Tampere
23 Apr, Tuesday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Psykologinen palautuminen -Anniina Virtanen



Kirjoittanut: Veikko Airas - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Psykologinen palautuminen
Anniina Virtanen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Luin Kirjan Psykologinen palautuminen koska olen itse henkilökohtaisesti jaksamiseni taitekohdassa. Tehtävät eivät etene, hoidettavat asiat roikkuvat, enkä voi keskittyä oikein kunnolla mihinkään. Tämä on jo mennyt sille tasolle että olen alkanut ja vahingoittaa läheisiä ihmissuhteitani jatkuvan huonon mielentilani vuoksi. Tuntuu kuin mieleni muisti olisi täynnä eikä se voi enää ottaa enempää tiedostoja vastaan. Siispä marssin rakkaan päävalmentajamme ja opinto ohjaajan Tirrin luokse ja oksensin tilanteeni Tirrille ja Tirri naurahti “Oletkos sinä Veikkoseni käynyt ikinä lukihäiriö testissä” vastasin en ole käynyt. Nyt 22 vuotiaana menen sitten käymään sellaisessa. Oli tulos mikä vain tarrasin Tirrin kanssa pidetystä palaverista yhden aika hienon jutun nimittäin äänikirjat. En ole aikaisemmin kuunnellut sellaista mutta tiesin aina niiden olemassa olosta. Kokeilin sitä ja voi että mikä ero luku tahdillani entiseen oli kun jokainen pään nosto ja ympärille töllöttely ei enää keskeyttänytkään lukemista.

Kirjassa kerrotaan miten oikea oppinen psykologinen palautuminen auttaa elämääsi rankassa arjessasi.

Yksi suurimpia tekijöitä epäonnistuneess

a palautumisessa on häiriötekijät kuten se hemmetin puhelin siellä taskussa. Sitä ei yleensä ajattele niin pahana mutta siinä laitteessa tuntuu olevan niinkuin joku vastuu siitä että sinun pitää kokoajan olla perillä siitä mitä tapahtuu. Tätä myöten sinun kortisoli tasot päivän aikana eivät pääse ikinä laskeutumaan sille tasolle että voisit palautua kunnolla vapaa-ajan aikanasi arjen aiheuttamasta stressistä ja menet seuraavana päivänä taas töihin väsyneenä ja epämotivoituneena. Tätä seuraten sinun kannattaa tehdä itsellesi rajoitteita puhelimesi kanssa. Vaikka selaat puhelimella mitä tyhmimmiltä tuntuvia asioita se vaikuttaa tutkitusti uneesi ja motivaatiosi tasoon. Vaikka puhelimen selaus tuntuu hyvältä ja se voi olla tapa saada mieli irti ikävistä asioista sen käytöstä puuttuu yksi tärkeä elementti. Merkityksellisyyden tunne. Merkityksellisyyden tunne on yksi vahvimpia Psykologista palautumista edesauttavia tunteita.

Kun pidimme palaveria Tirrin kanssa kävimme yhdessä erillaisia tapoja läpi miten voisimme tehdä esseen Veikon tavalla? Ja Tirri ehdotti että tekisin Mind Mapin lukemistani asioistani ja niinhän minä ryhdyin töihin. Kirjaan Mind mappini kuvaksi tähän eseeseen ja kerron lisää sitä tästä koska siitä saa varmaan hyvin rajallisesti selvää kaaottisen kirjoitustapani vuoksi. 🙂

Keskellä paperia aloitin sanalla: “Täydellinen olotila”. Kirjasin mitä se tarkoittaa kun on täydellinen olotila ja siitä tein viivat ylös ja alas: “Mikä vaikuttaa positiivisesti ja mikä negatiivisesti”? Ja tottakai luonnolisesti haluamme tavoitella positiivisia vaikutteita ja kirjasin sitten sen kanssa samalle puolelle osion: “Työkalut”. Tämän jälkeen tein “Mikä vaikuttaa” osioiden alle “Mitä aiheuttaa”. Tällä tavoin sain purettua huonon oloni itsekseni paperille ja näkyville ja tästä on helpompi lähteä parantamaan asioita.

Kun kunnollinen psykologinen palautuminen tapahtuu, ihmisen mieli vapautuu työn aiheuttamasta stressistä ja ahdistuksesta. Psykologiseen palautumiseen tehdyssä tutkimuksessa selvisi että ero oli huomattava näissä asioissa; elämän tyytyväisyys, fyysinen terveys ja tarkkaavaisuuden elpyminen. Tämän takia on ehdottoman tärkeää, että mahdollisimman moni tietää tästä myös Proakatemialla. Täällä on niin paljon kiinnostavia ihmisiä, koulujuttuja sekä työ keikkoja, että hoksottimemme ovat jatkuvasti korkealla rasituksella. Etsi siis itsellesi aikaa myös pois täältä ja keksi oma juttu, mitä voit itseksesi työstää unohtaen kaiken muun ympäriltäsi.

Mutta vapaa-ajan tarkoitus ei ole vain palauttaa sinua takaisin töihin? Kuulostaa aika kammottavalta. Kunnolisen vapaa-ajan on kerrottu nostattavan onnellisuutta, merkityksellisyyden tunnetta ja yhteen kuuluvuuden tunnetta. Kun työ, koulu, ja vapaa-aika ovat harmoniassa keskenään pystyt tasapainoittelemaan niiden keskellä siten, että sinä hallitset mihin päin haluat milloinkin kallistua ja saat itsesi vielä siitä takaisin narulle ilman että putoat maahan. Kun ihmisellä on itsellä kontrolli ja pysyy perässä työn tai koulun tehtävien kanssa voi ihminen myös nauttia vapaa-ajastaan kunnolla.

Kommentoi