodostunut noiden tapausten psykopaateille ikään kuin pakkomielteitä. Kummassakin tapauksessa henkilöt olivat olleet sitkeitä ja pitkäjänteisiä työstäessään tuhoisia aikeitaan. On erittäin karmivaa, miten pahasti toinen tilanteista oli sotkenut Eriksonin yksityiselämää. Erikson laski kirjassaan ihmiset, joiden elämään tapauksen psykopaatti oli vaikuttanut. Hurjat viisikymmentä ihmistä.
Psykopaatit ovat manipuloinnin mestareita. Psykopatia ei ole sairaus. Eriksonin mukaan se on persoonallisuushäiriö. Psykopaatit saavat ihmisen kuin ihmisen taipumaan tahtoonsa; he ovat äärimmäisen miellyttävää seuraa niin halutessaan. He osaavat hurmata miltei kenet tahansa. Ja mikä hulluinta, monet ihmiset jäävät riippuvaisiksi psykopaateista; jos joku on sinulle ensiksi ihanaa ja mukavaa seuraa, ja sitten, noin vain, vaihtaa raidetta ja onkin yhtäkkiä kamalan viileä ja kylmäkiskoinen. Sitten tilanne muuttuu ja hän onkin jälleen se sama miellyttävä henkilö, jonka muistat alkuajoilta. Tällaista aaltoilua hyödyntäen psykopaatti saa ihmiset addiktoitumaan itseensä; hyviä hetkiä ja miellyttävää seuraa jää odottamaan kuin palkintoa. Mitä teit viimekerralla, kun hän kohteli sinua hyvin? Voisikohan se toimia uudestaankin? Tähän koukkuun jääminen on iso riski ihmisen itsenäisyydelle ja kaikenlaiselle hyvinvoinnille. Käytännössä vastaavanlaisessa tilanteessa henkilö on manipuloijansa talutusnuorassa.
Mitattavissa
Psykopaattisuutta voidaan mitata eräällä testillä. Voit mielenkiinnosta testata itse, kuinka monta pistettä saat. Jos kohta ei kuvaa sinua ollenkaan, saat 0 pistettä. Jos se kuvaa sinua, saat yhden pisteen. Jos se kuvaa sinua erittäin vahvasti, saat kaksi pistettä.
Erikson muistuttaa kuitenkin, ettei pidä säikähtää, jos löytää itsestään piirteen, joka viittaa psykopatiaan; hänen aiemmassa kirjassaan Idiootit ympärilläni kuvaillussa persoonallisuustyypeissä on piirteitä, joita voidaan ajatella psykopaattisina piirteinä. Pelkkä kyvyttömyys tuntea stressiä tai riskialtis käytös eivät vielä tarkoita mitään. On olemassa paljon ihmisiä, joista löytyy noita piirteitä, mutta ei tarpeeksi, jotta he olisivat psykopaatteja sanan kliinisessä merkityksessä.
- puheliaisuus
- suurellisuus
- kyvyttömyys katumukseen ja syyllisyydentuntoon
- empatian puute
- patologinen valehtelu
- epärehellisyys / manipulatiivisuus
- tunne-elämän latteus
- impulsiivisuus
- oman käytöksen kontrolloimattomuus
- jännityksen tarve / tylsistyy helposti
- holtittomuus
- varhaiset käytösongelmat
- aikuisilla epäsosiaalinen käytös
- loisiva elämäntyyli
- irtosuhteiden harrastaminen
- pitkäaikaisten tavoitteiden puute
- vastuuttomuus omista teoista
- nuorisorikollisuus
- rikkeet ehdollisen vapaustuomion aikana
- rikosten monimuotoisuus
Testin maksimipistemäärä on 40 pistettä. Täysi psykopaatti saa testistä yleensä 35-40 pistettä, ”mutta Robert Haren mukaan jo 15-20 pistettä saavien ihmisten kanssa on oltava erittäin varovaisia: he ovat kaikkea muuta kuin hyväntahtoisia.” – Erikson, T. 2018
Mitä jos kohtaan psykopaatin?
Psykopaatin kenties pahin ominaisuus on manipulatiivisuus yhdistettynä omantunnon puuttumiseen. Se tarkoittaa, että he ottavat sen mitä haluavat. Käytännössä he tekevät keinoja kaihtamatta mitä vaaditaankaan, jotta pääsevät tavoitteeseensa.
Manipulaatiolta voi kuitenkin säästyä, jos pitää silmänsä auki. Erikson esittelee seuraavat askeleet: Paranna itseymmärryksesi huippuunsa. Opi tunnistamaan psykopaatin käytös. Päätä itse, minkä arvoinen itsekunnioituksesi on.
Kuulostaa helpolta. On kuitenkin vaikeaa sanoa kirjan lukeneenakaan, miten itse reagoisin psykopaatin manipulointiyritykseen. Tarkoitan; mitä on itseymmärrys? Käsitän sen tietämykseksi omista tavoitteista, unelmista, tietoisuudeksi siitä, mitä on ja mistä lähtökohdista.
Mitä psykopaatin tunnistamiseen tulee, yllämainitusta testistä on hyötyä tunnistamisen kannalta.
Eriksonin mukaan psykopaatteja on 2-4% maailman väestöstä. Missä he ovat? Sanotaan, että tyhmät ovat vankilassa ja paremmin laskelmoivat istuvat isojen yritysten johtajina tai ovat muissa vaikutusvaltaisissa tehtävissä. Työelämässä yhtä kaikki. On jokaiselle tarpeellista tietää heistä jotain. Yritysmaailmassa uraa tekevän mahdollisuus kohdata psykopaatteja on olemassa. Heidän pelossaan ei kannata elää, mutta varuillaan kannattaa olla, mikäli vastapuolen käytös on holtitonta tai liian mielistelevää.