Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Projektijohtaminen ja sadonkorjuu



Kirjoittanut: Helmi Kaihlanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tässä yksilöesseessä avaan hieman projektijohtamista ja keissinä esittelyssä Roiman sadonkorjuu projekti. Sadonkorjuu on Roiman sana myyntipäiviä edeltävälle harjoittelulle, myyntipäivien aikana korjaamme sadon. Sadonkorjuu on Roiman ensimmäinen täysin kaikkia tiimiläisiä koskettava projekti, treenaamme myyntitapoja ja tutustumme toimeksiantajiin. Vaikka olemme kaikki, koko Roima osa sadonkorjuu tiimiä niin olemme koonneet ydintiimin, joka valmistelee materiaaleja, suunnittelee työpäiviä ja valmentaa koko tiimiä myyntipäiviä varten.

Ennen kuin kannattaa polkaista mitä tahansa projekti käyntiin, on hyvä käydä koko tiimin kesken keskustelu tavoitteiden ja vaatimusten tasosta. Valitaan projektitiimi ja sille projektijohtaja. Kun valitsimme sadonkorjuu ydinryhmään jäsenet, kävimme avointa keskustelua siitä, miten jokainen valittu täydentäisi toisiaan ja näin vältyttäisiin ylimääräisiltä päällekkäisyyksiltä ja kaikille ydinryhmässä riittäisi hommia. Ehkä siis huomaamattakin tuli valittua esimerkiksi myynnin ja tiimityöskentelyn/valmennuksen asiantuntijat tähän ydinporukkaan. En itse ole mukana sadonkorjuun ydintiimissä mutta läpinäkyvän työskentelyn avulla koen olevani tarpeeksi selvillä tilanteesta. Kun kommunikaatio toimii auttaa se projektin etenemisessä ja vältytään turhilta toistoilta. Esimerkiksi jos sadonkorjuu ydintiimi on suunnitellut muutamaksi viikoksi työpäivät eteenpäin, mutta jonain päivänä huomataan, että tarvitaankin lisää toistoa tänään opittuun asiaan. Jutellaan tilanne läpi, katsotaan mitä tiimi tarvitsee ja sitten muokataan suunnitelmia. Hyvä tiimi pystyy myös sopeutumaan muutoksiin niiden ilmaantuessa. (Kamensky ,4,8)

Kun tiimi jakaa yhteiset tavoitteet sekä arvot on tilanne selkeä. Sadonkorjuu projektin, kaikkien yhteinen tavoite on, että Roima voittaa myyntipäivät. Arvot taas ovat mielestäni linjassa Roiman arvojen kanssa. Arvo ”Kohti hyvää” voi tarkoittaa jokaiselle hieman eri asioita mutta päällimmäinen ajatus taitaa kaikilla olla, että tehdään asioita paremmin jatkossa, kehitytään. ”Mitä jääkarhu sanoo??” jääkarhu sanoo, että Roima voittaa myyntipäivät 2023. ”Miljoonan euron tiimihenki”, tämä arvo kehittyy ja paranee koko ajan sadonkorjuu projektin edetessä. Oma tuntemukseni on, että Roiman tiimihenki on kasvanut hurjasti tämän projektin aikana. Hitsannut tiimiä yhteen uskomattoman monella tavalla, on puhuttu peloista myyntiä kohtaan, on jaettu epäonnistumisia ja koettu yhdessä onnistumisia. Kaikki hyvät tiimit perustuvat luottamukseen, ilman vallitsevaa luottamusta ei varmasti oltaisi päästy näin pitkälle.

 

Projektijohtaminen

Projektijohtaminen on monivaiheinen prosessi, jossa suunnitellaan, organisoidaan ja toteutetaan projekteja tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Projektijohtaminen sisältää monia eri vaiheita, kuten projektin aikataulutus, budjetointi, resurssien hallinta, tiimin johtaminen ja projektin seuranta. Projekti alkaa yleensä projektin tavoitteiden määrittämisestä ja vaatimusten selvittämisestä. Tämän jälkeen projektijohtaja suunnittelee projektin eri vaiheet ja aikataulun sekä listaa tarvittavat resurssit kuten, henkilöstön ja materiaalit. (Kamensky ,3.5)

Projektijohtaminen on tärkeä osa monia organisaatioita, koska se auttaa varmistamaan, että projektit saadaan valmiiksi ajoissa ja, että pysytään yhteisissä tavoitteissa. Projektijohtamisen avulla voidaan myös minimoida riskejä ja parantaa tiimin tehokkuutta ja yhteistyötä. Projektijohtajan tehtäviin kuuluu myös tiimin johtaminen ja motivoiminen sekä projektin etenemisen seuranta ja raportointi. Raportointi voisi sadonkorjuun ydintiimin kohdalla tarkoittaa Roimalle tai myyntipäivä projektitiimille raportointia, muutoksista, kysymyksistä tai ylipäätään nykytilanteesta. (Kamensky ,3.6)

Menestyksen timantti kirjassa puhutaan myös ihmisten johtamisesta ja kuinka johtajan tyyli tarttuu muihin jäseniin. Omalla kohdallani on todella tärkeää, että hyvä fiilis välittyy ydintiimistä koska tuntuu usein, että suoriudun itse myös sen mukaan. Sadonkorjuussa on ollut loistava fiilis, aloitetaan usein aamut meidän voitto biisillä, jotta päästään tunnelmaan koko tiimillä. Hyvä tiimi perustuu luottamukseen ja kunnioitukseen tiimin jäsenten kesken. Tämä auttaa välttämään konflikteja ja luo ilmapiirin, jossa kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi, arvostetuksi ja ymmärretyksi.

Hyvä tiimi tarvitsee johtajan, joka pystyy inspiroimaan, motivooimaan ja ohjaamaan tiimiä jotta saavutetaan tavoitteet. (Kamensky ,3.5)

 

Lopetus

Projektit ovat väliaikaisia ponnistuksia, jolla on alku ja loppu = lopputulos (Roiman voitto!!) Uskon, että kaikki tämä ponnistelu sadonkorjuu projektissa vie Roimaa kohti meidän visiotamme. Legendat 2024 ”mitä se sitten ikinä onkaan”.

 

 

Brik. Projektijohtaminen 2023. Nd.

https://brik.fi/projektijohtaminen/

Kamensky, M. Menestyksen timantti. Julkaistu 2015.

Kommentoi