Tampere
01 Oct, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Prosemma – Niko Engström



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Prosemma 4.10 Niko Engström

 

Kun kuulin, että tämän kuukauden prosemman puhuja tulee datavetoisesta mainostoimistosta, odotin esitystä innolla. Olin vaihdossa ollessani käynyt kurssin, jossa sivuttiin datan käyttöä, ymmärtämistä ja hyödyntämistä ja odotin, että pääsen kuulemaan asiasta ammattilaiselta ja että aiheessa mentäisiin oikeasti syvälle ja käteen jäisi ehkä jopa jotain käytäntöön vietävää. Puhuja oli kyllä asian ammattilainen ja inspiroiva esiintyjä, mutta tieto datasta ja kaikesta sen hyödyntämisestä jäi hyvin pintapuoliseksi, niin kuin yleensäkin. Tämä aihe vaatisi varmasti erityisen kurssin, jotta asiassa pääsisi syvemmälle. Aika oli kuitenkin rajallinen ja hyvin tiukka setti olikin, joten esityksessä itsessään ei ollut mitään vikaa, odotukseni olivat vain liian korkeat.

Niko kertoi alkuun aiemmasta työkokemuksestaan ja siitä kuinka hän oli työskennellyt markkinoinnin parissa ja ollut tekemisissä mainostoimistojen kanssa, itse asiakkaan roolissa. Hän oli kokenut, etteivät mainostoimistot sitouta itseään tarpeeksi tuloksiin ja näin ollen ei ole mitään takuita onnistumisesta ja jos epäonnistuminen tapahtuisi, hinta olisi silti asiakkaalle sama. Näiden kokemusten pohjalta hän halusi perustaa toimiston, jossa he sitoutuvat tuloksiin, eivät tee mitään mututuntumalta vaan aina faktan (datan) pohjalta. He miettivät aina miksi jokin asia tehdään, esimerkiksi yrityksen logon uudistamisen syy ei pidä olla se, että se on vanha, parempi syy sen muokkaamiseen on mm. liiketoiminnan muutos tai ilmeen puuttuminen kokonaan. He haluavat olla myös rehellisiä. Niko puhui siitä, kuinka suurin osa asiakkaista ei tiedä, mitä he tarvitsevat. He tietävät mitä he haluavat, mutta se ei aina tai useinkaan ole sama asia. Tässä asiassa he haluavat rehellisesti kertoa totuuden ja auttaa asiakasta parempiin tuloksiin.

Niko vannoo datojen nimeen ja luovuuteen. Kuulostaa hassulta, koska usein ajatellaan että datat ovat ”tylsiä” ja yksioikoisia ja luovuus taas jotain uutta, hienoa ja modernia. Data kertoo tiukasti kuinka hyvin hommassa on onnistuttu. Data ei kuitenkaan ole mitään, ellei sitä mm. kerätä, analysoida, perustella päätöksiä sitä kautta, tai jalkauteta toimintaan. Luovuus taas tulee heillä usein ihan sitäkin kautta, että budjetti sekä aikaraja ovat tiukkia. Eikä luovuus tarkoita aina uutta, Niko kertoo uskovansa myös perinteisiin tapoihin; kaikki riippuu kuitenkin aina asiakkaasta ja kohderyhmästä.

Miksi dataa pitäisi kerätä? Tavoitteellisen ja tavoitteettoman toiminnan ainoa ero on tulos. Jos yritys haluaa parantaa esimerkiksi myyntiään, täytyy heidän toimia systemaattisesti kohti myynninkasvattamista. Yksi tapa on selvittää datan avulla millainen on heidän asiakas. Tämän tietäminen helpottaa markkinoin tekemistä; osataan ohjata oikealle ryhmälle, oikeaa kanavaa pitkin, oikeassa muodossa. Ilman datan keräystä ja sen analysointia tällaiset tiedot eivät olisi kovaa faktaa vaan enemmänkin ”musta-tuntuu”-meininkiä.  Ja kun tätä dataa kerää, analysoi ja hyödyntää voi yritys keskittyä haluamansa osion parantamiseen esimerkiksi asiakashankintaan, hävikin vähentämiseen, keskioston kasvattamiseen tai tuotteiden/palveluiden kehittämiseen.

Datan keräämiseen Niko antoi paljon vinkkejä. Suurimmasta osasta sovelluksia löytyy ilmaisversio tai muutaman viikon kokeiluversio. Näistä sovelluksista pitää löytää itselle sopivin ja mieluisin, täytyy siis tietää käyttötarkoitus. Niko puhui myös kuinka verkkosivujen datan seuraaminen sekä analysointi helpottaa myös asiakkaiden hankintaa/lähestymistä ( enemmänkin B-2-B) . Usein ihminen kuulee yrityksestä ensimmäisen kerran niin, ettei itse yritys ole tästä tietoinen esim. kaverilta, huhupuhe tms. Kun asiakas sitten tämän jälkeen löytää tiensä yrityksen sivuille saa yritys tästä konkreettisen tiedon ja lähestyminen helpottuu kun tietää, että asiakkaalla on jo jokin kiinnostus. Kuluttajapuolella yritys taas sitten näkee, miten asiakkaat nettisivuilla ”kulkevat”. Tätä voi hyödyntää myynninedistämiseen, eli muokata sivuista niiden perusteella ns. myyvempi. Saada asiakas kulkemaan haluttua reittiä, jotta ostoja syntyy, mutta kuitenkin niin, että asiakkaalla on olo, että hän tekee mitä haluaa sivuilla.

Nyt jälkeenpäin miettiessä puheenvuoro oli kokonaisuudessaan todella hyvä ja paljon asiaa sisältävä, omat odotukseni olivat vain hiukan erilaiset. Tunnin settiin mahtui paljon ja laajasti asiaa. Puheenvuoro herätti minussa jälleen kiinnostusta datan keräämiseen ja hyödyntämiseen, koska toistaiseksi tietoni ovat hyvin pintapuolisia. Tästä innostuneena aion etsiä jonkun kurssin, jossa pääsen kuulemaan asiasta enemmän.

 

Julkaistu:

 

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=722415676641599920#editor/target=post;postID=5649258197141749290;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close